Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Egész-ség

Természetes gyógymódok (8.)

Alvászavarok

Igen sok embert érintenek az alvászavarok élete valamelyik szakaszában vagy folyamatosan. Van, aki elaludni nem tud, akad, aki éjszaka többször felébred és nem tud visszaaludni, és van olyan is, aki úgy érzi, hogy egész éjszaka forgolódott, szinte nem aludt semmit.

4/2. oldal

Az életmód megváltoztatása, a rendszeres mozgás, lehetőleg az úszás feltétlenül ajánlott. Hatásos, ha mindennap legalább 20 percet mozgunk úgy, hogy a pulzusszámunk közben 50-70%-kal nőjön. Reggel és este zuhanyozzunk – előbb meleg, majd egyre hűvösebb vízzel, és a tusolást hideg vízzel fejezzük be.

Jót tesz, ha lefekvés előtt sétálunk legalább fél órát. A sétát kössük össze légzőgyakorlatokkal.

Tanuljunk meg és használjunk mindennap valamilyen lazítási (relaxációs) módszert. Lazítás közben engedjük el negatív gondolatainkat, és a pozitívakra koncentráljunk. Az elalvás előtti relaxálás különösen jó hatású. Az elalvás előtti időt kellemesebbé tehetjük meditációval vagy egy jó könyv olvasásával, nyugtató hatású zene hallgatásával. Ha elsősorban az elalvással van gond, segíthet az önhipnózis is: hunyjuk be a szemünket, próbáljuk kikapcsolni érzékszerveinket, engedjük el a munkahelyi és otthoni gondokat, mindennapi problémákat.

Ha az álmatlanság semmilyen módszerrel sem szűnik meg, elképzelhető, hogy az ágyunk rossz helyen van: földsugárzás, vízér, Hartmann-, Curry- vagy elektromágneses háttérsugárzás zavar bennünket elsősorban. A legjobb az, ha az ágyunkat máshová helyezzük. Ha ez nem oldható meg, kérjük radiesztéta segítségét, és alkalmazzuk a sugárzás elleni védelem valamilyen formáját.

Gyógynövények: macskagyökér, citromfű, komló és társaik

Szinte mindegyik receptben megtalálható a macskagyökér. A közhiedelemmel ellentétben a macskagyökér élénkítve nyugtat, és valójában nem az alvást segíti elő, csupán megszünteti az idegességet, a félelemérzést, a szorongást. Mivel enyhe görcsoldó is, ugyancsak jól alkalmazható ideges szívgörcs, szívdobogásérzés, magas vérnyomás esetén. Különösen komlóval együtt adva hatásos. A macskagyökér másik különlegessége: feszültségenyhítő, nyugtató hatását úgy fejti ki, hogy egyidejűleg nem okoz tompulást, és nem korlátozza a koncentrálóképességet. (Ez aligha mondható el a szintetikus nyugtatókról.) Ha tehát az alvászavar elsősorban abból származik, hogy az ember lefekvéskor nem tudja „letenni” nappali problémáit, akkor napközben is nyugodtan fogyaszthat macskagyökeret. A legelőnyösebb, ha ezt a kiváló gyógynövényt tinktúra formájában visszük be a szervezetbe, mert így nem érezzük a – macskákra rendkívüli vonzerőt gyakoroló – növény jellegzetesen kellemetlen szagát.

Álmatlanságra ajánlott tea: keverjünk össze azonos mennyiségű (például 10-10 g) citromfüvet, komlót, macskagyökeret és szagosmügét, és adjunk hozzá (például 2 g) levendulát. (Szalai Miklós halimbai esperes)

Két másik recept: macskagyökér (5 g), édesgyökér (4 g), csillagánizs (2 g), majoránna (2 g), szagosmügefű (5 g), kakukkfű (5 g), levendulavirág (4 g), csipkehús (10 g); illetve: borsosmentalevél (3 g), komlóvirág (10 g), vidraelecke-levél (4 g), macskagyökér (5 g), árvacsalánfű (5 g), szagosmügefű (5 g), kakukkfű (5 g). (Rápóti Jenő és Romváry Vilmos)

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com