KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 1. (pé) – Albin,Albina
Homeopátia

A homeopátia kézikönyve (7.)

Láz, lázas állapotok kezelése

A láz a testhőmérséklet emelkedése, amit a köztiagyban lévő hőszabályozó központ zavara idéz elő. A hőközpont harmonikus működése révén a testhőmérséklet egészséges emberben állandó. Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekgyógyász szakorvos, mentőorvos, homeopata írása.

3/2. oldal

Adagolás

Lázas betegségekben az alacsony és közepes potenciák ( D6-D30, C6-C30) használata ajánlott.

Minél jobban hasonlít a szer gyógyszerképe a beteg tüneteire, és minél több az általános tünet, annál magasabb potenciát lehet (kell) választani. Nagyon magas vagy hirtelen felszökő láz esetében érdemes a golyócskákat feloldani, és az oldatot jól megkeverve, kiskanállal (műanyag !) adagolni. Erről részletesebben sorozatunk Potenciaválasztás és adagolás című cikkében olvashatnak.

Lázas állapotban leggyakrabban használt homeopátiás gyógyszerek

ACONITUM NAPELLUS
A nagyon gyorsan és magasra felszökő láz – melynek kiváltó oka lehet száraz, hideg szél, huzat – legtöbbször éjfél körül, hidegrázással kezdődik. A beteg bőre forró, száraz, nem verejtékezik. Ha fekszik, arca piros, ha felül, elsápad. Nagyon szomjas, hideg vizet kíván inni. Pulzusa igen szapora, jól tapintható. Szívdobogásérzése van. Nagyon rémült, nyugtalan, gyakran halálfélelemmel. Amint elkezd izzadni, már nem indikált ez a szer. Ilyenkor gyakorta Belladonnával kell folytatni a kezelést.
Adagolás: 5 golyócska C12 potenciából, 1 dl vízben oldva, 5 percenként, majd negyedóránként a láz csökkenéséig vagy a verejtékezés megindulásáig.

APIS MELLIFICA
Legtöbbször délután 3 óra körül fellépő, gyorsan kialakuló, nem túl magas láz. Egyszer verejtékes, másszor száraz a bőre. Feltűnő, hogy a páciens nem szomjas. Felléphet szúró jellegű fájdalom bárhol, mely meleg borogatástól romlik, hideg borogatástól javul.

ARSENICUM ALBUM
Gyorsan kialakuló, nem túl magas láz, égő fájdalmakkal, melyek melegre enyhülnek. A beteg annak ellenére, hogy nagyon szomjas, csak kortyolgat. Verejtékezés nincs. Általános állapota és panaszai éjjel 1-3 óra között a legrosszabbak. A láz is gyakran ebben az időben jelentkezik. A testnyílások körüli könnyen kialakul pirosság, felmaródás. Sápadt, nagyon fázós, szorongó beteg, aki aggódik az egészségi állapota miatt, igényli a társaságot, gondosan betartja az előírt gyógyszerelést, az orvosi utasításokat.

BELLADONNA
Az előzményben gyakran szerepel a fej átnedvesedése (pl. hajmosás) miatti megfázás. Hirtelen felszökő, magas láz. A beteg arca kipirult, lázrózsák égnek rajta. Még a fülcimpái is vörösek. Teste forró, végtagjai hűvösek, szemei csillognak, pupillái tágak, szája száraz. Nyaki erei szemmel láthatóan lüktetnek. Nem mindig szomjas, de ha igen, hideg, savanyú italt kíván. Fázós, nagyon dühös, ingerlékeny beteg, aki érzékeny az érintésre, fényre, zajra, szagokra és minden külső ingerre. A lázas állapotot gyakran torokgyulladás vagy középfülgyulladás okozza. A beteg lüktető fájdalmakról panaszkodik (fejfájás, torok- és fülfájás).

BRYONIA
Fokozatosan kezdődő betegség, folyamatosan fennálló vagy állandóan visszatérő láz, nagyon száraz nyálkahártyák, erős szomjúság. A páciens sokat iszik, bőven verejtékezik, közérzete rossz. Bárhol jelentkezik fájdalom (mellkas, fej, végtagok stb.), az a legkisebb mozgástól is fokozódik, nyomástól javul. A beteg barátságtalan, ingerlékeny, inkább elvonul, nyugalomra vágyik, nem szereti, ha háborgatják. Izzadás, verejtékezés után megkönnyebbül, jobban érzi magát.

DULCAMARA
Akkor választandó, ha a lázas állapotot, megbetegedést hideg és/vagy nedvesség (pl. megázás, átázás, hideg, nedves helyiségben való tartózkodás, nedves aljzaton való ülés stb.) váltotta ki.

EUPATORIUM PERFOLIATUM
Reggeli órákban jelentkező, magas láz, éjjel és hajnalban hűvös bőr, fázósság. Testét a beteg összetörtnek érzi, feje, mellkasa, izmai, szinte még a csontjai is fájdalmasak. Arca vörös, forró, bőre száraz, nem izzad, de ha elkezd verejtékezni, általános állapota feltűnően jobb lesz. Gyakran epét hány, főleg ha hideg italt iszik (ezt kívánja). Pulzusa szapora.

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com