KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 21. (va) – Konrád
Mancsok, karmok

Dr. Mátray Árpád:

Állatok homeopátiás kezelése (3.)

Cikksorozatunkban ezúttal a homeopátiás szerek általános jellemzőiről, az adagolási javaslatokról olvashatnak, majd a leggyakrabban előforduló állatbetegségek sorában a balesetek, sérülések és vérzések homeopátiás kezelési lehetőségeivel ismertetjük meg Önöket.

A homeopátiás gyógyszerek többségükben természetes – növényi, állati vagy ásványi – anyagokból készülnek, és segítik a (beteg) szervezet tünetek formájában megjelenő öngyógyító törekvéseit. A homeopátiás kezelés során ezeket a törekvéseket anélkül támogatjuk, hogy a tüneteket elnyomnánk. A végtelenül kis mennyiségű hatóanyagot, sőt sokszor már csak a kiindulási anyagból származó információt tartalmazó gyógyszerek a beteg állat ugyanazon tüneteit gyógyítják, amelyeket egészséges körülmények között, nagy mennyiségben adagolva előidéztek volna. Ez a hasonlósági vagy simile szabály lényege. (Similia similibus currentur)

A homeopátia a világ nagy részén, így 1990 óta Magyarországon is elismert gyógymód, és hivatalosan törzskönyvezett készítményei a hazai gyógyszertárakban többségükben vény nélkül is megvásárolhatók. Miután azonban hazánkban homeopátiás gyógyszereket nem gyártanak, ezért a hazai forgalomban lévő homeopátiás szerek különböző külföldi (osztrák, német, francia stb.) gyógyszergyárakból kerülnek patikáinkba.

Mi jellemzi a homeopátiás szereket?

  • A kiindulási anyagok természetes eredetűek (pl. növények, állatok, melyek gyakran teljes egészükben feldolgozásra kerülnek, megjelenítve ezzel a homeopátiás szerben a gyártás alapjául szolgáló élőlény valamennyi tulajdonságát). A feldolgozás hűen a Hahnemann-i hagyományokhoz, többnyire kézzel történik.
  • A sokszoros hígítás és dinamizálás miatt semmilyen mellékhatást nem váltanak ki. Szakszerű adagolásuk esetén sem allergiás reakció, sem a hosszabb vagy a gyakori alkalmazás miatti hozzászokás, illetve függőség nem alakulhat ki.
  • Nem minősülnek doppingszernek (versenylovak, versenyagarak stb.)
  • Nem képeznek káros maradványokat az állatok szervezetében, ami az élelmiszertermelő haszonállatok szempontjából rendkívül fontos. Az eredetileg mérgező kiindulási anyagokból készült gyógyszerek is, a sokszoros hígítás és dinamizálás következtében, biztonságosan felhasználhatók.
  • Prevenciós (megelőző) céllal jól használhatók az immunrendszer erősítésére és az alkati tulajdonságokból adódó, várható megbetegedések súlyosságának enyhítésére, a szervezet öngyógyító mechanizmusának karbantartására.
  • A hagyományos gyógyszerekkel és a legtöbb gyógyító eljárással jól kombinálhatók!
  • Az aktuális tünetekhez jól kiválasztott, „hasonló” szer gyógyítja az akut, enyhíti a krónikus megbetegedések tüneteit.
  • A homeopátiás szerek a hagyományos gyógyszereknél lényegesen olcsóbbak!
  • Állatok számára is könnyen, gyorsan adagolhatók.

Adagolás heveny esetekben

Egy állat betegségének, fertőzésének különböző fázisai, stádiumai vannak, melyek gyógykezeléséhez gyakran más-más gyógyszerre van szükség. Az egyes fázisokban mindig azt a homeopátiás szert kell választanunk a kezelésre, amely által előidézhető, kiváltható tünetek (gyógyszerkép) leginkább hasonlítanának a beteg állaton éppen tapasztalt tünetekhez (betegségkép). A választott szert mindaddig adagoljuk, amíg az állat állapotában javulást nem tapasztalunk. Ha egy szer használ, heveny esetekben a változás, javulás gyorsan bekövetkezik, s ekkor az adagolását a „túladagolás” veszélye miatt abba kell hagyni. Előfordulhat az is, hogy a tünetek megváltozása miatt másik szerrel kell a kezelést folytatni.

Ha heveny esetekben öt-hat adag beadása után sem jelentkezik érzékelhető javulás, akkor nem a megfelelő szert választottuk, s a tünetek ismételt megfigyelése után átválthatunk egy másik szerre.

Lehetőség szerint egyszerre csak egyféle szert adagoljunk a beteg állatnak! Ez többek között azért is indokolt, mert vannak homeopátiás szerek, amelyek gyengítik vagy kioltják egymás hatását! A szer kiválasztásakor a betegség tünetein kívül vegyük figyelembe a kiváltó oko(ka)t, valamint a beteg állat állapotát, tüneteit javító és rontó külső környezeti tényezőket (modalitásokat) is!

Az esetek nagy részében nem találjuk meg az adagolni kívánt szer összes tünetét az állaton. Ilyenkor csak akkor adjuk a kiválasztott szert, ha a legfontosabb tünetek és egyéb lényeges körülmények is pontosan megfelelnek a leírásnak.

Amikor tilos a kezelés

FIGYELEM!
Ha úgy látja, hogy a homeopátiás kezelés ellenére az állat egészségi állapotában rövid időn belül nem következett be javulás, haladéktalanul forduljon állatorvoshoz!

Felhívjuk továbbá a figyelmet arra is, hogy vannak olyan nagy gazdasági kárt okozó fertőző állatbetegségek, melyek gyógykezelése tilos! Ezek leírását Az Állategészségügyi Szabályzat kiadásáról szóló 41/1997.(V. 28.) FM rendelet és annak módosításai tartalmazzák.

Krónikus betegségek

A homeopátiás szereket krónikus betegségek heveny fellobbanásainak csillapítására is használhatjuk. A régóta húzódó, idült betegségek gyógyításához pedig szükség lehet úgynevezett alkati kezelésre. Az ehhez szükséges krónikus szer kiválasztása a veleszületett és szerzett lelki és testi tulajdonságok és tünetek alapján történik. A rendszeresen, de nagyobb időközönként adott krónikus szer segíti az állat saját gyógyító mechanizmusainak mozgósítását, fokozza az immunrendszer tevékenységét. Az alkati kezelés eredményeként a betegségek ritkábban és enyhébb formában jelentkeznek, az állat szervezete „stabilabbá”, a betegségekkel szemben edzettebbé, védettebbé válik.

Az alkati kezeléshez szükséges krónikus szer meghatározását bízza mindig a homeopátiában jártas állatorvosra!

BALESETEK, SÉRÜLÉSEK, VÉRZÉSEK

A hirtelen fellépő vérzések a gazdáknál nagy riadalmat okozhatnak, de az ezeket előidéző balesetek, fájdalmas traumák az állatokat is szorongással, ijedtséggel töltik el. Amellett, hogy alaposan kivizsgáljuk a vérzés okát és megkíséreljük eldönteni, hogy szükség van-e azonnali állatorvosi segítségre, elsősegélynyújtásként az alábbi homeopátiás szereket alkalmazhatjuk:

ACONITUM – Sisakvirág

Elsősorban a baleseti pánik, szorongás csökkentésére ajánlott szer, amit az esemény megtörténtét követően mihamarabb adagoljunk három-négy alkalommal 10-15 perces időközönként. Emellett ennek a szernek a meggypiros, artériás vérzésnél specifikusan vérzéscsillapító hatása is van.
ADAGOLÁS: C30, C200-as potenciában.

ARNICA – Árnika

Mindenféle friss vérzésnek, sérülésnek a legelső és legfontosabb homeopátiás szere. Ha sérülést követően felületi vérzés vagy hematóma (szövetközi vérömleny) jelentkezik és a sérült terület rendkívül érzékeny mozgásra, érintésre fájdalmasnak tűnik, ha az állatnál a vérveszteség miatt nagyfokú gyengeséget tapasztalunk, mielőbb adagoljuk az ARNICA-t. Javasolt az adagolása programozott műtétek előtt már két-három nappal, és a műtétet követően ugyancsak két-három napon keresztül.
ADAGOLÁS: D4-D30-as potenciában.
Külsőleg az ARNICA kenőcs vagy a tinktúra hígított változata javasolható.

BELLADONNA – Maszlagos nadragulya

A vér forró, égővörös, gyorsan megalvad, a beteg lázas, hevesen zihál, pupillái tágak, tekintete ijedt, érverése erőteljes és peckelő.
ADAGOLÁS: C30-as potenciában.

BELLIS PERENNIS – Százszorszép

Fájdalmas, vérző, nyílt sérülések, zúzódások, kompressziós (összenyomódásos) balesetek. Bőrterületek vérzéses beszűrődése, kapilláris vérzések. Magzatburok eltávolítást követő vérzések, vagy olyan hematómák (vérömlenyek), amelyek hosszú idő óta nem gyógyulnak kellőképpen. Sokszor az ARNICA követő szereként adagoljuk. A mozgás javít a beteg állat állapotán.
ADAGOLÁS: D2-D4-es potenciában.

CALENDULA – Körömvirág

Szennyezett, fertőzött, harapott, zúzott, régi, nehezen gyógyuló sebek. Nyalási ekcémák (hot-spot).
ADAGOLÁS: D2-D4-es potenciában szájon át, helyileg pedig hígított tinktúraként.

ERIGERON – Betyárkóró

Valamennyi szervből eredő világosvörös, artériás, lüktető jellegű vérzések (orrvérzés, végbéltájéki vérzések, vérhányás, köhögéskor jelentkező vérzés), melyek mozgásra romlanak.
Hasonló jellegű vérzések esetén eredményesen alkalmazható a MILLEFOLIUM (közönséges cickafarkfű) D2, D4-es potenciában.
ADAGOLÁS: D2, D3-as potenciában.

HAMAMELIS – Varázsdió

A vénás, sötétvörös, szivárgó vérzések és (vénás) hematómák szere. Műtéteket, gyógyuló sebek sérülését követően találkozhatunk ilyen jellegű vérzésekkel, továbbá idős, legyengült állatok esetében.
ADAGOLÁS: D4, D6-os potenciában.

LEDUM – Mocsári molyűző

A szúrt sebek (hegyes eszközökkel ejtett sebek, rovarcsípések, -szúrások) szere, amelynek adagolása azonban a szemgolyó sérülésekor (ún. boxer szem) is ajánlott!
ADAGOLÁS: D2-D4-es potenciában.

PHOSPHORUS – Sárga foszfor

Valamennyi nyálkahártyának a véralvadási zavarra visszavezethető vérzékenysége esetén hatásos, de olyan hematómák (vérömlenyek) jelentkezésekor is indokolt az adagolása, amelyek jelentéktelen mechanikai behatásokra keletkeznek. Jelentősen csökkenthető a műtéti beavatkozások során fellépő vérveszteség, továbbá a műtéti előkészületekkel járó szokatlan környezeti hatások okozta szorongás a PHOSPHORUS preventív adagolásával. A PHOSPHORUS jelentős krónikus szer is, melyet megfelelő esetekben alkati kezelésre is alkalmazhatunk.
ADAGOLÁS: D30-as potenciában (alkati kezeléskor: D200).

RHUS TOXICODENDRON – Mérges szömörce

A sérült ízületi szalagok és tokok szere! A fájdalom a mozgás megkezdésével enyhül, mert a fájdalmas ízület „bejáródik”, azonban a mozgás előrehaladtával, a fáradtsággal (megerőltetéssel) arányosan ismét erősödik. A meleg ugyancsak könnyít a beteg állapotán, míg a hideg, nedves környezet és a megerőltetés hatására súlyosbodnak a beteg tünetei.
ADAGOLÁS: D6-D30-as potenciában.

RUTA – Kerti ruta

Akkor adagoljuk, ha a csonthártya sérülésére (is) gyanakszunk (csonttöréskor a SYMPHYTUM-mal együtt). Az állat a sérülés ellenére folyton mozogna, mert állapotát a mozgás javítja, fájdalmait enyhíti (hasonlóan a RHUS TOXICODENDRON-hoz).
ADAGOLÁS: D4-D6-os potenciában a fájdalom csökkenéséig.

SECALE CORNUTUM – Anyarozs

Az ellést követő involúciós (gyógyulási) folyamatok elhúzódásakor, a méhből származó, sötétvörös, barnás, bűzös, régóta fennálló, pangó vérzésre utaló tüneteknél javasolt az adagolása (lásd később még az elléssel foglalkozó fejezetet is).
ADAGOLÁS: D4, D6-os potenciában.

STAPHYSAGRIA – Tetűfű

Főként a friss, vágott műtéti sebek gyógyulását támogatja látványosan, de jól alkalmazható a fájdalmas varratok, kezdődő vadhússzerű képződmények (SILICEÁ-val együtt) kezelésére is.
ADAGOLÁS: D6-D12-es potenciában.

SYMPHYTUM – Fekete nadálytő

Baleset következtében történő csontsérülés, törés, repedés esetén a sérült csontok szakszerű rögzítése mellett, a kezelés kiegészítésére és a gyógyulási folyamat meggyorsítására adagoljuk. Előnyösen befolyásolja a szemgolyósérülések, elsősorban a vérzések gyógyulását is.
ADAGOLÁS: D6-D12-es potenciában naponta 2-3-szor, két-három héten keresztül.

VERATRUM ALBUM – Fehér zászpa

Bélvérzés, véres hasmenés (kutyák parvovírus fertőzése) esetén. Az állat nyálkahártyái fakók, végtagjai hidegek. A vérkeringés egyensúlyának teljes felborulása, ájulás, sokk veszélye fenyegeti az állatot.
ADAGOLÁS: C30-as potenciában. (Néhány alkalommal 10-15 percenként, majd egyre ritkuló időpontokban, az állapot javulásáig.)

Dr. Mátray Árpád
homeopata állatorvos
(30) 961-6008
mathomeo@vivamail.hu

(Folytatjuk)

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com