Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 23. (ke) – Béla
Egész-ség

A természetgyógyászat legnépszerűbb, legeredményesebb módszerei

Melyik alternatív gyógymód bizonyul a legeredményesebbnek, és milyen betegségekben érdemes őket alkalmazni? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a kutatók, amikor 223, különféle természetgyógyászati gyógymódokat alkalmazó intézetnél érdeklődtek Nagy-Britanniában.

A kutatás célja az volt, hogy megállapítsa, miként látják a természetes gyógymódokkal foglalkozó rendelők a saját módszereik alkalmazásának eredményességét. Összesen 223 ilyen intézményhez küldtek szét kérdőíveket, arra kérve a válaszolókat, jelöljék meg azt a 15-féle állapotot, amelyben az alternatív gyógymódok a legeredményesebbnek bizonyultak. Kérték őket arra is, hogy adják meg a 15 legfontosabb ellenjavallatot, jelöljék meg az első állapotfelmérés és kezelés átlagos árát, a további kezelések árát, valamint azt az időtartamot, amely egy kiképzett terapeutának szükséges ahhoz, hogy megfelelő szintre jusson a gyógyításban. A válaszokat feldolgozva kiválasztották közülük azt az ötöt, amely a legtöbb szavazatot kapta.

A szétküldött 223 kérdőívből 66-ot töltöttek ki és juttattak vissza a kutatókhoz. Összesen 12-féle terápia kapott két vagy több szavazatot. Ezek a következők: aromaterápia, Bach-virágterápia, Bowen-technika (nálunk kevésbé ismert, finom izom-, ideg- és kötőszövet-masszázs – A szerk.), kiropraktika (a manuálterápia amerikai változata), homeopátia, hipnoterápia, mágnesterápia, masszázs, táplálkozásterápia, reflexológia (talpmasszázs), reiki és jóga.

Az a 7-féle állapot, amely a válaszok szerint mind a 12 terápiára jól reagál, tehát az állapot javítható velük, a következő volt: stressz/feszültség, fejfájás/migrén, hátfájás, légúti problémák (az asztmát is beleértve), álmatlanság/alvászavar, szív- és érrendszeri problémák, valamint izom- és csontrendszeri problémák.

A stressz/feszültség oldására elsősorban javasolt módszerek: aromaterápia, Bach-virágterápia, hipnoterápia, masszázs, a táplálkozás korrekciója, reflexológia, reiki és jóga. A fejfájás/migrén kezelésére a következőket használják leginkább: aromaterápia, Bowen-technika, kiropraktika, hipnoterápia, masszázs, a táplálkozás korrekciója, reflexológia, reiki és jóga. Hátfájás esetén elsősorban a Bowen-technika, a kiropraktika, a mágnesterápia, a masszázs, a reflexológia és a jóga ajánlott.

Az első állapotfelmérés és kezelés az említett terápiás eljárások egyike esetében sem került többe 60 fontnál (kb. 24 ezer Ft). A kutatók semmilyen kapcsolatot nem találtak a szakemberek képzésének időtartama és a kezelési költség között.

A Complementary Therapies in Medicine című szakfolyóiratban megjelent tanulmány ajánlja, hogy az alternatív gyógymódokkal foglalkozó terapeuták vegyék figyelembe eredményeiket a megfelelő kezelés kiválasztásához.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com