Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 16. (ke) – Csongor,Joakim
Mancsok, karmok

Dr. Mátray Árpád:

Állatok homeopátiás kezelése (1.)

Most induló állatorvosi homeopátiás sorozatunkban először tisztázzuk az alapfogalmakat, majd a leggyakrabban előforduló állatbetegségek leírásával és azok homeopátiás kezelési lehetősé­geinek javaslataival ismertetjük meg Önöket. Első témánk az allergia és kezelése.

Sorozatunkban az alapismeretek után egy-egy betegség kezelési javaslatát is közöljük. A betegségeket az egyszerűség kedvéért abc-sorrendben tárgyaljuk, így olvasóink később könnyebben visszakereshetik azokat.

A homeopátia alaptétele

A homeopátia alaptétele az, hogy a hasonlót hasonlóval kell gyógyítani, vagyis az a szer, amely egy meghatározott állapotot, bizonyos tüneteket (úgynevezett gyógyszerkép) tud az egészséges állatban előidézni, az a betegség során kialakuló hasonló tünetek (úgynevezett betegségkép) gyógyítására is alkalmas. Ezt a természeti törvényt az emberekre vonatkozóan Samuel Hahnemann német orvos-gyógyszerész fogalmazta meg 1796-ban.

Néhány évvel később szinte egész Európában elterjedt, s a XIX. század elejétől már hazánkban is sikeresen alkalmazták embereken és állatokon egyaránt. A módszer tehát nem új keletű, főleg nem Magyarországon. Legfeljebb csak azért halványult el időnként a fénye, mert a különböző orvosi irányzatok gyakran váltogatták egymást, és hol az egyik, hol a másik módszer került előtérbe.

Mellékhatás- és maradványanyag-mentes gyógymód

A homeopátiának, mint „hasonszenvi” gyógymódnak sajátságos törvényei és szabályai vannak. Aki a szereket szakszerűen alkalmazza, képes azokkal gyors, tartós, és mellékhatás-mentes gyógyulást elérni. Ma pedig, amikor a bioélelmiszerek iránt egyre növekszik a fogyasztók igénye, rendkívül fontos, hogy a homeopátiás szerekkel szakszerűen kezelt élelmiszer-termelő gazdasági haszonállatok húsában, tejében, tojásában gyógyszermaradványok nem találhatók!

A homeopátiás gyógymód nemcsak a régóta fennálló, krónikus betegségekben alkalmazható, hanem a mindennapok egyszerűbbnek tűnő, heveny megbetegedéseiben is, sérülések jelentkezésekor vagy elsősegélynyújtás esetén. Megfelelő ismeretek birtokában az állat gazdája vagy gondozója is eredményesen kezelheti állatait a házi patikájában megtalálható homeopátiás szerekkel – az állatorvos megérkezéséig. Az itt olvasható tünetleírások és bevált gyógyszerfelsorolások alapján mindenki kiválaszthatja a beteg állatának problémájára leginkább megoldást jelentő szert, s a szakszerű állatorvosi ellátás megkezdéséig enyhítheti kedvence szenvedését, illetve fokozhatja az állatorvos által rendelt gyógyszerek hatékonyságát, meggyorsíthatja a beteg állat gyógyulását.

Allergia

A háziállatoknál előforduló allergiás megbetegedések az esetek egy részében külső, más esetekben belső okokra vezethetők vissza. A külső okok között leggyakoribbak a bőrparaziták (pl. bolhák) jelenlétéből eredő allergiás tünetek, de lehetnek az állat környezetében előforduló kémiai anyagok (festékek, bolhairtó szerek, permetezőszerek stb.) is az allergia okozói. A belső okok között a nem megfelelő takarmányozás vagy a takarmányok, kiegészítő anyagok valamelyikére vonatkozó túlzott érzékenység és a különféle eredetű emésztési zavarok szerepelhetnek.

Allergiás megbetegedések esetében az előidéző okoktól és a tünetektől függően a következő jól bevált homeopátiás szerek alkalmazhatók:

APIS – Házi méh

Ez a szer valóban a házi méhből készül, s olyankor alkalmazható eredményesen, ha méhek vagy egyéb rovarok által okozott csípések vagy az ilyen csípésekhez hasonló, ödémásan duzzadt, halványvörös, rendkívül érzékeny elváltozások láthatók az állat testén. Hatékony lehet ez a szer olyan csalánkiütés-szerű esetekben is, amelyeknél az elváltozások kicsi, halványvörös, viszkető duzzanatok formájában nyilvánulnak meg, és amelyek növényi vagy vegyi eredetű kontaktallergia következményei. Fontos tudni, hogy ezek az állatok a viszonylag nagy területen jelentkező bőrelváltozások ellenére sem szomjasak, és kiütéseiket szívesen hagyják hideg vízzel vagy hideg vizes borogatással hűteni.
ADAGOLÁS: D3, D4, C30-as potenciában, néhány adagot akár óránként, később – a javulás mértékétől függően – egyre ritkábban adhatunk. A lovak különösen érzékenyek a méhek csípésére (egy lovat harminc méh egyidejű csípése már elpusztíthat), ezért lovak esetében tömeges méhcsípéskor a C200-as potenciából akár 5-10 percenként is adhatunk 10-10 golyócskát, az életveszély elmúltáig.

CALCIUM CARBONICUM HAHNEMANNI – Osztrigahéj mész

Szopós állatok allergiás megbetegedéseinél alkalmazhatjuk, ha arra van gyanúnk, hogy a fiatal állat az anyatejet nem tudja megemészteni, és ebből eredően jelentkeznek a tünetek.
ADAGOLÁS: C12, C30-as potenciában.

CARDIOSPERMUM – Szívmag

A lovak nyári ekcémájának és a kutyák bolhaallergiájának megelőzésére és gyógykezelésére is alkalmazhatjuk. Megelőzésképpen lovaknál célszerű már március, április táján megkezdeni az adagolását.
ADAGOLÁS: D3-as potenciában, naponta 3x 5-10 golyócska.

GALPHIMIA GLAUCA – Galfimia

Főként a légzőszervek allergiás megbetegedése (pl. lovak szénaallergiája) esetében javasolható az alkalmazása.
ADAGOLÁS: D4 (gyógykezelésre), D6, D12 (megelőzésre) potenciában, naponta 2-3 alkalommal, alkalmanként 10 golyó.

RHUS TOXICODENDRON – Mérges szömörce

Erősen viszkető, nedvedző, hólyagos kiütések, egyes esetekben főként a has alján. Előidézője lehet pl. allergiát okozó növényekkel vagy vegyszerekkel (növényvédő, rovarirtó szerek) történt érintkezés.
ADAGOLÁS: D6, C12, C30-as potenciában.

URTICA URENS – Apró csalán

Csalánkiütések, nedvedző ekcémák, apró, vörös duzzanatokkal, melyek többnyire égetően viszketnek. Fehérje-túladagolástól, kontaktallergiát okozó szerektől jelentkezhetnek a tünetek.
ADAGOLÁS: D4-D6 potenciában.

Dr. Mátray Árpád
homeopata állatorvos
Tel.: (30) 961 6008

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com