Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Itthon

Az alvás világnapja: március 20.

Rossz alvás, veszélyes horkolás

Van, aki nem is tud arról, hogy alvása nem megfelelő. Nem is gondol arra, hogy a napközbeni fáradtság, levertség, feledékenység oka a nem megfelelő minőségű alvás. Számos ébrenléti betegségünk okát pedig az alvásban kellene keresnünk, így a megelőzés is egyszerűbb lehetne.

Nemzetközi becslések szerint a fejlett országokban a lakosság mintegy 30%-át érinthetik a különböző alvásbetegségek. A legismertebbekben, mint az apnoében (átmeneti légzésmegállás) és az insomniában (álmatlanság) több száz millióan szenvednek, nem kevesebben horkolnak, ami súlyos betegség tünete is lehet. A legfontosabb feladat a megoldás keresése, illetve a megelőzés. A baj legfőbb előidézői a stressz, az elhízás, a túlzott munkamegterhelés, a leginkább okolható tényezők pedig az egészségtelen szokások.

Az Alvás Világnapját (World Sleep Day) két éve indították Amerikában, dátumát a nyári időszámításhoz igazították, ami az idén március 20-ára esik. Az esemény célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a minőségi alvás és az alvással kapcsolatos betegségek megelőzésének a fontosságára.

Nyolcvanféle alvásbetegség

Magyarország most először csatlakozik a nemzetközi eseményhez. Minden okunk megvan rá, mivel a szakemberek szerint nem jól alszunk. A rosszul alvók száma az európai átlagnál nem jobb, és még nagyobb baj, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy alvásbetegek. A horkoláson, mint az egyik legismertebb érzékelhető tüneten kívül még vagy nyolcvanféle alvásbetegséget ismer az alvástudomány – a jelentős részük gyógyítható.

A 2009. évi nemzetközi alvásnapon az alvás és a közlekedés összefüggéseire is felhívják a figyelmet. Magyarországon is egyre többet lehet hallani az úgynevezett elalvásos közlekedési balesetekről, amelyek oka egyértelműen valamilyen alvászavar vagy alvásbetegség. A hazai alvásgyógyítás európai színvonalú, a speciális alvás-szakorvosok évente több ezer beteget kezelnek eredményesen.

A nemzetközi alvásnap alkalmából tartott szakmai sajtótájékoztató keretében, vezető szakorvosok és közlekedési szakértők részvételével jelentik be a 2009-ben induló Országos Alvásfelmérés programot, amely segítséget nyújthat az alvásminőség állapotának megismeréséhez.

Ha szeretne részt venni a rendezvényen vagy további információkra van szüksége, regisztráljon az info@orvosikozpont.hu e-mail címen, illetve a (36 1) 786 30 45 telefonszámon Kiss Katalinnál.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com