Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 16. (ke) – Csongor,Joakim
Életmód

Leáldozóban a tejhatalom

Dülöngél az ételpiramis?

Megújult a népszerű amerikai honlap (The Nutrition Source), amelynek kiemelkedően fontos elemét képezi az átdolgozott ételpiramis ingyenesen letölthető változata. Ezt kidolgozói oktatókhoz és egészségügyi dolgozókhoz, iskolákba, kórházakba szeretnék eljuttatni.

2/1. oldal

A honlapon független, megbízható forrásból, a legújabb tudományos eredményekre épülő információkat bocsátottak rendelkezésre a Harvard School Táplálkozástudományi Osztályának munkatársai. Az elméleti tudnivalókon kívül ismert szakácsok tollából származó egészséges ételek receptjeit is megtalálja az oda látogató. A szerkesztők célja az, hogy a formai és a tartalmi újításoknak köszönhetően felhasználóbarát módon, a legújabb kutatási eredmények figyelembevételével és a reklámok, az üzleti érdek kizárásával elfogulatlan információkat nyújtsanak az embereknek az egészséges táplálkozás tekintetében.

Miből többet, miből kevesebbet?

Az egészséges táplálkozási piramisnak nevezett új ismeretanyag praktikus útmutatóként szolgál az egészséges táplálkozáshoz. A vizuális megjelenítés egyértelműen jelzi mindenkinek, hogy a piramis alján található élelmiszerekből bátran ehet, míg a piramis csúcsához közeledve csökkenteni kell az ott feltüntetett ételek fogyasztását.

A piramis alapját a napi testmozgás és testsúlyellenőrzés képezi (ez újdonság – a szerk.), ezt követik a piramis alján levő, teljes kiőrlésű gabonafajták és a belőlük készült termékek, zöldség- és gyümölcsfélék, egészséges olajok és zsírok, amelyekből többet ehetünk, mint a fölöttük található réteg élelmiszereiből, vagyis az olajos magvakból, hüvelyesekből, tofuból, valamint halból, szárnyasból és tojásból.

Ételpiramis

Kisebb mértékben ajánlhatók a tejtermékek (ez is fontos hangsúlyváltást jelez – a szerk.), illetve a kalciumbevitelt szolgáló más élelmiszerek. A piramis csúcsán helyezkednek el a Fogyaszd takarékosan kategória ételei (vörös húsok, vaj, finomított gabonából készült élelmiszerek – fehér kenyér, tészta, hántolt rizs –, cukrozott italok és édességek, sózott rágcsálnivalók) és a só.

Öt hasznos ötlet

A táplálkozási piramist ajánlások egészítik ki arról, hogyan építhetők be az elméleti tudnivalók a helyes táplálkozás gyakorlatába. Igen nagy a zűrzavar az emberek fejében arról, hogyan táplálkozzanak, milyen ételeket egyenek – mondotta Sari Kalin, a program koordinátora –, ezért segítségképpen csatoltunk a piramishoz egy könnyen áttekinthető, leegyszerűsített kiegészítő anyagot, az Öt gyors ötletet, amelyben többek között felvilágosítást kap az érdeklődő arról, hogyan választhat magas rosttartalmú ételeket, miképp érheti el egészséges testsúlyát, hogyan töltheti fel egészséges ételekkel az éléskamráját.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 Dr Gere Tibor 2008-06-02 02:44:06
 
Korai még eltemetni a tejet,ezt a legcsodálatosabb táplálékot amit a természet létre hozott.Sokkal inkább arra kellene törekedni,hogy biológiai és ökológiai szempontból nagyobb tisztaságú tejet kell termelni.Dr Gere Tibor.

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com