KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2023. febr. 1. (sze) – Ignác,Virgínia
Egész-ség

Mi az áma, és miért fontos,
hogy megszabaduljunk tőle?

A hagyományos indiai gyógyászat, az ájurvéda kulcsfogalma az áma. A meg nem emésztett vagy részlegesen megemésztett ételből a szervezetben felhalmozódó salak- és méreganyagokat jelenti, amelyek gyengítik „az emésztés tüzét”. A gyógyuláshoz az ámát el kell távolítani.

A gyenge emésztésből származó áma felhalmozódhat a szervezetben – tartja a több ezer éves ájurvéda –, és számos betegséghez vezethet. Az ájurvéda felfogása szerint valamennyi betegség kialakulásában szerepe van az ámának, valamennyi betegség ezzel kezdődik.

Ha megjelennek a szervezetben az áma jelei, ez azt mutatja, hogy vagy gyenge az emésztés tüze (jatharagni), vagy nem megfelelőek az étkezési szokások, illetve mindkét jelenség egyszerre áll fenn.

Mi minden jelzi az áma jelenlétét?

Az áma jelenlétének fő tünetei a következők:

 • ellustulás, aluszékonyság vagy gyengeség,
 • depresszió és ingerlékenység,
 • hőemelkedés, általános fájdalomérzés a testben vagy a lábakban,
 • az étvágy elvesztése,
 • étkezés után nehézségérzés a gyomorban,
 • székrekedés,
 • gázok vagy szélképződés,
 • bevonat keletkezése a nyelven,
 • kellemetlen szagú lehelet,
 • az izzadás fokozódása, erős izzadságszaggal,
 • bőr- és szemproblémák jelentkezése,
 • zavaros állagú vizelet,
 • nyálka megjelenése a székletben vagy olyan széklet, amely nem folyamatosan ürül.

Az áma nem távolítható el a szervezet belsejéből akkor, ha ehhez nem nyílnak meg a megfelelő csatornák. Ha a nyelven vagy a székletben nyálka van, a vizelet zavaros vagy az izzadás nagyon erős, akkor ezek révén bizonyos mennyiségű áma el tud távozni, de a felsorolt tünetek inkább a túlságosan nagy mennyiségű áma mérgező hatásának velejárói, semmint az eltávolítás megfelelő módszerei.

Az ájurvédában számos módszer létezik a tisztításra, ezeket összefoglaló elnevezéssel pancsakarmának nevezik. A pancsakarma segítségével meg lehet szabadulni a felesleges salak- és méreganyagoktól, az ámától és stabilizálni a dósák működését. A dósák az indiai testalkatokat jelentik; részletesen megismerkedhet velük és elemezheti a saját testtípusát Ájurvédikus tesztünkben.)

A megfelelő ájurvédikus gyógynövényalapú szerek, készítmények alkalmazása ugyancsak képes kiűzni a szervezetből az ámát. Ha a csatornák tiszták az áma eltávolításához, akkor az emésztés tüze hatékonyabb lesz, és a további áma képződését sokkal könnyebb megakadályozni.

Az áma csökkentésének módszerei

Az áma mennyiségének csökkentése céljából olyan ételeket vegyünk magunkhoz, amelyek tökéletesen megemészthetők. Emellett elengedhetetlen, hogy rendszeresen étkezzünk, tartsuk meg a táplálkozás alapvető szabályait, és olyan étrendet válasszunk, amelynek következtében minimálisra csökken az áma képződése. Ehhez a következők szükségesek:

 • Kerüljük az áma képződését fokozó ételeket, vagy legalább csökkentsük a mennyiségüket.
 • Növeljük a gyümölcsök, a párolt vagy főzött zöldségek, a keserű ízű ételek, a zöldséglevesek, a zöldség- és gyümölcslék, illetve a vaj fogyasztását (a vaj az indiai gyógyászatban a többször felfőzött és tisztított vajat, vagyis a ghit jelenti).
 • Csak annyi és olyan minőségű ételt szabad fogyasztani, amely nem gyengíti vagy nem terheli túl az étkezés tüzét. Ha mégis ez történne, akkor jelentkeznek az ismert tünetek, vagyis elnehezülés étkezés után, gázképződés, valamint a nyelven fehér színű bevonat.
 • Egyes gyógynövények táplálják az emésztés tüzét. Ilyen például a menta és a gyömbér. Házi készítmény, amely segíti az emésztés tüzét, a friss gyömbérből és citromléből készülő ital. Egy kis üvegbe tegyünk félig gyömbért, a maradék helyet töltsük fel citromlével, valamint egy kevés sóval. Étkezés előtt tíz perccel ebből a keverékből fél teáskanálnyit lehet fogyasztani.
 • Főzéshez használjunk olyan fűszereket, mint a kurkuma, a kömény, az ördöggyökér (pálcakóró gyantája), a koriander – ezek mind segítik az emésztést.
 • Rendszeresen mozogjunk, végezzünk gyógynövényolajjal történő masszírozást, és időnként böjtöljünk. Legalább kéthetente tartsunk egy böjtnapot. A böjtölés napján csak gyümölcsöt és könnyen emészthető zöldséglevet szabad enni, illetve gyümölcsléket, gyógyteát és tisztított vizet inni. Így az egész szervezetet megtisztíthatjuk.

(Forrás és további információ: Ayurveda for You)

L. még Ájurvédikus tesztünket!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 jajaja 2007-08-08 12:10:52
 
Szép napot kívánok,
szeretném megkérdezni, hogy miért nem tudom a cekket kinyomtatni úgy, hogy a sorvégzödések is látszanak.Mivel utazás közben jutok hozzá sokszor hogy elolvassam a cikket, ezért kinyomtatom és aztán a vonatban jövök rá hogy megint nem teljes a szöveg és akkor kicsit bosszankodom.
üdvözlettel Mária

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com