KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2022. aug. 12. (pé) – Klára,Letícia
Egész-ség

Németh Imréné Éva cikksorozata (8.)

Tavaszi gyógynövényséta a természetben

Minden kedves olvasót meghívok egy sétára a tavaszi napsütésben! Természetjáró sétánk során felfedezhetünk olyan gyógynövényeket, amelyek különlegességükkel tekintetünket is vonzzák, egyben hasznosíthatjuk gyógyító, megelőző tulajdonságaikat, akár a konyhánkban is.

2/2. oldal

Tyúkhúr: vesekőre, epekőre

Sokan felismerik, kisállataik kora tavaszi etetésére számosan használják a vadon megélő tyúkhúrt (Stellaria media L. vagy Anagalis arvensis L.), népies nevén csillaghúrt, csibehúrt. Bár gyógyító hatású, inkább gyomnövényként kezelik. Hazánkban gyakori, szinte minden nedves talajon megtalálható. A növény föld feletti – virágzás előtti – része kiváló főzelék-alapanyag lehet.

A gyökerét távolítsuk el, majd a spenóthoz hasonlóan, fokhagymával (aki teheti a medvehagyma enyhén hagyma-fokhagyma illatú levelével) ízesítsük. Ezzel serkenthetjük munkára a vese-, máj- és epeműködésünket, hiszen a benne található szaponinok, sók, illóolajok, egyéb hatóanyagok ebben segítenek nekünk. A népgyógyászatban vese- és epekő oldására is alkalmas szernek használták. Aki a baromfiállományát rendszeresen ezzel eteti, elérheti, hogy a tyúkok szép, sárga „tanyasi tojásokkal” ajándékozzák meg. Népies elnevezése, a tyúkhúr is feltehetőleg ebből a felismerésből ered.

Fekete nyárfa rügy: nyálkaoldásra, vizelethajtásra

Sétáink során megesik, hogy szélvihar által letördelt faágakra bukkanunk. Amikor ilyet fedezünk fel, legyünk figyelmesek, hiszen a kora tavaszi fekete nyárfa (Populus nigra L.) ágai már mézillatú rügyeket nevelgettek ágvégeiken. A hideg időben még nem tudták rügyeiket kibontani, ezért bőven megőrizték értékes anyagaikat. Gondosan gyűjtsük be őket.

Barna, ragadós érintésük arra utal, hogy gyantát, finom méz illatuk pedig, hogy számos illóolajat és egyéb hatóanyagot is tartalmaznak (cserzőanyagot, szalicilt, flavonoidokat) egy kicsinyke rügyben. Gyógyhatásai miatt óvatos szárítással őrizzük meg, a későbbi felhasználásig tartsuk sötét helyen, üvegedényben a rügyeket. A belőle készült tea nyálkaoldó és vizelethajtó hatású.

Metélőhagyma, petrezselyem: ízesítésre, vitaminpótlásra

Tavasszal a kiskertekben ismét hajt a metélőhagyma, megjelentek a téli hideget átvészelő petrezselyem üde, zöld levelei. A piacokon, bevásárlóközpontok pultjain is találkozhatunk ezekkel a zöldfűszerekkel. Bátran és gazdagon használjuk körözöttek, hideg saláták, főzött ételek ízesítésére, utólagos vitaminpótlására. Az eredmény nem marad el, immunrendszerünk erősebb, ételeink gyógyítóbbak és változatosabb ízűek lesznek.

A természet tavasszal megújul, újraépíti önmagát. A fákban, növényekben a téli vegetáció során szunnyadó, majd tavasszal újratermelődő fontos hatóanyagok, vitaminok, ásványi anyagok vannak, melyek a Föld erejéből táplálkoznak. A friss anyagokra nekünk, embereknek is nélkülözhetetlenül nagy szükségünk van, különösen tavasszal.

Mindennek a felismerésében és mindennapi, akár konyhai használatában fontos szerepet tölthetnek be azok a nők, családanyák, haladó szellemű férfiak, aki rendszeresen gondoskodnak családtagjaik étkezéséről, akik ételeikkel nemcsak etetnek, hanem bölcsen gyógyítanak is. Merjük bátran, tudatosan és okosan felhasználni a természet kínálta lehetőségeket. Ehhez kínáltam néhány lehetőséget, a teljesség igénye nélkül. Váljék egészségünkre!

* * *

Felmerülő kérdésekre a Natúrsziget portál Tanácsadók – kérdezzen tőlük menüpontjában szívesen válaszolok, személyes megkeresésre az esti órák alkalmasabbak.

Németh Imréné Éva
természetgyógyász, fitoterapeuta
Tel.: (24) 530-570 vagy (20) 974-2394

A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com