KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 22. (hé) – Csilla,Noémi
Mancsok, karmok

Dr. Mátray Árpád:

Állatok homeopátiás kezelése (10.)

Cikksorozatunk befejező részében a viselkedészavaros állapotoknak, valamint a vizeletkiválasztó és -elvezető rendszer problémáinak homeopátiás kezelésével foglalkozunk. A szerző a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) Alternatív Állatgyógyászati Tagozatának elnöke.

3/1. oldal

A viselkedészavaros állapotok homeopátiás szerei

A viselkedészavarok meglehetősen szerteágazók lehetnek, közülük leggyakrabban az ijedősség, szorongás, pánik szokott előfordulni. A szóba jöhető homeopátiás szerek közül az ARGENTUM NITRICUM-ot (D30) akkor adagoljuk, ha az állatnál mindenféle ismeretlen dologtól és egyidejűleg embertömegektől való félelmet, szorongást tapasztalunk (kiállítások, versenyek stb.), amely nagymértékű nyugtalansággal, hasmenéssel jár együtt.

Ha a nyugtalanság, szorongás, félelem hirtelen alakul ki és magas lázzal is jár, akkor a megfelelő szer az ACONIT (D30).

Ha a versenyláz, a szorongás és az ijedősség mellett még kopogó szívveréssel is együtt jár pl.: lovaknál, akkor a COFFEA (D30) lehet a leghatékonyabb szer.

Ha a szorongás mellett reszketés és vizelet-visszatartási zavarok is jelentkeznek, akkor a GELSEMIUM, ha pedig féltékenység és a támadási kedv fokozódása (morgás, ugatás, harapás) is párosul az előzőekhez, akkor HYOSCYAMUS-t adagolunk. Ugyancsak ezt a szert adjuk akkor is, ha valamilyen oknál fogva, leginkább féltékenység miatt, kutyánk vagy macskánk a lakásban szokatlan helyre ürít vizeletet vagy bélsarat. Mindkettő D30-as potenciában javasolt.

A PHOSPHOR (D30) adagolása akkor indokolt, ha az ideges, nyugtalan, szorongó állatunk állapota egyedüllétkor és viharban, égzengéskor, petárdázáskor vagy emberek közelségében fokozott mértékben romlik. A STRAMONIUM (D30) állat mindenekelőtt az ismeretlen dolgoktól esik pánikba. Nem bírja a magányt, és rendkívül szorong a sötétben. Állapota csillogó tárgyaktól (tükör, tükröződő vízfelület stb.) is romlik. Ezek a macskák pl. sokkal jobban szeretnek a lakásban tartózkodni, mint a szabadban.

Ha anyaállatunknak a támadási kedve, agressziója az újszülött kölykök iránt irányul (pl. anyakocák ellés után) akkor a legmegfelelőbb szer a PLATINUM, D30-as potenciában adagolva, akár óránként is, a támadási kedv megszűnéséig.

A vizeletkiválasztó és -elvezető rendszerre ható homeopátiás szerek

Háziállatainkban a vesének, a húgyhólyagnak és a hozzájuk kapcsolódó vezetékeknek elsősorban gyulladásos és elzáródásos megbetegedéseivel találkozunk, de nem ritkán a záróizmok renyhesége miatt kialakuló állandó vizeletcsöpögés okozza az állattulajdonosok, gazdák legnagyobb problémáját.

A vizeletkiválasztó rendszer megbetegedése esetén leggyakrabban az alábbiakban ismertetett szereket adagolhatjuk.

ARSENICUM ALBUM – Fehér arzén
Fél heveny és idült megbetegedésekben alkalmazzuk (vesemedence-gyulladás), amikor a vizelet pH-értéke és fehérjetartalma megemelkedik, vörösvértestek és cilinder formájú hámsejtek találhatók benne. Az állatok szomjasak, és apró kortyokban isszák a vizet, általános állapotukra jellemző a fáradság, levertség, bőrük korpás, szőrzetük zsíros, csapzott, jellemzően büdösek, és állapotukon a hideg, nedves környezet ront, a meleg pedig javít.
ADAGOLÁS: D6-D30-as potenciában.

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com