KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 3. (va) – Kornélia,Nelli
Homeopátia

A homeopátia kézikönyve (3.)

Potenciaválasztás és adagolás

Könyvismertető sorozatunkban ezúttal a potenciaválasztás és adagolás kérdéseivel foglalkozunk akut betegségek kezelése esetén. Az első lépés a megfelelő gyógyszer kiválasztása, azé a szeré, amelynek a gyógyszerképe leginkább hasonlít a beteg tüneteihez, betegségképéhez.

2/2. oldal

A betegség

A potenciaválasztást a tünetek, a betegségek kialakulásának módja, sebessége nagyban befolyásolják. Általánosságban azt mondhatjuk, az akut betegségek kezeléséhez alacsony és közepes potenciájú szereket használunk. Hirtelen, viharosan fellépő tüneteknél magasabb potenciát, míg a fokozatosan, lassan kialakuló panaszoknál inkább az alacsonyabbakat válasszuk.

Ha a tünetek:

  • főként lokálisak, kis kiterjedésűek, legfeljebb egy-egy szervet érintenek – alacsonyabb potencia adása javasolt, ha a helyi tüneteket már általános tünetek is kísérik – közepes potencia a megfelelő;
  • ha már pszichés, illetve mentális tünetek is fellépnek – magasabb potenciák választandók.

Klasszikus példája ennek a Belladonna, melyet vörös torok, szájszárazság esetén alacsony potenciában adunk, míg ha a betegség hirtelen jelentkező magas lázzal, kipirult arccal, lüktető fájdalommal jár, jobb eredményt érünk el közepes potenciákkal. Ha ugyanezen tünetekhez izgatottság is társul, magas potenciákhoz is nyúlhatunk.

Még egy fontos szabály: minél jobban hasonlítanak a beteg tünetei a kiválasztott szer gyógyszerképéhez, annál magasabb potenciát lehet alkalmazni.

A gyógyszer

A homeopátiás gyógyszerek többnyire állati, növényi és ásványi anyagokból készülnek. A kiindulási anyag tulajdonságait is figyelembe kell venni a potenciafok megválasztásához. Erősen toxikus alapanyagú szereket nem használunk alacsony potenciában, mert ezekben a szerekben, ha kis mennyiségben is, de még fellelhető a kiindulási anyag. Különösen óvatosan kell bánni a decimális (D) potenciákkal, hiszen ezeknél a hígítás lépésenként csak tízszeres.

Például a méhből készült Apis nevű homeopátiás szert általában nem használjuk D12, illetve C6 potencia alatt allergiás reakció kialakulásának lehetősége miatt. Vagy az Aconit kiindulási anyagául szolgáló növényben található erős méreg miatt nem ajánlatos az alacsony hígításainak használata.

Ha kiválasztottuk a megfelelő gyógyszert és az alkalmazandó potenciafokot, a következő lépés a bevétel gyakoriságának, tehát az adagolásnak a meghatározása.

Adagolás

Általános szabály, hogy minél alacsonyabb potenciájú a homeopátiás szer, annál többször kell ismételni. Az alacsony potenciájú szereket naponta többször, általában 2-6-szor, a közepeseket 1-3-szor szoktuk adni. A magas potenciájú gyógyszerek szedéséhez mindig kérjük ki homeopata tanácsát.

Dr. Sebő Zsuzsanna
gyermekgyógyász szakorvos, mentőorvos, homeopata

(Folytatjuk)

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 fpungorne 2008-01-16 13:01:03
 
Tisztelt Doktornő!
Már több homeopátiás szert is kipróbáltam. Általában sikerrel, kivéve az allergiás tüneteimre szedetteket. Histaminum+Luffel orrspray. Mostmár két hete használom őket, naponta 3-szor, de nem érzek semmi hatást. Ugyanúgy állandóan folyik és bedugul az orrom. Egyáltalán meddig lehet a homeopátiás szereket szedni? Anyósom már 3 hónapja szedi a Rhus Toxidentront az izületi fájdalmaira. Azóta sokkal jobban van. De meddig szedheti a gyógyszert? Bármeddig?
Várom válaszát! Üdvözlettel:
Pungor Ildikó

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com