Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Mancsok, karmok

Dr. Mátray Árpád:

Állatok homeopátiás kezelése (4.)

Cikksorozatunkban ezúttal a homeopátiás gyógyszerválasztást segítő gyakori kérdésekről és a szerek potenciáiról olvashatnak, majd a leggyakrabban előforduló állatbetegségek sorában az ekcéma kezelésével, valamint az ellés, fialás támogatásával ismertetjük meg Önöket.

A homeopátiás gyógyszerválasztást segítő leggyakoribb kérdések

  • Hirtelen vagy fokozatosan jelentek-e meg a tünetek?
  • Milyen előzmények voltak a tünetek megjelenése előtt az állatnál vagy annak környezetében?
  • Mi változott meg a betegség jelentkezésekor, mi a legfontosabb változás?
    • testhőmérséklet, fizikai megjelenés, fájdalom, viszketés...
    • hőérzet, hangulat, viselkedés, étvágy, a bélsár jellege, folyadékfogyasztás...
  • Hol jelentkeznek a tünetek?
    • jobb vagy baloldalon, a test mely részén, melyik helyen...
  • Termelődik-e valamilyen váladék?
    • ha igen, annak milyen: a színe, szaga, állaga, maró-e, sebképző-e...
  • Jelez-e az állat valahol, valamilyen testhelyzetben fájdalmat?
  • Mitől javul az állat állapota, és mitől rosszabbodik?
    • Evés, ivás, mozgás, mozdulatlanság, egyedüllét, társaság, időjárás-változás stb.

A homeopátiás szerek jelöléséről, a potenciákról

A gyógyszerek neve után szereplő betű- és számjelzés kizárólag a homeopátiás készítmények sajátja. Megmutatja, hogy a készítmény milyen „hatáserősségű”, és jellemzi az előállítás során alkalmazott technológiai folyamatot is. Leggyakrabban a tízes (decimális) D és a százas (centezimális) C potenciákat alkalmazzuk. A hatás erőssége, mélysége a számsor növekedésével nő!

Az alacsony (D6, C6) és a közepes (D12, C12) potenciák a testi, fizikai tüneteket gyógyítják. A magas D30, C30, D200, C200 és az ennél magasabb potenciák az egész szervezetre hatnak, beleértve a lelki és érzelmi tulajdonságokat is. Ezek biztonsággal történő alkalmazásánál több tünet pontos egyezése szükséges, különösen a krónikus betegségek kezelése során.

Az ekcéma homeopátiás kezelésének elvei és lehetőségei

A bőrön jelentkező, különféle kipirulással, korpázással, viszketéssel, szőrhullással stb. együtt járó elváltozásokat gyűjtőnéven ekcémának nevezzük. Eredetét tekintve az ekcéma lehet külső környezetből vagy az állat szervezetéből származó különféle anyagok iránt jelentkező túlérzékenység (allergia) következménye, származhat rovarcsípésből, takarmányozási rendellenességekből vagy különböző anyagforgalmi (máj-, vesebetegségek stb.) problémákból.

Ha az ekcémás folyamatokat ödémás tünetek kísérik és hűtésre, hideg lemosásra javul, akkor APIS-t adagolunk. A lovak úgynevezett nyári ekcémájára csakúgy, mint a kutyák bolhaekcémájára adagolhatjuk a SULFURT-t D12-es vagy D30-as potenciában, de megelőzésképpen már hetekkel a várható parazitainvázió (légy, kullancs) előtt megkezdhetjük a CARDIOSPERMUM adagolását D3-as és a SULFUR adagolását D6-os potenciában naponta 2x3-szor.

Idült ekcémás folyamatoknál, ahol a viszkető területeken szőrhullást tapasztalunk és az állat kifejezetten kövér, bőre zsíros, végtaghajlataiban és a combja belső felületén mézszerű, ragacsos váladékot találunk, testnyílásainak környéke repedezett, és jó étvágyú állatunk állandó bélsárrekedéssel küszködik, sikeresen alkalmazhatjuk a GRAPHITES nevű homeopátiás szert D6-os vagy D30-as potenciában.

A kiütéses bőrproblémák kezelésekor – az elváltozások jellegétől és az állat alkatától függően – a példaként felsoroltakon kívül számos más homeopátiás szer is szóba jöhet. Ilyenek például az ARSENICUM ALBUM, a CALCIUM CARBONICUM, a CANTHARIS, a CAUSTICUM, a HEPAR SULFURIS, a LYCOPODIUM, a MERCURIUS SOLUBILIS, a NATRIUM CHLORATUM, a PETROLEUM, a PSORINUM, a RHUS TOXICODENDRON, a SILICEA, a STAPHYSAGRIA, a THUJA, vagy az URTICA URENS.

Tekintettel arra, hogy a bőrelváltozások sokszor akár súlyos anyagforgalmi zavarok következményei is lehetnek, amelyek az állat szervezetében idővel visszafordíthatatlan folyamatokat indukálhatnak és maradandó elváltozásokat is okozhatnak, a probléma megoldását és a megfelelő szer kiválasztását lehetőség szerint bízzuk homeopata állatorvosra.

Az ellés, fialás támogatása homeopátiás szerekkel

A mielőbbi, kellő számú szaporulat sok állattartó, de még inkább minden állattenyésztéssel és a szaporulat értékesítésével foglalkozó gazdálkodó szakember elsődleges célja. Nem csoda tehát, hogy számos hormontartalmú készítmény kapható a kereskedelemben, amelyek ezt a célt hivatottak szolgálni. Természetesen a homeopátiának is megvannak a maga szaporodási folyamatokat befolyásoló szerei, amelyek azonban kíméletesen, mellékhatásoktól mentesen és eredményesen alkalmazhatók minden állatfajnál. Ezek közül most csak a leglényegesebbeket említem meg.

PULSATILLA – Kökörcsin

A nőivarú állatok szaporodási folyamatait befolyásoló legfontosabb és legszélesebb körben alkalmazható szer, amely alkalmas lehet:

  • Az ivarzás kimaradása esetén vagy un. csendesen ivarzó egyedek kezelésére, petefészek-működésük normalizálására.
  • Fiatal egyedeknél, ha az első ivarzási tünetek késnek.
  • Az ellés vagy fialás előtt, a szülőút előkészítésre, a fájásgyengeség megakadályozására, az ellés gyors és zavartalan lefolyásának biztosítására, a szövődmények megelőzésére.
  • Ellést követően, ha a méhből vagy a hüvelyből (esetleg még az első ivarzás előtt) sárgás-zöldes, sűrű, nem maró hatású váladék ürül (idült méhgyulladás, illetve hüvelygyulladás kezelésére).
  • A tejtermelés fokozására, különösen először ellett egyedeknél.
  • Álvemhesség kezelésére.

A fenti esetekben különösen hatékony lehet a szer, ha a kezelt állat a PULSATILLA-ra jellemző tüneteket egyébként is mutatja a kezelés időszakában.

Ezek közül a leglényegesebbek a következők:
Jóindulatú, ragaszkodó, barátságos. Érzékenyen reagál az időváltozásokra, fázós, de a szabad levegőn mégis jobban érzi magát. Lábszárai hidegek és csak mozgáskor melegszenek fel. Lázasan sem szomjas, de ha iszik, a hideg vizet kívánja jobban. A nyelve száraz és lepedékes. A zsíros takarmányféleségeket rosszul emészti, a fűszereseket szereti. Tünetei romlanak melegben és nyugalomban, nedvesség hatására, mozgás kezdetekor és a nap végén, sötétedéskor. Javulás tapasztalható nála, ha hűvös levegőre visszük, ha mozoghat, ha a beteg testrészre hideg borogatást helyezünk, és ha szelíden, vigasztalóan bánunk vele.

ADAGOLÁS: D30-as potenciában heti 2-3 alkalommal, néhány héten keresztül, illetve a tünetek megszűnéséig.

ARISTOLOCHIA – Farkasalma

Ugyancsak sokrétűek a szer alkalmazási lehetőségei a szülészet és a szaporodási folyamatok területén:

  • Vetélést követően felgyorsítja a méh és a hüvely nyálkahártyájának gyógyulási folyamatait, fokozza a fagocitózist (bizonyos fehérvérsejt típusok működését, mely előnyös a gyulladásos folyamatok gyógyulásában) és a petefészek működését.
  • Ellést (vetélést, magzatburok visszamaradást) követően segíti a méh tökéletes kiürülését, a gyógyulást és a ciklus beindulását, főként a híg, barna kifolyással járó méhgyulladásos kórformák esetén.
  • A fiatal, csendesen ivarzó vagy elnyújtott ciklusú, fehér kifolyástól szenvedő egyedek szaporodásbiológiai folyamatait szabályozza.

Bizonyos esetekben előnyösen kombinálható a PULSATILLÁ-val.

Az ARISTOLOCHIA típusú egyedek általános tünetei hasonlítanak a PULSATILLA alkatokéira, azonban azoknál kevésbé „nyájasak”, kevésbé ragaszkodóak, sokkal inkább öntudatosak. A szer, hatását tekintve, a PULSATILLA és a SEPIA között áll.

ADAGOLÁS: D12-es potenciában, naponta 2x, a tünetek megszűnéséig, illetve a folyamatok normalizálódásáig.

SEPIA – Tintahal

Többnyire az idős, már „elvirágzott”, rendszertelenül vagy csendesen ivarzó, de még egyszer-egyszer ellő, laza konstitúciójú, csüngő tőgyű, puhacsüdű állatok tartoznak ebbe a típusba, amelyek nem szívesen hagyják magukat befedezni. A nagyállatok (szarvasmarha, ló) nőivarú egyedeinél rektális vizsgálattal az állatorvos többnyire nem vagy csak gyengén működő petefészkeket és nagy méretű, laza, a hasüregbe tónus nélkül belógó méhet talál, amely mélyen magával húzza a hüvelyt is. Ennek következtében az egyébként normál körülmények között közel függőlegesen elhelyezkedő hüvelynyílás erősen közelít a vízszintes felé. Ezért a vizelet a hüvelyből nem ürül ki tökéletesen, s a visszamaradt mennyiség folyamatosan pang (urovagina). A petyhüdt, tónustalan méhben váladék halmozódik fel, amely időnként a hüvelynyíláson át bűzös, maró hatású, sebképző, sárgás, gennyes-nyálkás kifolyás formájában távozik.

A tünetek kisállatoknál is hasonlóak. Érdekes megfigyelés, hogy a SEPIA kutyák fajtársaikkal szemben feltűnően agresszívek.

ADAGOLÁS: D8, D30-as potenciában.

SABINA – Nehéz szagú boróka

Kettős hatású szer! A méh kiürítésére éppúgy alkalmas, mint az idő előtt megnyílt méhszáj zárására, a megindult vetélés megállítására.

Alacsony potenciában (D4) fokozza a kismedencei szervek bővérűségét, erősíti a méhizomzat összehúzódásait. Emiatt az ellést, vetélést vagy magzatburok-visszatartást követően a méhben maradt váladékok, szövetcafatok eltávolítására, a méhnyálkahártya regenerációjának gyorsítására alkalmazzuk, naponta 3x, maximum 3 napon keresztül! Utána egy nap szünetet kell tartani, különben az elvérzés veszélye fenyegethet!

(Gyulladással járó, szeptikus esetekben eredményesen kombinálható pl. LACHESIS-sel, vagy PYROGENIUM-mal).

Magas potenciában (D30) naponta 1-2x adagolva néhány napon keresztül, a korán megnyílt méhszáj zárását érhetjük el vele.

ADAGOLÁS: D4 vagy D30-as potenciában, a fentiek szerint.

CAULOPHYLLUM – Női gyökér
(más néven: Kék boglárka)

A szert a homeopátia „fájás szer”-ének szokták nevezni. Elősegíti a lágy szülőút tágulását, fokozza a méhösszehúzódásokat, erősíti a tolófájásokat, ezáltal megkönnyíti és gyorsítja az ellés lefolyását. Az első ellési tünetek megjelenésétől kezdve adagolható D30-as potenciában, akár 15-20 percenként is, szükség esetén összesen öt, hat alkalommal.

FIGYELEM! A szer adagolását megelőzően minden esetben meg kell győződni arról, hogy a magzat(ok) és a csontos szülőút között nincs-e olymértékű méretbeli különbség, amely fizikailag lehetetlenné teszi az ellés természetes úton történő lefolyását!
Az ellés előkészítésére előnyösen kombinálható a PULSATILLÁ-val.

ADAGOLÁS: D6-os potenciában a vemhesség utolsó napjaiban, illetve heteiben naponta 2x D30-as potenciában a fentiek szerint.

Dr. Mátray Árpád
homeopata állatorvos
(30) 961-6008
mathomeo@vivamail.hu

A Natúrszigeten megjelenő homeopátiás állatorvosi cikksorozat kibővített nyomdai változata a szerző fenti elérhetőségein megrendelhető! Ára: 480,- Ft + postai díj.

(Folytatjuk)

A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com