KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2023. máj. 31. (sze) – Angéla,Petronella
Homeopátia

A homeopátia kézikönyve (7.)

Láz, lázas állapotok kezelése

A láz a testhőmérséklet emelkedése, amit a köztiagyban lévő hőszabályozó központ zavara idéz elő. A hőközpont harmonikus működése révén a testhőmérséklet egészséges emberben állandó. Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekgyógyász szakorvos, mentőorvos, homeopata írása.

3/3. oldal

FERRUM PHOSPHORICUM
Nappal kezdődő, késő délutánra rosszabbodó, lassan kialakuló, nem túl magas láz, bizonytalan, nehezen megfogható tünetekkel. A beteg keringése labilis, arca hol sápadt, hol kipirult. Pulzusa szapora és gyenge, alig tapintható. Fáradt, könnyen kimerül, ennek ellenére izeg-mozog, kiugrál az ágyból. Vérzésre, főleg orrvérzésre hajlamos. Gyakran alakul ki savós középfülgyulladás, hörgőgyulladás. Jobban van hideg borogatástól.

GELSEMIUM SEMPERVIRENS
Fokozatosan kialakuló láz hidegrázással, hőhullámokkal, bő verejtékezéssel. A beteg hol fázik, hol melege van. Sötétvörös, duzzadt az arca. Teste, végtagjai, szemhéja elnehezült, kába, reszket, remeg, erőtlen, gyenge. Gyakori az izomfájdalom, csontfájdalom, zsibbadás, látászavar. Pulzusa szapora, könnyen elnyomható. Melegben tünetei rosszabbodnak. Nem szomjas. Izzadás, bőséges vizeletürítés javít az állapotán.

PHOSPHORUS
A láz nagyon sokszor tüdőgyulladás, gégegyulladás jele. Magas, csillapíthatatlan láz hidegrázással. A hidegrázás ellenére a beteg jéghideg ételt, italt kíván, amitől átmenetileg javul az állapota, de hamarosan (amint a gyomrában felmelegszik) kihányja. Égő érzés a tenyerén, hátán, torkában. Kimerült, gyenge, izzad, verejtéke tapadós. Külső ingerekre, fizikai és szellemi megterhelésre romlik az állapota. Rosszabbul érzi magát, ha a bal oldalán fekszik. Társaság, finom masszírozás javít az állapotán.

PULSATILLA
Ingadozó testhőmérséklet, borzongás, változékony tünetek, szeszélyes magatartás jellemzi az e szert igénylő beteget. Fázós, de kívánja a szabad levegőt, és szívesen kitakarózik. Szája száraz, sem enni, sem inni nem kíván. Sírós, vigasztalásra, babusgatásra vágyik.

RHUS TOXICODENDRON
Nedves hideg, ködös idő, hideg fürdő vagy fizikai megterhelés után fellépő, közepes mértékű, lassan emelkedő láz. Végtagfájdalmak, melyek mozgástól csökkennek (bejáródnak). Nagyon szomjas, erősen izzad. Nyugtalan, kimerült, állandóan változtatja a helyét az ágyában, izeg-mozog. A láz kapcsán gyakran jelenik meg ajakherpesz.

STRAMONIUM
Nagyon hirtelen fellépő, egyenletes, magas láz. Teste forró, végtagjai hidegek, arca lángol, szája kiszárad, nagyon szomjas. Arca erősen kipirult, pupillái tágak, szeme piros. Rohamokban jelentkező verejtékezés, mely nem hoz megkönnyebbülést számára. Rendkívül izgatott, agitált beteg, aki a lázroham alatt gyakran félrebeszél, hallucinál.
Fél a sötétben, és zavarja a villódzó fény. Nyugodtabb félhomályban és akkor, ha nincs egyedül.
A tünetek hasonlítanak a Belladonna képre, de ott a láz felszalad-lemegy, majd újra felszalad stb. A Stramonium esetében a láz nem megy föl nagyon magasra, de a lázmenet egyenletes, tehát ha egyszer a láz felment, egy darabig nem megy le.

VERATRUM ALBUM
Legtöbbször hányással, hasmenéssel járó lázas állapot, nagyfokú kimerültséggel, gyengeséggel. A beteg olyan, mint aki mindjárt elájul. Igen sápadt, szemei beesettek, karikásak, orrhegye hűvös. Testét bőséges hideg verejték fedi, feltűnő a homlok izzadása. Nem bírja a hideg italokat, a megerőltetést, a fájdalmat. Jobban érzi magát, ha betakarózik, ha meleg italt fogyaszt, ha lefeküdhet.

Fontos!

Több napja tartó lázas betegség, valamint nagyon fiatal csecsemők, idős emberek, krónikus betegségben szenvedő betegek lázas állapota esetén feltétlen forduljunk orvoshoz!

Dr. Sebő Zsuzsanna
gyermekgyógyász szakorvos, mentőorvos, homeopata
Tanácsadás

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com