KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2023. dec. 6. (sze) – Miklós,Döníz
Egész-ség

Az alvás és a sikeres
fogyókúra szoros kapcsolata

A legújabb kutatások szerint az alvás az egyik legkevésbé értékelt és elemzett tényező az optimális egészség és teljesítmény szempontjából. Legalábbis erre a következtetésre jutott dr. Keith Humphreys, a Stanford Egyetem pszichiátria professzora, ismert amerikai közíró.

2/2. oldal

Mi köze a testsúlyunknak az alváshoz?

Az amerikaiak rengeteg pénzt és energiát fordítanak a fogyásra. Évente 35 milliárd dollár értékben vásárolnak fogyókúrás termékeket, ám az amerikai felnőttkorúak 64%-a elveszíti a testzsírjával vívott csatát. Vajon miért?

A fogyásért küzdő amerikaiaknak hasonló nagyságrendű problémát okoz az alváshiány, illetve annak következményei. Felmérések szerint az amerikaiak 70-75%-ának vissza-visszatérő alvásproblémái vannak. A nem megfelelő és kevés alvás – mint fent említettük – befolyásolja az étvágyat két szabályozó hormon, a grelin és a leptin termelődését. Egy kutatás kimutatta, hogy mindössze két napig tartó alváshiány vagy rövid ideig tartó alvás már 18%-kal csökkentette a vérplazmában a leptinszintet, miközben 28%-kal növelte a grelinszintet egészséges, fiatal emberekben. A következmény: megnőtt az étvágy és az igény a szénhidrátok fogyasztására. Ez pedig nem túl jó hír annak, aki veszíteni akar a súlyából.

A krónikus alváshiány olyan további egészségi problémákhoz vezet, mint a cukorbetegséget megelőző állapot, a II. típusú diabétesz, a mellrák és a magas vérnyomás.

A melatonin és a növekedési hormon szerepe

Alvás közben a sötétség hatására a tobozmirigy melatonin hormont termel, amely szabályozza a szervezet működésének átállását a napi tevékenységről az éjszakai, gyógyító üzemmódba. Emellett az éjszaka termelődő melatonin fokozza egy másik értékes hormon, a növekedési hormon kiválasztását.

A növekedési hormon létfontosságú a gyermekek normális növekedéséhez, emellett csodálatos jótékony hatásai vannak a felnőttekre is. Többek között:

  • erősíti a csontokat,
  • új izomsejtek létrehozásával növeli az izomtömeget,
  • elősegíti a lipolízist, azt a folyamatot, amely segít az embernek megszabadulni a testzsírtól,
  • fokozza a fehérjék szintézisét, és hozzájárul valamennyi belső szerv optimális működéséhez,
  • támogatja a hasnyálmirigy inzulintermelő képességét,
  • fokozza az immunrendszer működését.

Mindent egybevetve: a növekedési hormon az embert külsőleg és belsőleg egyaránt megfiatalítja. Ez a magyarázata annak, hogy a profi testépítők és más sportolók néha még szintetikus növekedési hormon szedését is megkockáztatják.

Jó tudni, hogy létezik tehát egy olyan természetes és egyszerű módja a növekedési hormontermelés fokozásának, amellyel mindenki élhet. Ez pedig az, hogy az ember aludjon jól minden éjszaka, megfelelő időpontban és kellően hosszú ideig.

(Forrás: The More You Sleep, The Longer You Live, San Francisco Gate September 2, 2007 és dr. Mercola honlapja)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com