Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 28. (csü) – Gedeon,Johanna,Hanna
Életmód

Miért jobb a szénhidrátszegény étrend,
mint a zsírszegény diéta?

A szénhidrátszegény diéta és a mediterrán étrend segítségével többet lehet fogyni, mint az alacsony zsírtartalmú fogyókúrákkal, állítja az egyik leghosszabb és legnagyobb volumenű fogyókúra-módszereket összehasonlító tanulmány. Ily módon a koleszterinszint is csökken.

2/1. oldal

A tanulmány alapjául szolgáló kétéves kísérlet ellenőrzött környezetben zajlott, méghozzá Izrael egy elkülönített nukleáris kutatóintézetében, ahol a résztvevők önkiszolgáló étteremben ebédeltek, és nem fértek hozzá könnyedén semmilyen gyorsétkezdéhez. (A kutatásról a New England Journal of Medicine című tekintélyes orvosi szakfolyóirat számolt be 2008 júliusában.) Mind a 322 résztvevő az alábbi három étrend valamelyikét követte:

  1. Zsírszegény diéta, csökkentett kalória- és koleszterintartalommal, melynek nagy részét alacsony zsírtartalmú gabonafélék, zöldségek és gyümölcsök alkották.
  2. Mediterrán diéta, túlnyomórészt pulyka, hal, olívaolaj és olajos magvak.
  3. Szénhidrátszegény diéta, meghatározott mennyiségű szénhidráttal. A diétázókat arra ösztönözték, hogy növényi zsír-és fehérjeforrásokat válasszanak.

Bár mindhárom típusú diéta fogyást eredményezett és csökkentette a koleszterinszintet is, a legjobb élettani hatása elsősorban a szénhidrátszegény diétának, valamint a mediterrán diétának volt.

A zsír-mítosz csak kövér hazugság?

Majdnem 6 év telt el azóta – emlékeztet dr. Mercola, az ismert amerikai orvos-szakíró –, hogy napvilágot látott Gary Taubes korszakalkotó cikke, Mi van, ha a zsír-mítosz csak egy kövér hazugság? címmel. Ez egyike volt azon írásoknak, amelyek elsőként rázták fel a főbb sajtóorgánumokat (pl. a New York Times-t), és feltárták az igazságot: a zsír nem egyfajta Antikrisztus, akit száműzni kellene az étrendünkből. (Az eredeti cikk olvasható itt, What if it's All Been a Big Fat Lie? címmel.)

Az egészségügyi szakértők (beleértve az olyan konzervatív szervezeteket is, mint az Amerikai Szív Egyesület – The American Heart Association –, amely még mindig az alacsony zsírtartalmú diétát javasolja) olyannyira jó munkát végeztek a „zsír rossz” felfogás elterjesztésében, hogy a mítosz még mindig széles körben tartja magát, főleg az Egyesült Államokban.

Valószínűleg a legtöbb olvasó első kézből tapasztalta már ezt, akár saját bőrén,akár barátai, családtagjai példájából. Számtalan ember hagyja el étrendjéből a vajat, a magas zsírtartalmú tejtermékeket, a húst és a tojást fogyókúra gyanánt, holott ezzel csak még tovább gyarapítják súlyfeleslegüket és egészségi problémáikat. És mindezt tulajdonképpen az időtálló egészségügyi szervezeteknek (és zsírellenes propagandájuknak) köszönhetjük.

Soványan a zsírtól?

Egyszerű és világos tézis: Attól, hogy zsírt eszünk, még nem leszünk kövérek.
Éppen ellenkezőleg, a túlzott mértékű szénhidrát- és cukorfogyasztás az, ami garantáltan plusz kilókhoz vezet (kivéve azt a kisebbséget, amelynek tagjai az úgynevezett szénhidrát típushoz tartoznak). Miért?

Sejtjeinknek működésükhöz szükségük van üzemanyagra, amihez cukor vagy zsír formájában juthatnak hozzá. Csakhogy szervezetünknek előbb el kell égetnie az összes lehetséges cukrot, mielőtt hozzákezdhetne a zsír feldolgozásához. Például egy nagy tányér tészta esetében (ami a szervezetben cukorrá alakul), amit együtt fogyasztunk némi olívaolajjal és húsgolyókkal (zsír és fehérje), a szervezetnek először fel kell dolgoznia a tészta teljes mennyiségét. Amit nem tud elégetni, azt zsírként fogja elraktározni. A tulajdonképpeni zsír, amit még a tészta mellé megeszünk, szintén elraktározódik.

Minél több szénhidrátot és cukrot veszünk magunkhoz, sejtjeink annál inkább hozzászoknak majd ahhoz, hogy üzemanyagként cukrot használjanak fel. Egy idő után sóvárogni fognak utána, és a zsírral szemben ezt részesítik majd előnyben.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#2 gadol 2008-08-22 01:23:21
 
Mondhatni, a humán orvoslás része egy vagy több állandó "mumus", részben, amire rmindent rá lehet kenni, másrészt, aminek a tiltása/nem fogyasztása hosszú távon nem kedvező, sőt káros. Ilyen zsír is, a só is, de pl a tojás is. Sok orvos, ezek mindegyikét ma is tiltja.
Érdekes (ellen)példa a tej.
A tej egészséges voltáról megoszlanak a vélemények. Feltehetően mindkét tábor érvelései tartalmaznak igazságot (is). Van azomban valami, amit vele (a tejjel) kapcsolatban (is) elhallgatnak.
Ugye folyton azt hallani, hogy a tej élet, erő, egészség. Ezt elsősorban azzal indokolják, hogy a tej a kálcium legjobb forrása. S ez akár igaz is lehet, csupán néhány "apróságot" nem említenek soha. Első ilyen, hogy a tejet melegítve, a benne levő kálcium kapcsolata a tej többi alkateleméhez megváltozik. E változás azt okozza, hogy az emberi szervezet nem fér hozzá, nem tudja jól hasznosítani. Hőkezelés nélkül a tej kálciumja igen nagy százalékban hasznosul, a hőkezelés után viszont még a 20%-ot sem éri el a belőle felvehető kálcium mennyisége.
A tejet tejtermékeket márpedig minden esetben hőkezelik.
Aki tehát abban a hiszemben van, hogy mert megitta a napi megfelelő mennyiségű tej adagját s így hozzájutott a naponta szükséges kálcium mennyiséghez, nos az téved. Ráadásul, ez nem is csak az egyedüli ok. Akiknek ez a feladata lenne, soha nem említik, hogy a kálcium hasznosulása mennyi egyéb tényezőtől is függ....
Pl ha a kálciummal együtt nem jut a szervezetbe magnézium is, (ami jó ha kálcium mennyiségének mindenkor a fele,) a kálcium nem hasznosul, sőt akár kárt is okozhat a szervezeten belül. A kálcium hasznosulásához D vitamin is kell, nélküle hasonló a helyzet az előbbihez. De szükség van B vitaminokra is (legfőképpen B6-ra) és K vitaminra is, mert anélkül hiába a bevitt kálcium, a szervezet mégis a saját csontjait bontja le. Nátrium is kell a kálcium mellé, és foszfor is, ráadásul a foszfor mennyisége igencsak kritikus. Jó ha a foszfor kb 0,8-szorosa a kálciumnak vagy egy-egy az arány. Ha kevesebb, azért nem szivódik fel jól a kálcium, ha több, akkor meg azért, sőt, utóbbi esetben megintcsak a saját csontjaink látja a kárát, vagyis lebontódik.
Tehát, a só megvonása kihat a csontritkulásra is. Az agyonfeldolgozott élelmiszerek, jellemzően sokkal több foszfort tartalmaznak mint ami elégséges lenne.
A tej pedig, a kálcium beépüléséhez fontos többi anyagot nem is, vagy csak sokkal kevesebbet tartalmaz belőlük.
Az osteoporosis ugyancsak népbetegségnek számít magyarországon. Véletlen?

Ugyan a mítoszok sorának még koránt sincs vége, de azt gondolom ízelítőnek ennyi is elég. Annális inkább, hiszen az eredeti cikk alaptémája nem ez volt. Ezért, ismételten elnézést kérek amiért mindezt itt mondtam ki magamból, s esetleg nem a legmegfelelőbb helyen. De mentségemre hadd említsem hogy így egyben sokkal világosabb érthetőbb és könnyebb is képet festeni, mintha ugyanazt el kellene aprózni.

gadol
#1 gadol 2008-08-21 14:34:48
 
Igen, a „betegségipar” (és az egyre több önjelölt gyógyító) azt szajkózza, hogy a sok zsír egészségtelen.
Kevesebb zsírt javasolnak fogyasztani egész napra, mint amennyi egy étkezéshez lenne szükséges. Pedig, csak a zsírok rendelkeznek a cholecystokinin (epehólyagmozgató, v. összehúzó anyag) termelődését és felszabadulását, - így az epe- és hasnyálmirigy-vezeték alkotta közös csőrendszer közös záróizmának kinyílását és tartós nyitva maradását jelentős mértékben kiváltó hatással, ami az emésztési folyamat tökéletes végbeviteléhez elengedhetetlenül szükséges.
Márpedig epe nélkül nincs (jó) emésztés.
Dr. Légrády Péter: Tojás, táplálkozás, egészség című könyvében mindezt igen alapos részletességgel tárja elénk:
http://www.szamosmiklos.hu/tojaskonyv

Az emésztés szempontjából mindegy milyen zsír. Egyéb szempontból azomban nem.
Zsír helyett javasolták/bevezették a növényi étolajokat. Valóban, az olajok egészségesek, de! Csak és kizárólag hidegen sajtolva őrzik meg jó tulajdonságaikat, úgy viszont csak rövid ideig és/vagy csak hűtőben tárolhatók, mert könnyen avasodnak.
A hidegensajtolt olajok nem stabilak, azaz, melegítés hatására kémiailag átalakulnak, úgynevezett transzzsír keletkezik.
A jobb eltarthatóság érdekében elkezdték hidrogénnel kezelni, (élelmiszeripar) mert úgy hosszú időn át lehet hűtés nélkül is tárolni. Csakhogy, a hidrogénezés során is transzzsír keletkezik, mely TRANSZZSÍR a SZÍV ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK egyik rizikófaktora! Annak a betegségnek a rizikófaktora, amely ma Magyarországon a VEZETŐ HALÁLOK!

Ajánlott lenne igenis disznózsírral sütni főzni. A hűtőben tartott, hidegensajtolt olajokat – lenmagolajat + repceolajat - pedig utólag, miután az étel kihűlt, hozzátenni az ételhez. A napraforgóolajat pedig azért is messze el kellene kerülni, mert túlságosan sok linolsavat tartalmaz (omega6). (Az omega6 zsírsav érösszehúzó hatású és azáltal emeli a vérnyomást.)

Az egészség a tökéletes emésztés záloga.
Az egészség szempontjából igen fontos a bevitt zsír mennyisége, mely egy-egy étkezés alkalmával (!), testsúlykilogrammonként kb 1 gramm.

Anélkül hogy Dr. Mercola érdemeit kisebbíteni akarnám, - a fenti cikk alapgondolatát, s így őt, Dr. Légrády Péter sok évvel megelőzte!

Dr. Légrády Pétert kiközösítették, mert ellenkező nézetet vallott emésztésről, koleszterinről és sok másról is.

A zsír egészséges!
A régi öregek szalonnán és kenyéren el dolgoztak a határban egész nap! S nem betegedtek meg a szalonnától pedig az bizony nem egyéb mint tiszta zsír!....

Sok a mítosz! Koleszterin-mítosz, zsír-mítosz, só-mítosz stb. Minderről a betegségipar gondoskodik. Szándékosan. Nem szabad elfelejteni a vitaminok elleni hadjáratot sem. Tagadnak mindent, ami egészségmegőrző, merthogy csakis a gyengébb egészségi állapotú (a folyamatosan rossz egészségi állapotban tartott) emberek "hoznak hasznot", hordják a pénzt vékával a gyógyszertárakba, - a csalárd, félrevezető állítások miatt, kitalált nem létező betegségek miatt.
Pedig csak egészségesen kellene táplálkozni és csupán ettől, a betegségek zöme nem is létezne.
Az igazság az, hogy nem egyedül a betegségipar tehet a rossz egészségünkről. Velük karöltve az élelmiszeripar is jócskán kiveszi a részét.
Ma már szinte csak agyonfeldolgozott élelmet lehet vásárolni. Ráadásul, amit kapni lehet, az is mind csalás, - semmi sem az aminek látszik. (Pl. a bolti tyúkhúsleves úgy 1 gramm (!) körüli mennyiségű tyukot tartalmaz. A többi mind adalék, testidegen anyagok, amikkel a szervezetünk nem tud mit kezdeni. Pl már a sonka sem az aminek látszik! Felpumpálják, vízzel! Aki a boltban vesz sonkát, valószinüleg 50% vizet vett. S itt említhetnék még száz meg száz példát és még mindig nem lenne a sornak vége.)

Az emésztés folyamatáról, az egészséges táplálkozásról pontos képet fest Dr. Légrády Péter: Tojás, táplálkozás, egészség című könyvében. (A dietetikusokat nyugodtan el lehet felejteni! Mind mást mondanak mint ami a valóság. Nemcsak a zsírról! Többek közt pl a napi étkezések számát illetően is.
Ugyanis, egy normális étkezéshez éppen annyi epe szükséges, mint amennyi az epehólyag térfogata. Kb 6 óra kell ahhoz, hogy az epehólyagot a máj újra telíteni tudja. Következésképpen, elhibázott az a nézet hogy együnk "sokszor keveset"! Helyette sokkal célszerűbb a napi kétszeri normális étkezés, melyek között minimálisan 6 órának kell eltelni! Annális inkább, mert a szervezetünk erre rendezkedett be az évmilliók során. Mégis, mi akarjuk megmondani/megszabni neki hogy hogyan működjön?)
A könyv megvásárolható a könyvesboltokban, de az interneten is fellelhető és részleteiben akár le is tölthető, lemásolható:
http://www.szamosmiklos.hu/tojaskonyv/
Dr. Légrády Péter 2003-ban meghalt. Életében csodadoktorként tisztelték. Akit érdekel a - rendkívül tanulságos - életútja, itt olvashat róla:
http://beszelo.c3.hu/04/01/08kozak.htm

Légrády doktor a könyvében a koleszterinről is lerántja a leplet.
A koleszterin-mítoszról Dr. Szendi Gábor honlapján (is) lehet tájékozódni (többek között).
http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/koleszterin.php
Vagy egy letölthető pdf:
www.vitaminkiraly.hu/downloads/Koleszterinmitosz_Inet.pdf

A só-mítosz külön is említést érdemel! (Jóllehet a fenti írás nem erről szól, s előre is elnézést kérek amiért erről is itt írok....)

Folyamatosan lebeszélnek a só fogyasztásáról. De, legalább ekkora baj hogy már a só sem az ami....

Szöges ellentétben azzal amit - a gyógyszerbiznisz, az orvosok, az önjelölt gyógyítók stb. - állítanak, a só egészéges, mi több, - a só gyógyít. Igen, gyógyít.
(A régiek még ismerték, használták pl. pakolásnak a fájó testrészre, fülre, stb., fürdővízbe tették.
Pl a fejfájásnak több típusa ismeretes, melyek közül több, a nátrium hiányával is kapcsolatos. Érdemes egy próbát tenni: tegyünk 2 liter tiszta vízbe 8-10g (kb 1 mokkáskkanálnyi) sót, várjuk meg amíg maradéktalanul feloldódik és ezt a sós vizet igyuk egész nap. Bárki kipróbálhatja, teljesen veszélytelen, legfeljebb nem segít ha nem ez volt a panasz oka.)
Kevés helyen ugyan de egyre több helyütt is fellelhető a valóság a sóról. A sót már rehabilitálták is, merthogy kiderült hogy nem emeli a vérnyomást mint ahogyan azt állították/állítják a nekünk "jót akarók", éppen ellenkezőleg. Azonkívül pedig, nagyon úgy fest, hogy a só (NaCl) fogyasztásáról való lebeszélés (is) szándékos.

Sokan állítják, hogy növényi étrend mellet szükségtelen megsózni az ételeket, mi több, a sót egyenesen méregként állítják be.
A növények valóban, önmaguk is sósnak hatnak. Csakhogy, azt a kálisó okozza. A kálium pedig méreg! A nagy adagban egyszerre bevitt kálium károsítja a szivet, (káliummal ölt a fekete angyal is!), a napi rendszerességgel akár csak kis mennyiséggel is több kálium pedig hosszú távon öl, beteggé tesz úgy, hogy azt senki nem veszi észre! Ráadásul, nem is lehet utólag kimutatni!
A kálium a sejten belül, a nátrium a sejten kívüli térben van. Ebből (is) következik, hogy a nátrium az ami folyamatosan ürül a szervezetünkből és nem a kálium, éppenezért, nem a káliumot kell folyamatosan nagy mennyiségben pótolni hanem a nátriumot!
Aki mást állít az nem mond igazat! Lehet hogy tudatlanságból hangoztatja a vélt igazságát, lehet hogy szándékosan terjeszti a hamis, félrevezető és egészségromboló dogmát.
Szándékos népirtás folyik! Ugyanis, a nátrium hiánya, ugyanakkor a kálium akár csak kismérvű de folyamatos túladagolása nemcsak beteggé tesz, hanem nemzésképtelenné teszi a férfiakat!
A folyamatos túladagolást célozza a boltokban kapható só is, melyeknek szinte mindegyikében, a nátriumot mintegy 40-50%-ban káliumra cserélték, holott azt a magyar szabvány tiltja is!
Nagyon nem mindegy hogy milyen sót használunk. Csak a patikákban kapható tiszta nátriumklorid. (Már ha adnak, ugyanis több patikában elutasítanak).
(NaCl, vagy tengeri só? Utóbbinak előnyét hirdetik, mondván, abból nem vontak ki semmit. Az igazság azomban az, hogy amiért a sóra a szervezetünknek elsősorban van szüksége, az a nátrium. E szempontból, nincs szükség a sokkal drágább tengeri sókra.
Tehát tévhit, hogy a tengeri só biztosan jó. Merthogy a tengeri sók többségét is dúsítják káliummal! Milyen megoldás marad? Nem sok. A legjobb az lehet(ne), ha megbízható forrásból szerezzük be a sót.)

A sóra (NaCl) igenis szükség van, mégpedig abban a mennyiségben, amennyit a magyar és minden más nép is fogyasztott kb a 80-as évek elejéig - napi 10-18 gramm (!!) mennyiségben és tőle soha se volt vagy lett beteg! Ugyanis, ekkora mennyiségre van szüksége a szervezetünknek ahhoz hogy egészséges maradjon!

""A nátrium és a kálium együtt felelősek a szervezetünk vízháztartásáért.
Áramvezető sóoldat, ún. "vérelektrolit" veszi körül az emberi sejteket. Ha a vérelektrolitban a kálium az elfogyasztott ételektől italoktól túl sok lesz, (antifiziológiás mennyiségű lesz,) meghibásodik a sejtmembránban a "nátrium-kálium pumpa", vagyis a sejtműködés. Ha ez sokáig fennáll, tönkremennek a sejtek és szervek, a test egyre betegebb lesz.
Az első élet a tengerekben keletkezett, a tengerek minden élet alapja.
A vérelektrolit, a 99% víz, 0,9% konyhasó (NaCl), 0,03% kálisó (KCl) arány esetén optimális, ez az ún. "fiziológiás" arány.
Az őskorban, az első sejtek idején, s ma is, ilyen a nátrium és kálium aránya az óceánokban. Az emberi magzat által kortyolgatott magzatvízben is ilyen, s a víz- és sópótlási célra alkalmas orvosi infúziós (Ringer-) oldatban is. Az emberi (és állati) szervezet automatikusan törekszik a fenntartására, vagy eltérése esetén a minél előbbi helyreállítására."" (Tejfalussy András).

Naponta kell pótolni a nátriumot, melynek elsődleges forrása a só. Egy felnőtt ember napi szükséglete 10-18 gramm NaCl. Egy sportolónak még többre, akár 25 grammra is szüksége lehet naponta.
A nátrium létfontosságú. A növényi élelmiszerekben a sós ízt a kálium a kálisó adja. A növényi élelmiszerekben a Na és a K aránya fordított, vagyis a kálium óriási túlsúlyban van a nátriumhoz képest. Ezért, a növényi táplálékok fogyasztása só nélkül, hosszútávon garantáltan egészségromboló! Ez (!) a valóság a sót illetően! Nem kellene tehát a sóról lebeszélni a népet!
A sóról való lebeszélés a gyerekek esetében a legkárosabb, a megvonása, hiánya, a növekvő szervezet számára különösen veszélyes. Legdurvább azomban, hogy nem átallják a várandós anyákat is a sóval riogatni, bebeszélik a káros hatását, egy életre beteggé téve ezáltal a születendő gyermekeket. Így, garantált lesz a gyógyszerfogyasztás, ami a gyógyszerbiznisz érdeke. Garantált lesz a korai elhalálozás. Garantált lesz a rossz születési és halálozási arány is, mert a kálium a férfiak nemzőképességét erősen befolyásolja, rontja (kevés lesz az élő sperma). Ez okból is kevesebb (lehet) a magyarok körében a születések száma.

A www.magyarsors.hu -n, Tejfalussy András rovatában részletes tájékoztatásra lelhetünk.
Tejfalussy András weboldala:
http://aquanet.fw.hu/

S itt még nincs vége a mítoszoknak....!

gadol

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com