KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 18. (csü) – Andrea,Ilma
Mancsok, karmok

Dr. Mátray Árpád:

Állatok homeopátiás kezelése (8.)

Cikksorozatunkban a leggyakrabban előforduló állatbetegségek sorában a napszúrás, a hőguta, a nimfománia és a tacskóbénulás homeopátiás kezelésével ismertetjük meg Önöket. A szerző a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) Alternatív Állatgyógyászati Tagozatának elnöke.

Napszúrás, hőguta kezelése

Főként kisállatoknál találkozunk ezzel a problémával, ha a gondatlan tulajdonosok nem veszik figyelembe, hogy a nyári hőségben az autók belső légtere álló helyzetben néhány perc alatt akár 60-70 ?C fokra is felmelegedhet, és a bent „felejtett” kutya vagy macska hőháztartása felborul. Hőtorlódás, hőguta következik be, és az állat gyors, szakszerű segítség nélkül rövidesen elpusztul. Napszúrást olyankor kaphatnak háziállataink, ha például a tűző napon elalszanak (gazdasági udvaron tartott anyakocák, hízó sertések), és hosszú ideig éri őket, főként a fejükön, a Nap sugárzó ereje.

Ha napszúrásra vagy hőgutára gyanakszunk, mielőbb biztosítsuk, hogy állatunk szakértő kezekbe kerüljön! Addig is azonban, amíg ez megtörténhet, az alábbi homeopátiás szereket adagolhatjuk, melyekkel növeljük az állat életben maradásának esélyeit!

APIS – Házi méh
Kábultsággal járó hőtorlódásos állapot (napszúrás vagy hőguta), melyben agyi ödémára is gyanú lehet. A beteg érintésre túlzottan érzékeny. Általános állapota hűtésre, hideg vizes borogatásra, lemosásra javul.
ADAGOLÁS: D4-D6-os, esetleg D30-as potenciában 5-10 percenként, javulásig.

BELLADONNA – Maszlagos nadragulya
A napszúrásnak, hőtorlódásnak súlyosabb állapota! Az állat teljesen érzéketlen. Eszméletlen állapotban van. Teste forró, pupillái kitágultak, légzése nehezített, szívverése hangos, pulzusa gyenge, nyálkahártyái cianotikusak és szárazak.
ADAGOLÁS: D4-D6, D30-as potenciában, mint az APIS-t.

HYPERICUM – Közönséges orbáncfű
A fejen látható nyálkahártyák (száj, orr, kötőhártya), erősen kipirultak, az állat feje forró, a fájdalom miatt a fejét nem vagy nem szívesen mozdítja, pulzusa felgyorsult.
ADAGOLÁS: Az előző két szerhez hasonlóan.

(Vészhelyzetben, ha a tünetek nem egyértelműek, a légcsere fokozásával és az állat fokozatos hűtésével a felsorolt szerek kombináltan is adagolhatók!)

Nimfománia kezelése

Az esetek többségében, főként gazdasági állatok körében tipikusan a nőivarú állatok túlzott szexuális viselkedését szokták ebbe a tünetcsoportba sorolni. A túlzott szexuális viselkedés azonban gyakran jelentkezik a társállatokként tartott hímivarú állatok között is. A probléma sokszor eredménnyel kezelhető homeopátiás szerek adagolásával.

APIS – Házi méh
Végbélen keresztül történő tapintással petefészekcisztákat találunk (nagy állatok), a szeméremajkak ödémásan duzzadtak, elnyújtott, csaknem folyamatos ivarzási tünetek a jellemzők. A nőivarú állat párzási hajlama folyamatos.
ADAGOLÁS: D6-os potenciában.

BUFO RANA – Varangyos béka
A petefészek cisztás elváltozásait főként nagyon fiatal, leginkább az első ivarzás utáni időszakban lévő állatoknál tapasztaljuk. Feltűnően viselkednek, folyamatos párzási hajlamot mutatnak, azonban nem hagyják magukat befedezni. A szarvasmarhák különösen nyugtalanok, bömbölésszerűen bőgnek, fejéskor rúgnak, vágnak.
ADAGOLÁS: D6-os potenciában.

LILIUM TIGRINUM – Tigris liliom
Rendkívül erős szexuális izgalom és nyugtalanság, főként az idős, többször ellett nőivarú állatoknál. Jellemző rájuk, hogy a méh ellést követően nem regenerálódik tökéletesen, nem húzódik össze eredeti méretére. Gyakoriak a vizeletürítéssel és/vagy bélsárürítéssel kapcsolatos görcsös állapotok. Az ivarzás látható tünetei az állat külső nemi szervein nem érzékelhetők. Kifolyása vízszerű vagy sárgásbarna, és a váladék maróhatású, sebképző. Jellemzően baloldali petefészek elváltozásokat tapasztalunk.
ADAGOLÁS: D4-es potenciában.

PLATINUM – Platina
Határozott, magabiztos, arrogáns, változékony viselkedésű állat, melynek ciklusa túl korán jelentkezik, túl erős és túl hosszantartó. Egyszer búskomoran visszahúzódó, máskor rendkívül élénk és túláradó a hangulata. Gyakran alkati szer is lehet.
ADAGOLÁS: D30-as potenciában.

Tacskóbénulás kezelése

A betegség azért kapta ezt a közismert nevet, mert többnyire a viszonylag hosszú hátgerincű, tacskó fajtájú kutyáknál fordul elő leggyakrabban. Legfőbb tünete, hogy egy rossz mozdulat után vagy esetleg látszólag minden előzmény nélkül az állatok egyik vagy mindkét lábukat húzzák maguk után, mintha megbénultak volna, ami súlyosabb esetekben bizony be is következik. A hagyományos, allopátiás orvoslás gyakorlói a különféle gyulladáscsökkentők adagolása mellett a műtéti megoldást szokták javasolni, ami azonban kimenetelét tekintve semmivel sem mondható biztosabbnak, és főként nem mondható gazdaságosabbnak, mint a homeopátiás gyógykezelés. Ennél a módszernél azonban számolnunk kell azzal, hogy több hétig, esetleg több hónapig is tarthat a gyógyulás. Ne várjunk tehát csodát, és főként ne legyünk türelmetlenek!

A gerincvelő sérülése miatt bekövetkező hátulsó végtagbénulás (tacskóbénulás) legfontosabb, első szere az ARNICA, melyet az eset felfedezését követő legrövidebb időn belül kell adagolni az állatnak D200-as potenciában, három egymást követő napon 1x, majd pedig hetente 1x5 golyót. Ezzel egyidejűleg, azonos adagban és potenciában adagoljuk a NUX VOMICA és a RHUS TOXICODENDRON nevű szereket is. Ha a probléma már régebben fennáll, akkor az ARNICA helyett a PLUMBUM ACETICUM D30-as potencia a megfelelő szer, másnaponként 1x, több héten keresztül. Előnyös lehet még a HYPERICUM adagolása is, hiszen erre a szerre mondjuk azt, hogy az „idegek Arnicája”, és itt a gerincvelőből kilépő idegek sérüléséről is szó van.

Ne feledjük el, amiről a bevezető fejezetek egyikében már szó volt, hogy a szintetikus fájdalomcsökkentő és gyulladáscsillapító szerek, ha mégoly látványos hatásuk van is, többnyire csak átmeneti javulást hoznak, számos mellékhatás veszélyét hordozzák, ráadásul gátolják a homeopátiás szerek hatását is. Ezért azokat egy időben, de még kevés időeltéréssel (minimum három hét!) se adagoljuk a betegeknek!

Dr. Mátray Árpád
homeopata állatorvos
Tel.: (30)-961-6008
mathomeo@vivamail.hu

(Folytatjuk)

A Natúrszigeten megjelenő homeopátiás állatorvosi cikksorozat kibővített nyomdai változata a szerző fenti elérhetőségein megrendelhető! Ára: 480,- Ft postai díj.

A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com