Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 18. (csü) – Andrea,Ilma
Egész-ség

Hogyan gyógyítják az álmatlanságot
az ősi indiai ájurvéda módszereivel

Az „álmatlanság” tág fogalom, amelyet az orvosok és az alternatív gyógyítók az alvászavarok kapcsán használnak. Lássuk, hogy az ősi indiai ájurvéda a testalkatnak megfelelő dósák kiegyensúlyozásával, étrendi és életmódbeli változásokkal hogyan kezeli az alvászavart.

2/1. oldal

Az álmatlanság tünetei személyenként változnak, általában a következők jellemzők: az érintettek este nehezen alszanak el, az éjszaka folyamán felébrednek vagy túl korán ébrednek, napközben fáradtak és kialvatlanok, illetve ingerlékenyek.

A dósák szerepe és kiegyensúlyozásuk

Ha az ájurvéda szemszögéből vizsgáljuk az álmatlanságot, megállapíthatjuk, hogy a dósák közül a Tarpak Kapha, a Sadhak Pitta és a Prana Vata felelős az alvászavarokért.

A Tarpak Kapha a Kapha dósa aldósája. Az agysejteket táplálja, és segíti a kielégítő éjszakai alvást. Egyensúlyának megbillenése a szervezetben az agysejtek hiányos ellátását vonja maga után, és álmatlanságot okoz.

A Sadhak Pitta a Pitta dósa aldósája és a szívben található. Az érzelmek, a vágyak, az ösztönök, a döntések és a spiritualitás tartozik a hatáskörébe. Kiegyensúlyozatlansága követelőzővé, a tökéletesség hajszolójává és a munka megszállottjává (workaholic) tesz.

A Prana Vata a Vata dósa aldósája. Kapcsolatban áll az álmatlansággal, a nyugtalansággal, a szorongással és a depresszióval. A Prana Vata érzékennyé teszi az idegrendszert, amelyet e betegség okozójaként tartunk számon. Az érzékeny idegrendszer és a túlsúlyba került Prana Vata alvászavarokat idéznek elő.

A dósák különböző kombinációja hat minden egyes betegben. Néhány páciensnél a Pitta dósa, míg másoknál a Vata dósa túlsúlyának tulajdoníthatók az alvási zavarok. Mindenesetre a Tarpak Kapha mindkét esetben alacsony szintű.

Táplálkozás, masszázs, gyógynövények

Az alvászavarok ájurvédikus kezelése során egyensúlyba kell hoznia a Tarpak Kaphát, a Sadhak Pittát és a Prana Vatát. Emellett a szellemi ellazulás, a relaxáció is a kezelés fontos részét képezi.

A táplálkozással növelni kell a Kaphát és csökkenteni a Prana Vatát. Ezt úgy érhetjük el, hogy többnyire friss gyümölcsöt, tésztaféléket, rizst, tejtermékeket, avokádót, édességeket fogyasztunk, és sok folyadékot (elsősorban meleg italokat) iszunk. A salátákra tegyünk tejszínes vagy olajos öntetet. Gabonamagvakat és mandulát, földimogyorót és egyéb dióféléket vagy szezámmagot is tartalmaznia kell ételeinknek. Kerüljük az alkoholt, a dohányt és a koffeintartalmú italokat (különösen az esti órákban).

Az olajos testmasszázs és a fejmasszázs nagyon jó hatásúnak bizonyulnak.

A gyógynövények közül ajánlható a Jatamansi és a Yashtimadhu. A Jatamansi (botanikai nevén: Nardostachys jatamansi, magyarul indiai nárdus) a macskagyökérfélék (Valerianaceae) családjába tartozik. A tengerszint felett 3-5000 méter magasan terem, elsősorban a Himalájában. Már a Bibliában megemlítik mint gyógynövényt. A növény minden része, de különösen a gyökere erős aromájú illóolajat tartalmaz, amelyet parfüm előállítására, füstölésre és gyógyításra használnak. A hagyományos ázsiai gyógyászat írásos emlékei szerint Ázsiában már a16. század óta élnek a növény gyógyító erejével. Nyugtató hatása alapján alkalmas álmatlanság, hisztéria és neurózis kezelésére.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com