KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 23. (ke) – Béla
Mancsok, karmok

Dr. Mátray Árpád:

Állatok homeopátiás kezelése (5.)

Cikksorozatunkban ezúttal először a homeopátiás szerek adagolásának általános irányelveiről, tárolásukról olvashatnak, majd a leggyakrabban előforduló állatbetegségek sorában az emésztési problémák és az égési sérülések homeopátiás kezelésével ismertetjük meg Önöket.

A homeopátiás szerek adagolásáról általában

Az alacsony potenciából (D6, C6) naponta 3-4x5 golyócskát, a közepes potenciából (D12, C12) naponta 2x5 golyócskát, a magas potenciákból pedig naponta, kétnaponta (D30, C30), esetleg hetente vagy még ritkábban (D200, C200) 1x5 golyócskát adagolunk.

Fertőzések megelőzése céljából naponta 3x5 golyócskát adagoljunk az alacsony potenciájú szerekből.

Súlyosabb esetekben (magas láz, mérgezés, súlyos sérülés, sokkos állapot veszélye) akár 5-10 percenként, majd ritkítva az adagolást, óránként is beadhatunk 5-5 golyócskát a tünetek megszűnéséig vagy tartós csökkenéséig.

Szükség lehet a szer egy adagjának elosztására a nap folyamán. Ilyenkor 5-10 golyócskát az állat által egy nap alatt elfogyasztható vízmennyiségben feloldunk, műanyag kanállal alaposan megkeverjük, majd kortyonként adjuk vagy kanállal, fecskendővel adagoljuk a beteg állatnak. Ne használjunk fém kanalat, mert a fémmel való érintkezés hatástalaníthatja a homeopátiás szert!

A homeopátiás szerek a száj nyálkahártyájáról szívódnak fel a legtökéletesebben. A golyócskákat kézzel történő érintés nélkül úgy adagoljuk, hogy azokat az üvegcső kupakjába, majd közvetlenül az állat szájába juttatjuk, vagy az állat műanyag itatótáljában kis mennyiségű ivóvízben feloldjuk, esetleg oldat formájában a szarvasmarhák szutyakjára, sertések túrókarimájára sprézzük.

Az oldatokat adagolás előtt az erőteljesebb hatás érdekében tíz -tizenkétszer erőteljes ütögető mozdulattal apró gyöngyözésig kell rázni! (ütve rázás!)

A homeopátiás szerek szervezetre gyakorolt hatását, „működésük beindulását” esetenként átmeneti, úgynevezett elsődleges rosszabbodás jelezheti. Ha ezt tapasztaljuk, hívjuk fel homeopátiás állatorvosunkat, vagy ha ilyen konzultációra nincs lehetőségünk, akkor az éppen esedékes adag kihagyását követően folytassuk a kezelést tovább. A szereket csak addig adagoljuk, amíg az állat állapotában egyértelmű, tartós javulást nem tapasztalunk. (A további folyamatos adagolás nem csak hogy fölösleges, hanem káros is, mert a „túladagolás” veszélyét rejti magában!)

FIGYELEM! Minden esetben a javulás mértékének megfelelően csökkentsük az adagolás gyakoriságát!

A homeopátiás szerek adagolását az állatok etetéséhez képest legalább fél óra különbséggel (ennyivel előbb vagy később) végezzük, hogy a takarmányból a száj nyálkahártyájára került vegyi anyagok (sók, savak stb.) ne közömbösítsék a gyógyszerek „mikro-mennyiségű” hatóanyagait, illetve információit.

A homeopátiás szerek adagolásával egyidejűleg ne használjunk kámforos, mentolos kenőcsöket, erős illatú bedörzsölő szereket. A hagyományos orvoslásból ismert gyulladáscsökkentő készítmények (főként a szteroidok) több hétig is blokkolhatják a homeopátiás szerek hatását, ezért azokkal együtt vagy azok adását követően legalább 3 hétig ne adagoljuk a homeopátiás szereket.

Hogyan kell tárolni a homeopátiás szereket?

A homeopátiás készítmények csak gyógyszertárakban szerezhetők be 1, 4 és 10 g-os kiszerelésben.

A homeopátiás szereket nem szabad fűszerek, kávé, tea, aromás, illatos anyagok, kenőcsök mellett, továbbá elektromos eszközök (mobiltelefon, mikrohullámú sütő, számítógép, tv) egyméteres körzetében, valamint sugárzó hő (napsütés, kályha stb.) hatásának kitéve tárolni. Legcélszerűbb azokat egy szekrényben vagy egy dobozban szobahőmérsékleten, esetleg a hűtőszekrény fagymentes terében gondosan elkülönítve tárolni.
A gyógyszeres üvegek kupakját mindig tartsuk szorosan zárva!

Emésztési problémák homeopátiás kezelése

Az emésztési problémák szerteágazóak lehetnek, ennek megfelelően eredetüket is többféle okra vezethetjük vissza. Az esetek legnagyobb részében takarmányozási anomáliák, de nemegyszer baktérium- vagy vírusfertőzés lehet a betegség hátterében. Sokszor a tartási körülmények alakulnak úgy, hogy az állatnál emésztési zavar lép fel, mert a külső környezet hatására étvágya úgy változik meg, hogy számára emészthetetlen és takarmányozásra alkalmatlan dolgokat fogyaszt el vagy rág meg. Ilyenkor perverz étvágyról beszélünk.

Ha az állatok (kutyák, macskák) mindenféle emészthetetlen dolgot szívesen fogyasztanának, akkor az ALUMINA nevű homeopátiás szer (D4–D30) adagolásával próbálhatjuk ezt megakadályozni.

Ha fiatal állatok nem tudják megemészteni a tejet, azonban nyalják a követ, eszik a homokot, agyagot, nyers burgonyát és különösen kívánják a tojást, akkor a CALCIUM CARBONICUM D12–D30-as potenciájával próbálkozhatunk.

Más esetben, amikor azt tapasztaljuk, hogy ugyancsak a fiatal állatok, amelyek nem tolerálják a tejet, feltűnően szívesen fogyasztják a sós ételeket, az ételmaradékot, a húst, kívánják a fát, a papírt, és különös étvággyal csapnak le egy elhullajtott papírzsebkendőre, akkor a CALCIUM PHOSPHORICUM (D8–D30) lehet a megfelelő szer.

A CARBO VEGETABILIS-ra (D4–D8) akkor gondoljunk, ha az idős kutyák kívánják a bélsarat, és ezzel egyidejűleg rendkívül büdös bélgázok távoznak tőlük nagy hanggal.

Ha csak a homokot eszi szívesen a kutyánk, akkor a FERRUM METALLICUM D6–D8-as potenciájával próbálkozhatunk.

Ha főként a saját bélsarát eszi szívesen a kutya, akkor a VERATRUM ALBUM-ra gondoljunk D4–D30-as potenciáig. Ilyen esetekben hasnyálmirigy-elégtelenség vagy kokcidiózis is lehet a háttérben.

Ha hasmenést tapasztalunk az állatnál, leggyakrabban az alábbi szerekre gondolhatunk:

Véres hasmenés esetén: ARSENICUM ALBUM, IPECACUANHA, MERCURIUS SOLUBILIS, VERATRUM ALBUM.
Bűzös hasmenés esetén: ARSENICUM ALBUM, CARBO VEGETABILIS, NUX VOMICA, PYROGENIUM, SULFUR.
Vízszerű hasmenés esetén: MAGNESIUM CARBONICUM, MERCURIUS SOLUBILIS, PODOPHYLLUM, PHOSPHOR, RHEUM, VERATRUM ALBUM.
Rendellenes vagy romlott takarmány fogyasztása esetén: ANTIMONIUM CRUDUM, ARSENICUM ALBUM, NUX VOMICA, OKOUBAKA.
Fiatal állatoknál: CALCIUM CARBONICUM, MAGNESIUM CARBONICUM, MAGNESIUM PHOSPHORICUM, RHEUM.

Étvágycsökkenés esetén

Főként idős, gyenge, beteges vagy lábadozó állatoknál, amelyek egyéb szempontból is adják az ARSENICUM ALBUM-ra jellemző tüneteket, ezt a szert alkalmazzuk.

Ha fiatal, élénk, gyenge vagy változó étvágyú kutyáknál azt tapasztaljuk, hogy sokkal szívesebben fogyasztják a húst és az ételmaradékot, mint a gyári tápokat, akkor CALCIUM PHOSPHORICUM lehet a megfelelő szer.

CHINA-t akkor adunk, ha a legyengült és változó étvágyú állatunknál korábban súlyos folyadékvesztéssel járó (hasmenés, vérzés, ellés, fialás) elváltozásokat vagy bélparaziták okozta fertőzést tapasztaltunk.

A FERRUM PHOSPHORICUM főként a vérszegénység miatt legyengült étvágytalan állatok szere.

A LYCOPODIUM-ot igénylő állatok, úgy tűnik, nagyon válogatósak, és kétszer egymás után ugyanazt a takarmányféleséget ritkán fogyasztják el, ezért takarmányaikat váltogatva kell adagolni. Ugyancsak ezekre az állatokra jellemző, hogy rendkívül élénken követelik a takarmányt, majd amikor az eléjük kerül, egy-két falat elfogyasztása után, mintha jól laktak volna, unottan otthagyják ennivalójukat. Legszívesebben este és éjszaka esznek. Gyakran találkozunk náluk máj- és veseproblémákkal. (Ezeket a szereket D6–D12-es potenciában alkalmazzuk.)

Puffadás, felfúvódás jelentkezésekor

ARSENICUM ALBUM-ot adunk, ha az állat problémája romlott takarmány elfogyasztásából ered, és lázas, hasmenéses állapotában keresi a meleget, szomjas, kis kortyokban issza a vizet, és rendkívül bűzös gázok távoznak tőle.

A CHAMOMILLA-t igénylő állat felfúvódásával párhuzamosan erősen kólikázik, súlyos hasi fájdalmai vannak, hasát felhúzva szinte összegömbölyödik, rendkívüli fájdalmai mellett rendkívül ingerlékeny is.
COLOCYNTHIS az alkalmas szer, ha ugyancsak erős, kólikás fájdalom, deszkakemény has és a hát púposítása a legszembeötlőbb tünetek. Az állat az oldalán fekszik.

A LYCOPODIUM okozta gázképződés és felfúvódás többnyire májműködési zavar következménye, ilyenkor az állatok májpontja fájdalmas, egyszerre csak kevés takarmányt fogyasztanak, válogatósak, bélsaruk vagy híg és sárgás, vagy hajlamosak lehetnek a bélsárrekedésre.

A MAGNESIUM PHOSPHORICUM indikációjú felfúvódással többnyire élénk, nyugtalan, fiatal állatoknál találkozunk. Ezek nem vagy rosszul emésztik a tejet, és a húsevők bár kívánják a húst, azt sem tudják megemészteni. Bélsaruk, amit kólikás görcsök és bélgázok távozása közben ürítenek, savanykás szagú, habos hasmenés vagy emésztetlen takarmányrészeket tartalmazó lágy, krémszerű képlet.

A NUX VOMICA-t, a hánytató dióból készült homeopátiás szert a széles regulációs sávú, úgynevezett polikresztek közé soroljuk, ezért szinte minden emésztőszervi problémánál a célirányosan adott szer mellett azzal párhuzamosan adagolhatjuk.

Ha állatunkon az elmúlt 24 órában hasműtétet hajtottak végre, és nem indulnak meg időben a bélmozgások, akkor STAPHISAGRIA és OPIUM lehet a megfelelő szer D6–D12-es potenciában.

Hányás

Ha a hányás oka fiatal, szopós állatok gyomorszáj szűkülete, amelynek legfőbb tünete, hogy a kiszopott tej azonnal visszajön, és az állat ismét mohón folytatja a szopást, akkor az AETHUSA-t adagoljuk.

Ha állatunk az autózást nem bírja, akkor néhány órával az utazás előtt, majd az utazás kezdetén és esetleg közben is COCCULUS a megfelelő szer.

Az IPECACUANHA-t a hányással járó gyomorgyulladásnak olyan változataiban adjuk, amikor fehér, habos nyálkával együtt ürül a gyomorból az emésztetlen takarmány és ezt követően az állatnál nagyfokú testi gyengeséget is tapasztalunk. Ennek oka lehet vírusfertőzés vagy a nervus vagus izgalma, esetleg súlyos köhögési roham.

Végül pedig, mint minden emésztőszervi problémánál, hányáskor ugyancsak gondoljunk a NUX VOMICA-ra is.
ADAGOLÁS: D6–D12-es potenciában.

Bélsárrekedés

Ha a bélsárrekedés idős, lesoványodott állatainknál fordul elő, melyek bőre száraz, korpás, hámló és nyálkahártyáik is szárazabbak a megszokottnál, a nagyon nehezen ürülő bélsaruk kemény és bogyós vagy puha ugyan, ennek ellenére nehezen ürül, ALUMINA-ra gondoljunk. Ennek a szernek az indikációja esetén a felsorolt tünetek mellett előfordulhat még vérzéssel járó végbélgyulladás is. Az ALUMINA állatok kívánják az emésztésre alkalmatlan dolgokat, például a meszet vagy a szenet.

Ha azt tapasztaljuk, hogy az állatok nagyon sok hideg vizet isznak, ennek ellenére nyálkahártyáik szárazak, bélsaruk kemény, nehezen ürül, száraz, mintha megégett volna, idegesek, és nem nagyon akarnak mozogni, akkor a BRYONIA lehet az alkalmas szer.

Az olyan fiatal állatok, amelyeknek mindig jó étvágyuk van, az erőteljes csontépítés fázisában vannak, kötőszöveteik láthatóan gyengék, a bélsárrekedés nem okoz számukra fájdalmat, és feltűnően kívánják a homokot, az agyagot, a követ, a nyers krumplit, azoknak CALCIUM CARBONICUM a szere.

A GRAPHIT-ot igénylő szorulásos állatok rendkívül bűzös, kemény székletet ürítenek ugyancsak bűzös bélgázok kíséretében, a bogyós ürülék kemény, esetenként váladékkal fedett, a végbélnyílás kitágult, és a bélsár erőlködés nélkül ürül. A GRAPHIT állatokra jellemző még, hogy kövérkések, jóindulatúak, jó étvágyúak, és hajlamosak az idült ekcémás megbetegedésekre.

NUX VOMICA-at adunk annak a helytelenül takarmányozott (például húsevők, amelyek túl sok csontot kaptak) vagy gyógyszer-túladagolásból, esetleg gerincsérülésből eredően visszatérő bélsárrekedésben szenvedő állatnak, amelynek sérült a bélperisztaltikája (a béltartalmat a végbél irányába továbbító, akarattól független bélmozgás).

OPIUM-ot és STAPHISAGRIA-at adunk a hasűri műtétek után jelentkező, fájdalom okozta reflexes perisztaltikaleállásból eredő bélsárrekedéskor.
ADAGOLÁS: D6–D12 potenciában.

A kérődző állatok bendőműködésének leállása esetén a NUX VOMICA, az OPIUM és a PLUMBUM ACETICUM jöhet szóba D6-os potenciában.

Égési sérülések homeopátiás kezelése

Az égési sérülések legelső szere mindig az APIS. Elsődleges égési sérüléseknél még nem biztos, hogy a sérült bőrfelületről leég a szőr, de a világospiros, ödémásan duzzadt, esetleg hólyagos, fájdalmas, érintésre érzékeny felületek jól láthatók, és feltűnő, hogy az állat állapotán a hideg vizes lemosás javít, az állat kifejezetten jól tűri ezt a beavatkozást. (APIS C30 2-3 napon keresztül naponta 2-3-szor.)

Másod- és harmadfokú égések esetében eredményesen alkalmazhatjuk a CANTHARIS nevű homeopátiás szert D4–D6-os potenciában, az első néhány napban akár 1-2 óránként is, később naponta 3-szor.

A HYPERICUM-ot D4–D6-os potenciában főként olyan esetekben alkalmazzuk, amikor az égési sérülés a testnek idegekkel különösen jól ellátott területén következik be. (Lábvégek, fülhegy, farokvég, csecsbimbók stb.)

Az égett bőrfelületek külsőleg CALENDULA (körömvirág) kivonattal kezelhetők, de a fenti szereket ki is egészíthetjük alacsony potenciájú (D2) CALENDULA szájon át történő adagolásával is.

Dr. Mátray Árpád
homeopata állatorvos
(30) 961-6008
mathomeo@vivamail.hu

A Natúrszigeten megjelenő homeopátiás állatorvosi cikksorozat kibővített nyomdai változata a szerző fenti elérhetőségein megrendelhető! Ára: 480,- Ft + postai díj.

(Folytatjuk)

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com