Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 28. (csü) – Gedeon,Johanna,Hanna
Nagyvilág

A nevetés ereje

Sokféle módon lehet megpróbálkozni a fogyással. Egyaránt hasznos lehet a mozgás vagy az, ha ellenállunk a fagylalt csábításának, és akkor még nem szóltunk a számtalan „csodatévő” fogyókúráról. Most a kutatók kiderítették, hogy napi 10-15 perces nevetés kb. annyi kalóriát éget el a szervezetben, amennyit egy szelet csokoládé elfogyasztásával magunkhoz veszünk. A kacagás hasznos voltáról az Athénban tartott európai Elhízás Kongresszuson számoltak be 2005 júniusában.

A nashville-i Vanderbilt Egyetem kutatói 90 barátot vontak be a vizsgálatba: közülük 7-7 férfi, 17-17 női páros volt, míg 21 férfi és 21 nő alkotta a vegyes csoportot. A résztvevőkkel nem közölték, hogy a nevetés hatását kívánják tanulmányozni, mert akkor előfordulhatott volna, hogy néhányan erőltetik a nevetést, az erőltetett nevetést viszont az agy más területe szabályozza, mint az ösztönös kacagást. Csupán annyit mondtak az önként jelentkezőknek, hogy érzelmi reakcióikat kívánják tanulmányozni különböző videoklipek hatása nyomán.

A vizsgálat céljára külön szobát – szaknyelven: metabolikus kamrát – alakítottak ki, szórakoztató klipeket vetítettek a tv-ben, miközben mérték, hogy az érintettek nevetés közben hány kalóriát égetnek el. A szoba úgy volt felszerelve, hogy folyamatosan mérték a résztvevők által belélegzett oxigén és kilélegzett szén-dioxid mennyiségét – amivel pontosan mérhető az elégetett kalóriák száma. Az oxigénfelhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás mennyiségét a kísérlet elején és végén összehasonlították, amiből kiszámíthatták, hogy mennyi energiát fordított a szervezet a nevetésre. Ugyancsak mérték a résztvevők szívritmusát, valamint mikrofonok segítségével rögzítették, mikor történt nevetés. A vizsgálat alanyait megkérték, hogy miközben nézik a tv-t, ne beszélgessenek és ne mozogjanak.

Először unalmas filmet vetítettek, egy angliai tájat mutatva. Ez idő alatt mérték a metabolikus alapértékeket. Ezt követően 5 különböző vidám klipet vetítettek, mindegyik 10 percig tartott, és köztük minden alkalommal 5 percig az angliai mezőkön legelésző juhnyáj képét mutatták.

Az eredményeket értékelve kiderült, hogy a nevetéssel töltött időszakokban a szervezet 20%-kal több kalóriát égetett el. Ha ezt átszámítjuk napi 10-15 perces nevetésre, akkor az kb. 50 kalória elégetését jelenti. Másképp mondva, ha valaki napi 10-15 percet nevet, akkor annyi kalóriát éget el, hogy egy év alatt 2 kilóval válhat könnyebbé.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com