Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 16. (ke) – Csongor,Joakim
Nagyvilág

A bénulás gyógyítására szövetkeztek
a világ legjobb gerincvelő-kutatói

A Harvard, a Yale, a Cambridge-i Egyetem, továbbá Párizs, Zürich, Berlin és Bécs neurológusai tartanak eszmecserét a gerincvelő-sérülések lehetséges kezelési módjairól április 28-ától május 2-áig Salzburgban az ausztriai Wings for Life alapítvány meghívására.

A bénulás gyógyítására szövetkeztek a világ legjobb gerincvelő-kutatóiA szakma legkiemelkedőbb képviselőinek részvételével a salzburgi Hangar-7-ben rendezett tudományos szimpóziumot a gerincvelő-sérülések kutatása céljából létrejött, salzburgi Wings for Life alapítvány. A tanácskozáson a világ 26 neves neurológusa osztja meg tudását a sérült gerincvelő regenerálásának lehetőségeiről, valamint ismerteti a paraplegia (gerincvelő sérülése okozta kétoldali végtagbénulás) lehetséges kezelési módjaival kapcsolatos felfedezéseit, melyek közül egy nagyon ígéretes módszert klinikai vizsgálatok keretében már embereken tesztelnek.

Húsz éve bebizonyosodott, hogy nem tartható az addig uralkodó dogma, mely szerint a központi idegrendszerben a sérült rostok között nem lehet többé helyreállítani a kapcsolatot: egy különleges antitest-terápia segítségével Martin Schwab svájci ideggyógyásznak (Zürichi Egyetem) sikerült sérült gerincű, megbénult patkányok járóképességét helyreállítania.

Jelenleg tartanak e kezelési mód első klinikai tesztjei frissen sérült betegek bevonásával. A kezelést további terápia egészíti ki. Erről a témáról, valamint a gerincvelővel kapcsolatos egyéb kutatások mai állásáról ad tájékoztatást a szimpóziumon a svájci Martin Schwab, továbbá a német Jan Schwab (Charité Berlin) ideggyógyász, a kiegészítő terápiák felkutatója.

Gyógyítható lesz a paraplegia?

Friedrich Propst bécsi ideggyógyász legújabb felfedezéseiről is tájékozódhat az érdeklődő közönség. Ő tanulmányozta azokat a molekulákat, amelyek magán az idegroston belül szabadulnak fel a gerincvelő sérülésekor, és amelyek később megakadályozzák az idegsejtek újrakapcsolódását; ez a megközelítés egy újabb kezelési mód kidolgozásához vezethet. A Wings for Life alapítvány 70 ezer euróval járult hozzá Propst kutatásaihoz.

Az alapítvány különösen szigorú kiválasztási folyamatban támogatja A funkciók helyreállása gerincsérülések után (Functional Recovery Following Spinal Cord Injury) című szimpózium résztvevőinek munkáját is, akik valamennyien jól ismert kutatóintézetek neurológusai.

Vieri Failli neurológus (a Wings for Life helyettes tudományos igazgatója) meggyőződése, hogy „a kérdés többé nem az, hogy gyógyítható-e a paraplegia, hanem az, hogy mikor„. Ezért alapvetően fontos a területet kutatók közötti kapcsolattartás, az ígéretes, kiemelkedő minőségű projektek anyagi támogatása, valamint az ismeretek egymással való megosztása. Utóbbiról két kitűnő színvonalú nemzetközi szaklap, a Neuron és a Nature Neuroscience is gondoskodik, amelyek magas szinten képviseltetik magukat a szimpóziumon.

Ausztriában évente mintegy 200 személy bénul meg baleset következtében, Svájcban körülbelül 180, Németországban pedig 1800. A gerincvelő-sérülés okozta bénulásos esetek száma világszerte 2,6 millió körüli, és ez a szám évente 130 ezerrel növekszik.

(Forrás: Infovilág, Ligetpress, szerk. Kulcsár László)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com