KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. júl. 13. (szo) – Jenő
Egész-ség

Dr. Flórián Sándor: Gyógyulhatsz, ha akarsz! (4.)

A mai egyetemi orvoslás árnyoldala a krónikus betegségek kezelése. Gyakorlatilag az orvostudomány fejlődése ellenére máig megoldatlan problémát jelentenek a degeneratív betegségek, a rendelkezésre álló terápiák révén csupán a tünetek enyhíthetők, de végleges gyógyulásról nem beszélhetünk. Létezik azonban más út is, amit Dr. Flórián Sándor belgyógyász, homeopata, akupunktőr, holisztikus orvos az elmúlt hetekben megjelent Gyógyulhatsz, ha akarsz! című könyve ismertet. Alább a homeopátiás kezelés jelentőségével foglalkozó fejezetből olvashatnak egy részletet.

Mi is ez a homeopátia?

A könyv borítójaA homeopátia egy olyan gyógyító módszer, amelynek legfontosabb sajátossága az, hogy a hasonlóság természeti törvényét használja fel a gyógyításhoz. Olyan alternatív, komplementer orvosi módszerről van szó, amely kihasználja azt a lehetőséget, amelyet a természet biztosít, felhasználja azt a segítséget, amelyet a természetben lévő erők jelentenek számunkra a gyógyuláshoz.

„Similia similibus curentur” – vagyis hasonló a hasonlóval gyógyítandó. Ezt a törvényszerűséget, miszerint ami nagy adagban méreg, az kis adagban orvosság, nem Hahnemann ismerte fel, már jóval korábbi korok gyógyítói is felhasználták, Hippokratészt vagy Paracelsust említhetjük. Hahnemann nagysága abban rejlik, hogy felfedezte azt a módszert, hogy miképp lehet előállítani azt a gyógyszert, amely ezt a törvényt kihasználva a legrövidebb, legkíméletesebb, legmegbízhatóbb módon gyógyítja meg a beteg embert.

Hahnemann kidolgozta azokat a szabályokat és törvényszerűségeket, amelyek alapján kiválasztható az a gyógyszer, amely a beteget meg fogja gyógyítani, amelyek alapján a módszer bárki számára működtethető. Hahnemann ezeket a törvényeket az Organon című főművében foglalta össze. A mű magyar kiadása már 1830-ben megjelent. A mester az új ismeretek és tapasztalatok birtokában folyamatosan bővítette művét, így az több kiadást ért meg. Az Organon VI. kiadása éppen az idén jelenik meg először magyarul.

A homeopátia gyakorlása során speciális szabályszerűségek alapján kiválasztott speciális gyógyszereket adunk a betegeknek. A gyógyszerek kiválasztásának és elrendelésének szigorú szabályai vannak. A terápia akut vagy krónikus betegségekben egyedül vagy más gyógymódokkal kiegészítve is alkalmazható.

A szerek legfontosabb feladata az életműködéseket fenntartó energetikai folyamatok támogatása, az egészségnek megfelelő harmónia helyreállítása a szervezetben. A homeopata orvos számára a legfontosabbak a betegség tünetei, ezek jelzik ugyanis legjobban a szervezet öngyógyító törekvéseit. Ráadásul a tünet előbb alakul ki, mint a szervek szöveti károsodása, így ha helyesen ítéljük meg a páciens fizikai és lelki megnyilvánulásait, akkor korai fázisban avatkozhatunk be, és megelőző szemlélettel gyógyíthatjuk betegünket, a szervezet öngyógyító erőit támogatva.

A klasszikus homeopátia diagnosztikus és terápiás tevékenységének egyaránt legfontosabb lépése, hogy jó szert válasszunk a betegnek, a lehető legjobbat, a „simile”-t. A választás alapja mindig az összehasonlítás. Össze kell hasonlítani a beteg tüneteit a számára gyógyszerként szóba jöhető anyag úgynevezett gyógyszerképével, vagyis azokkal a tünetekkel, amelyeket ennek a szernek nagyon nagy hígítása okozna, ha egészséges embereknek adnánk a szert. Egy adott vizsgálati anyag gyógyszerképét tehát úgy állapíthatjuk meg, hogy az anyagot nagyon nagy hígításban, tehát nagyon kis mennyiségben egészséges embereknek adjuk az úgynevezett gyógyszervizsgálat során, és regisztráljuk azokat a tüneteket, amelyek az egészséges embereken jelentkeznek a szer beadását követően. (Hahnemann kezdetben saját magán és családtagjain próbálta ki a szereket, 88 évet élt a XVIII-XIX. század fordulóján.)

Gyógyszerkép, Materia Medica

Az adott anyag gyógyszervizsgálat során kialakult úgynevezett gyógyszerképét ez után a beteg tüneteivel kell összehasonlítani, és abban az esetben, ha a kettő a fizikai és a lelki tulajdonságokat is figyelembe véve megfelel egymásnak, akkor a szer a betegnek homeopátiás gyógyszerként adható, és a beteg ettől meg fog gyógyulni. Tehát pl. a kínafakéreg képes meggyógyítani a váltólázat, bármi okozza is azt, mert a kínafakéreg nagy hígítása egészséges emberen olyan tüneteket okoz, mint amilyeneket váltóláz kapcsán észlelünk. Vagy pl. azt a fejfájást, ami időjárás-változáskor alakul ki, és amit az alvás és a hideg vizes borogatás enyhít, a foszforból készült homeopátiás szer fogja meggyógyítani, mert ez a szer nagy hígításban, egészséges embereken olyan fejfájást hoz létre, amelyet az alvás és a hideg vizes borogatás enyhít.

A különféle növényi, ásványi és állati eredetű anyagok gyógyszerképeinek gyűjteménye az úgynevezett Materia Medica. Ma a világon több mint 3000-féle anyagból készült homeopátiás szer található. Ezeket a gyógyszereket egyenként több ezer tulajdonság jellemez. Létezik olyan régóta vizsgált nagy szer is, amelyhez több mint 10 000 tulajdonság kapcsolódik. Ezek alapján elképzelhető, milyen nehéz feladat előtt áll az az orvos, aki betegének a lehető legjobb gyógyszert szeretné kiválasztani. Hahnemann Organonja azonban a legbonyolultabb esetekre is világos, tiszta útmutatást ad.

Hahnemann legnagyobb felfedezése annak a gyógyszerminőségnek a megalkotása volt, amely különleges tulajdonságokkal ruházta fel a vizsgált anyagokat. A gyógyszerkészítés során nemcsak egyre hígítottabb, kisebb töménységű alapanyagok jöttek létre, hanem mechanikai energia közlése révén új minőség is keletkezett. A rázás vagy dörzsölés (dinamizálás) eredményeképpen olyan minőségi változások jelentek meg a kiindulási anyag tulajdonságaihoz képest, amelyek az egyébként gyógyításra alkalmatlannak tartott anyagokat is sokoldalúan felhasználhatóvá tették a terápia során.

A betegek sokszor nem értik mi az a betű-szám kombináció a szerek nevéhez csatoltan, pl. C30, D12, LM5 stb. A homeopátiás szer neve ún. monokomponens készítmény esetén mindig a kiindulási anyag latin nevéből és az adott anyag hígítási fokából áll össze. A C vagy centezimális potenciák esetén a hígítandó szubsztanciát lépésenként mindig százszorosára hígítják, vagyis pl. Sulphur C30 esetén a ként százszorosára hígítják, és ezt a lépést még harmincszor ismétlik meg. Minden hígítás alkalmával tízszer össze is rázzák a hígított anyagot. D vagy decimális potenciák esetén lépésenként tízszeresére, LM potenciák esetén pedig lépésenként ötvenezerszeresére hígítják a kiindulási anyagot.

A sikeres terápia feltétele, hogy a betegnek a legmegfelelőbb gyógyszert, a legmegfelelőbb potenciában, hígításban rendeljük el. Ez a tevékenység a homeopátia művészete.

A hagyományos orvoslás a gyógyítás során a tünetek ellen dolgozik, célja ezek minél gyorsabb elnyomása, megszüntetése. Ugyanakkor az orvos csak az adott terület betegségével foglalkozik, kiragadja a szervezet egészének működési zavarából az éppen adott problémát, a kezelés csak erre hat. Fájdalmakkor fájdalomcsillapítót kap a beteg, alvászavarra altatót. Amíg szedi a páciens ezeket a szereket, tünetei javulnak, mellékhatás vagy kialakul, vagy nem, de ha abbahagyja a gyógyszerszedést, tünetei visszatérnek, tehát gyógyításról nem beszélhetünk.

A homeopátiás gyógymód lényege: abból az alapigazságból indul ki, hogy a természet gyógyít, az orvos csak kezel, vagyis: „Medicus curat, natura sanat”. A homeopata orvos segíti a természet gyógyító erőit, ha erre van szükség, és nem ellene dolgozik, mint az allopátia esetén, hanem együttműködik vele.

Hogyan működik a homeopátia?

Erre a kérdésre nagyon nehéz pontos választ adni.
A kérdés megválaszolásához mindenképpen a hagyományostól eltérő látásmódot kell elfogadnunk. Az allopátiás orvoslás az embert anyagi lényként képzeli el, és így is foglalkozik vele. A klasszikus fizika irányelveit tartja elfogadhatónak. A homeopátia hatásmódjának tudományos leírása azért nem lehetséges egyelőre, mert fogalmaink a szóba jöhető szubsztanciák jellemzését illetően még nem pontosak. A pontos hatásmechanizmus leírása a hagyományos orvoslás végét jelentené.

Hogyan érthetnénk meg mégis a módszer működését? Hahnemann abból indult ki, hogy minden betegség lényege az életerő zavara. Az életerő az élettelen anyagot élővé varázsoló életenergia. Egy olyan energia, amely az összes életműködést irányítja, egyensúlyban tartja. Ha ezt a szellemi természetű autokráciát fizikai vagy lelki eredetű károsító hatás éri, vagy bármilyen más módon a szervezet testi-lelki-szellemi egyensúlya felborul, az változatos tünetekben nyilvánul meg, amelyekkel a páciens orvoshoz fordul. A homeopátiás szerek feladata az egyensúly helyreállítása az életerőre gyakorolt hatás révén.

Az életerőt kvantumfizikai leírások alapján úgy képzelhetjük el, hogy ez egy olyan elektrodinamikus mező, amely az egész univerzumot folyamatosan kitölti. Az anyag nem más, mint ennek a mezőnek a koncentrálódása, helyi sűrűsödése. Az anyagi jellegű tárgyak tehát nem függetlenek egymástól, hanem a mező révén egymással kapcsolatban állnak, vagyis minden mindennel kapcsolatban van. Minden emberre jellemző az a frekvencia, ami az ő elektrodinamikus mezőjének rezgését egyedivé teszi. Ezt a rezgésfrekvenciát jelentősen befolyásolja az egészségi állapot megléte vagy hiánya. Minél egészségesebbek vagyunk, annál magasabb ez a frekvencia. Ugyanakkor a betegségeket is egy sajátos frekvencia jellemzi. A homeopátiás szer feladata az, hogy az egyén elektrodinamikus mezőjének egészséges rezgéstartományát helyreállítsa.

Az életerő anyagi, testi megnyilvánulása az a pszicho-neuro-endokrino-immunológiai tengely, amelynek működési zavara felelős végül a lokális szervi tünetek megjelenéséért. A homeopátiás terápia során a különböző (testi, lelki, szellemi) szinteken kialakult eltéréseket korrigáljuk, amelyeknek végeredménye a fizikai tünetek megszűnése lesz. A tünetek belülről kifelé haladva, fentről lefelé múlnak el, ellenkező sorrendben, mint ahogyan kialakultak.

Ma már minden tudomány tudja, hogy a jelenségeknek sok oka van, minden mindennel összefügg. Egy kivétel van csak, a hivatalos orvoslás, amely azt tartja, hogy a jelenségeknek csak egy oka van, pl. a tüdőgyulladásnak a baktérium az oka. A homeopátiás szerek segítségével meggyógyult betegek bizonyítják ennek az állításnak a valótlanságát.

A homeopátia minden betegséget meg tud gyógyítani, olyat is, amit a hivatalos gyógyászat gyógyíthatatlannak tart. A homeopátia azt a beteg embert gyógyítja meg, akinek a hivatalos orvoslás szerint gyógyíthatatlan a betegsége.

Természetesen a homeopátia sem csodagyógymód. A gyógyulásnak ebben az esetben is vannak akadályai, pl. az életerő gyengesége. Gyengíti a gyógyhajlamot az előrehaladott kor, a régóta fennálló súlyos betegségek, a nagy adagban, hosszú ideje szedett allopátiás gyógyszerek, elsősorban a kemoterápiás, daganat elleni szerek és a szteroid gyulladáscsökkentők.

Nem befolyásolja viszont a gyógyulást az, hogy hisz-e a páciens a terápiában vagy sem. Sokan a placeboeffektussal magyarázzák a homeopátia sikereit, de egyértelmű, hogy nem erről van szó. A terápia egyformán hatékony azoknál az embereknél, akik hisznek benne, és azoknál is, akik nem. A módszer egyformán eredményes eszméletlen embereken, csecsemők esetében, és állatok kezelésekor is működik. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a terápiának nincs bizalmi oldala. Nagyon fontos a beteg bizalma a gyógyítóban és gyógyítási módszerében, ez együttműködésük alapja.

A simile megtalálása

Ahhoz, hogy a beteg meggyógyuljon, a számára legmegfelelőbb homeopátiás szert kell kapnia. Ennek a szernek a kiválasztása a homeopátiás orvos feladata. A klasszikus felfogás szerint egyetlen szert kell kiválasztani, újabb iskolák szerint egyszerre többféle szer is adható. Sokan dolgoznak úgynevezett bevált indikációk alapján, tehát azokat a szereket adják általában közepes potenciában, amelyek arra a típusú esetre a legmegfelelőbbek szoktak lenni.
Ettől a terápiától is jobban lehet a beteg, de az esetek többségében ilyenkor valódi gyógyulás nem érhető el. Nem lebecsülendő azonban ez a terápiás lehetőség olyan esetekben, amikor különböző alkatú emberek kerülnek hasonló állapotba, pl. járványok esetén, háborús helyzetben, vagy éppen természeti katasztrófák során.

(Vége)

* * *

Dr. Flórián Sándor: Gyógyulhatsz, ha akarsz! című könyve 2500 Ft + csomagolási és postaköltség áron megrendelhető. Telefon: (1)-214-9833, (20)-412-3704. E-mail: gyogyulhatsz@freemail.hu

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com