KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 23. (ke) – Béla
Homeopátia

Dr. Mogyorósi M. – Dr. Sebő Zs.:

Gyomorrontás kezelése homeopátiával

A farsang a vidám hangulat, az önfeledt bolondozás és vidámság ideje. Sajnos mindezzel többnyire együtt jár a nagy eszem-iszom, aminek következtében megszaporodnak a kellemetlen emésztőszervi panaszok is. Ezek homeopátiás enyhítéséhez, gyógyításához adunk tanácsokat.

Az ünnepi ebédek, vacsorák idejére bizony gyakran feladjuk azokat az egészséges táplálkozásra vonatkozó elveket, amelyeket általában az év többi napján követünk. Ilyenkor még a legmakacsabbak is leállnak egy időre a fogyókúrával – és ez tulajdonképpen nem is elítélendő.

Emésztőrendszerünk azonban csak az elfogyasztott ételek mennyisége és tartalma alapján értesül arról, hogy „ünnep” van, ez viszont a gyomor, a máj, az epehólyag és a belek számára sokkal inkább teljes felkészültséget, „csúcsra járatást” jelent.

Nem is könnyen birkóznak meg a megnövekedett feladattal, és jönnek az ünneprontó tünetek: puffadás, hányinger, esetleg hányás, hasi görcsök, hasmenés és egyéb emésztőrendszeri tünetek.

Nézzük röviden, hogyan segíthetnek ezekben az esetekben a különböző homeopátiás szerek.

ARSENICUM ALBUM

Tünetek:
Panaszok szokatlan ételek, túlérett gyümölcs fogyasztása után. A beteg nem bírja az ételnek sem a szagát, sem a látványát. Égő hasi fájdalmak; amint eszik, rögtön hány, utána nagyon kimerül. Belül forrónak érzi magát, mégis fázik, meleg folyadékot kíván, amit apró kortyokban iszik meg. Hasmenés, amely kimarja a végbélnyílást.
Javulás:
Melegtől, mozgástól, feltámasztott fejjel fekve, meleg italoktól.
Rosszabbodás:
Hidegtől, hideg ételektől és italoktól, éjjel éjfél és 2 óra között.

CARBO VEGETABILIS

Tünetek:
Lelassult emésztés jellemzi az állapotot, valamint égő érzés a gyomorban, mely a hátba sugárzik. Puffadás. Hústól, tejtől való undor. Sós, savanyú ételek és a kávé kívánása. Ájulásérzés. Kis erőfeszítéstől is fáradtságot érez.
Javulás:
Böfögés után, hideg, friss levegőn, vagy ha legyezik a beteget.
Rosszabbodás:
Későn fogyasztott, nehéz, zsíros ételektől, lefekvéskor, este, meleg, nedves időben.

COLOCYNTHIS

Tünetek:
Hirtelen jelentkező, erős, csavaró, görcsös fájdalmak (pl. zsíros ételek által kiváltott epegörcs). Kísérheti hányinger, hányás, nagy mennyiségű híg, zöldes-sárgás hasmenés. Puffadás jellemzi, mely enyhül a has nyomására vagy székletürítés után.
Javulás:
Melegben, összegörnyedve, vagy ha sikerül megszabadulni a bélgázoktól, széklettől.
Rosszabbodás:
Ételtől, italtól, gyümölcsöktől. Székletürítés előtt.

IPECA

Tünetek:
Hirtelen jelentkeznek, makacs hányinger, hányással vagy anélkül. Nehezen emészthető ételek, krémek, disznóhús fogyasztása után. A beteg minden mozgásra érzékenyen reagál, úgy érzi, teste belül forró, kívül hideg. A nyelv általában a hányás ellenére sem lepedékes. A hányás nem hoz megkönnyebbülést. Puffadás, a köldök körül fájó has, böfögés, fokozott nyálzás. Nagy mennyiségű, híg, zöldes, emésztetlen ételt is tartalmazó hasmenés.
Javulás:
Friss levegőtől.
Rosszabbodás:
Ételszagtól, melegtől, lefekvéskor, mozgástól.

LYCOPODIUM

Tünetek:
Késői vacsora, puffasztó ételek fogyasztása után fellépő tünetek. Már kis mennyiségű étel evése után is teltségérzet, puffadás jelentkezik. Fokozott a bélgázképződés, különösen káposztafélék fogyasztása után. Feszítő érzés főleg a has jobb oldalán, de a szelek távozása nem segít. Hányinger, hányás, székrekedés.
Javulás:
Hűvös levegőtől, laza öltözéktől, mozgástól, meleg ételtől, italtól. Éjszaka.
Rosszabbodás:
Hideg ételtől, italtól, hajnalban, délután 4 és este 8 között. Feszes öltözéktől.

NUX VOMICA

Tünetek:
Nagy mennyiségű, zsíros, nehéz, fűszeres étel fogyasztása után. A „másnaposság” tünetei jellemzik. Fájdalmas öklendezés. Az étel kőként ül a gyomorban, nehezen tud hányni. Puffadt has, székrekedés és hasmenés váltakozik.
Javulás:
Melegben, pihenéstől, alvástól, este. A hasra gyakorolt erős nyomástól.
Rosszabbodás:
Evéstől, alkoholtól, kávétól, hidegben. Érintéstől, zajtól, szellemi megerőltetéstől, érzelmek elnyomásától. Hajnalban 3 és 4 között.

PULSATILLA

Tünetek:
Éjszakai hasmenés, mely nehéz, zsíros, kalóriadús ételek, tésztafélék, hagyma fogyasztása után alakul ki. Fő jellemző, hogy a tünetek nagyon változékonyak: nincs két egyforma széklete a betegnek. Szájszárazság, szomjúságérzés nélkül. A betegnek gyakran jut eszébe olyan étel, melytől rosszabbul érezné magát.
Javul:
Friss levegőn, kíméletes testmozgástól.
Rosszabbodás:
Este, melegben, ha a beteg a bal oldalán fekszik.

* * *

Ezekben az esetekben a fent említett szerekből a C6, C12, vagyis az úgynevezett „alacsony” potenciákat használjuk, hiszen tüneti kezelést végzünk. A golyócskákat félóránként, óránként kell elszopogatni addig, amíg a tünetek nem javulnak. Készíthetünk oldatot is: 5 golyót feloldunk egy pohár vízben, és a beteg ebből kortyolgasson úgy, hogy a folyadékot hosszabb ideig tartogassa a szájában.

A homeopátiás szerek bevétele mellett egyúttal gondoskodni kell a gyomor-bélrendszer nyugalomba helyezéséről is: azaz érdemes legalább egy napig koplalni, majd fokozatosan visszatérni a normál étkezésre.

Nagyon fontos azonban a megfelelő folyadékbevitel, ami tiszta víz vagy nagyon enyhén édesített tea legyen, hiszen a hányással és a hasmenéssel sok folyadékot veszít a szervezet. Különösen kisgyermekek és idős emberek számára fontos a megfelelő folyadékpótlás!

Dr. Mogyorósi Márta – Dr. Sebő Zsuzsanna

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com