Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 18. (csü) – Andrea,Ilma
Mancsok, karmok

Dr. Mátray Árpád:

Állatok homeopátiás kezelése (6.)

Cikksorozatunkban ezúttal először a homeopátiás szerek tárolásáról olvashatnak, majd a leggyakrabban előforduló állatbetegségek sorában a fogváltás, gennyes gyulladások, kollapszus, sokk, lesoványodás és külső fülgyulladás homeopátiás kezelésével ismertetjük meg Önöket.

Hogyan kell tárolni a homeopátiás szereket?

A homeopátiás készítmények csak gyógyszertárakban szerezhetők be 1, 4 és 10 g-os kiszerelésben. A homeopátiás szereket nem szabad fűszerek, kávé, tea, aromás, illatos anyagok, kenőcsök mellett, továbbá elektromos eszközök (mobiltelefon, mikrohullámú sütő, számítógép, tv) egy méteres körzetében, valamint sugárzó hő (napsütés, kályha stb.) hatásának kitéve tárolni. Legcélszerűbb azokat egy szekrényben vagy egy dobozban szobahőmérsékleten, esetleg a hűtőszekrény fagymentes terében gondosan elkülönítve tárolni. A gyógyszeres üvegek kupakját mindig tartsuk szorosan zárva!

Általánosan bevált indikációk

Sorozatunk eddigi s majdan ezt követő cikkeiben is a legtöbbször előforduló megbetegedésekre mutatunk be kezelési javaslatokat, a teljesség igénye nélkül. Célunk az, hogy a jövőben minél többen alkalmazzák a homeopátiás szereket állataik kíméletes és mellékhatásoktól mentes gyógyítására, annak ismeretében, hogy:

A homeopátia nem „csodaszer” hanem egy olyan csodálatos módszer, amelynek segítségével az állatorvos

  • kiszélesítheti terápiás lehetőségeit és
  • káros mellékhatások,
  • valamint maradványanyagok felhalmozódásának veszélye nélkül
  • növelheti a beteg állat gyógyulási esélyét,
  • meggyorsíthatja a gyógyulás folyamatát és
  • fokozhatja annak biztonságát.

A kezelési javaslatok bemutatása mellett azonban nyomatékosan felhívjuk minden állattartó figyelmét arra, hogy amennyiben rövid időn belül nem jelentkezik a kezelés eredménye, állata egészsége érdekében forduljon állatorvosához!

Fogváltás

Főként társállatainknál találkozunk ezzel a problémával, amely az állat általános állapotában bekövetkező kedvezőtlen változások miatt környezetének, a család tagjainak hangulatára is kihat. Ha a fogváltás időszakában lévő állat bágyadt, lázas, külső ingerekre (zaj, fény, szag stb.) feltűnően érzékeny, akkor BELLADONNA-t adjunk.

Ha a fogíny erős fájdalma miatt az állat nem hagyja a fogait megvizsgálni és ugyancsak emiatt nem is eszik, és ennek biztosan más oka nem lehet, emellett még zöldes-bűzös hasmenése is van, akkor CHAMOMILLA-t adjunk.

Ha a fogváltás valami miatt késik vagy túl hosszú ideig elhúzódik, és ez együtt jár a fiatal állatok, kölykök növekedési zavaraival is, akkor CALCIUM CARBONICUM-ra gondoljunk.

Ha ugyanezt élénk, hektikus, farkasétvágyú fiatal állatoknál tapasztaljuk, melyeknek tejfogai lepedékesek, fogzománcuk sérült, akkor minden valószínűség szerint a CALCIUM FLUORATUM lesz a megfelelő szer. Ha az előbbihez hasonló tüneteket találunk változó étvágy mellett, akkor CALCIUM PHOSPHORICUM-ot adjunk.

Gennyes gyulladások

Az alábbi szerek és elvek alkalmazhatók a kutyák végbélmirigyeinek gyulladása esetén is! A gennyes folyamatok az esetek jelentős részében valamilyen sérülést követően jelentkeznek. Ha a folyamat nyitottan zajlik, akkor a seb szakszerű kitisztítását követően a Balesetek, sérülések, vérzések című fejezetben leírtak szerint járunk el.

Amennyiben a gennyes folyamat a mélyebb rétegek valamelyikében zártan kezdődik, és meg kívánjuk gyorsítani az így kialakuló gennyes tályog érését és a váladék kiürülését, akkor a tünetektől függően az alábbi szereket adagolhatjuk:

CALCIUM FLUORATUM
Kalcium fluorid (folypát). Makacs furunkulusok és apró kemény „bőrtályogok”, rosszul gyógyuló abszcesszusok, ismételt gennyesedési hajlammal. A tályogok kiürülése után a hegek megkeményednek, és rendre ismételten begyulladnak. Ha ilyen esetekben a SILICEA nem kellően eredményes, akkor ezt a szert alkalmazzuk.
ADAGOLÁS: D4-D6-os potenciában, naponta 3x, több héten keresztül.

CALCIUM SULFURICUM
Ülepített kalciumszulfát. Idült, makacs vagy rendszeresen visszatérő tályogok és furunkulusok, melyekre a HEPAR SULFURIS nem hat. Adagolását viszonylag hosszú ideig, esetleg több héten keresztül is folytatnunk kell.
ADAGOLÁS: D4-es potenciában, naponta 2x.

HEPAR SULFURIS
Mészkénmáj. A rendkívül fájdalmas, duzzadt, meleg, vörös gennyesedő, sokszor akár lázas hőemelkedést is okozó elváltozások gyors gyógyulásának szere. Kettős hatású szer! Ez azt jelenti, hogy alacsony potenciában (D3) gyorsítja a tályog érlelését, és a váladék mielőbbi eltávozását, magasabb (D30) potenciában pedig beszárítja a tályog tartalmát. A HEPAR SULFURIST igénylő tályog tartalma sárga vagy zöld színű gennyes váladék, melynek illata állott sajt szagára emlékeztet. Ha jól választottuk a szert, két napon belül elérjük a kívánt hatást.
ADAGOLÁS: D3-as (kétóránként, a tályogtartalom kiürüléséig) vagy D30-as potenciában, másnaponként, a tályog tartalom beszáradásáig.

MYRISTICA SEBIFERA
Nincs magyar neve. A már megérett tályogok fájdalommentes megnyitására használjuk. E miatt a „képessége” miatt szokták „homeopátiás késnek” is nevezni. Az előző két szer követő szereként is kiválóan működik, ha a folyamat megfelelő stádiumában adagoljuk. Önállóan is alkalmazható olyan tályogok érési és kifakadási folyamatainak meggyorsítására, amelyeknél a tünetek kevésbé hevenyek és kevésbé kifejezettek, mint a HEPAR SULFURIS estében.
ADAGOLÁS: D3-as potenciában kétóránként, a tályog megnyílásáig.

SILICEA
Víztartalmú, polimerizált kovasav. Elősegíti a tályogüregekből a váladék gyors és tökéletes kiürülését, és felgyorsítja a fertőzött, rosszul gyógyuló sebek gyógyulási folyamatait. Visszatérően előforduló tályogoknál, makacs sipolyoknál is adagolható, főként akkor, ha azokból hígan folyós váladék ürül.
ADAGOLÁS: D12-es potenciában a tályogok megnyílását követően kezdjük adagolni, naponta 2x, 7-10 napon keresztül.

Kollapszus, sokk

A sokkos állapotra jellemző a keringési rendszer teljes összeomlása, rendkívüli gyengeség, a nyálkahártyák halványlilás elszíneződése, a test felszínének, különösen a végtagoknak jéghideg tapintata, esetleg émelygés, hányás, hasmenés.

Sokkos vagy sokk közeli állapotba több okból is kerülhetnek állataink. Egy váratlan baleset, ijedség, vérveszteség, nehéz ellés vagy egyéb okból bekövetkező folyadékveszteség mind- mind olyan problémák, amelyek magukban rejthetik a sokkos állapot veszélyét. Ezek megelőzésére, vagy ha erre nincs lehetőség, gyógykezelésére, a szükséges folyadékpótlás egyidejű biztosításával a következő szereket alkalmazhatjuk: CARBO VEGETABILIS, TABACUM, VERATRUM ALBUM.

Ezeket a szereket a kollapszus megelőzésére, a várható negatív hatás előtt 1 nappal, néhány órával D30-as potenciában, a kollapszus gyógykezelésére, megszüntetésére pedig alacsony D4-D6-os potenciában adagoljuk.

Kondícióromlás, lesoványodás

Ha állatainknál kondícióromlással találkozunk, legelőször megkíséreljük kideríteni annak okát, és lehetőség szerint már a homeopátiás kezelés megkezdése előtt vagy legkésőbb azzal egy időben igyekszünk azt megszüntetni.

ABROTANUM
Istenfa. Különösen fiatal állatoknál előforduló lesoványodás, amely bélparazitákkal történő fertőzöttséggel egyidejűleg fordul elő, annak ellenére, hogy az állatoknak jó étvágyuk van, és elegendő mennyiségű takarmányt fogyasztanak. Jellemző lehet rájuk a rendszeresen visszatérő hasmenés vagy a hasmenés és a bélsárrekedés váltakozása. Bélsarukban laboratóriumi vizsgálattal a parazita peték többnyire kimutathatók.
ADAGOLÁS: D1-es potenciában, naponta 3x-4x, több héten keresztül.

ARSENICUM ALBUM
Fehér arzén. Főként legyengült, többnyire idős, veseproblémákban, emésztési zavarokban szenvedő, csapzott szőrzetű, ápolatlan benyomást keltő állatok. Fázékonyak, szomjasak, de a folyadékot lassan, kis kortyokban isszák. Hasmenésük rendkívül bűzös, sötét színű. Állapotuk romlik hajnali 2 és 4 óra között.
ADAGOLÁS: D6, C12, C30-as potenciában.

CARBO VEGETABILIS
Faszén. Súlyos betegség következtében lesoványodott vagy hirtelen stresszhatás következtében sokkos állapotba került, esetleg a túlzott lehűlés miatt nagymértékben legyengült állatok szere.
ADAGOLÁS: D8, C30-as potenciában.

CHINA
Kínafa kéreg. Ezt a szert főként olyan állatoknak ajánljuk, amelyeknek gyengesége túlzott mértékű, hirtelen folyadékvesztésből (ellés, tejelés, vérzés, hasmenés) ered. Adagolható olyan bélparazitás fertőzöttség (főként kokcidiózis) esetén is, amikor a betegnél felfúvódással járó, visszatérő hasmenést tapasztalunk.
ADAGOLÁS: D4, D6-os potenciában.

NATRIUM MURIATUM
Konyhasó. Megfelelő takarmányfelvétel ellenére az állat kondíciója gyenge, szőrzete csapzott, korpás, ekcémás bőrproblémákra hajlamos, kívánja a sós ételeket. A háttérben túlzott mértékben sós, fűszeres, konyhai maradék vagy tartósítószerekkel konzervált tápszerek etetése lehet (ebek), de előfordulhat rendszeres stresszhatás, versenyláz (lovak) vagy valamilyen negatív érzelmi hatás (aggodalom, bánat, a gazda halála vagy változása stb.) következtében is.
ADAGOLÁS: D6, C12, C30-as potenciában.

PHOSPHORUS
Sárga foszfor. Ezt a szert adjuk, ha túlzottan mozgékony, játékos, fiatal, egyébként egészséges állatunk gyenge kondícióját kívánjuk javítani, vagy ha szoptatós (vagy pl. tejelő tehenünk) állataink nagyfokú tejtermelésük miatt veszítenek kondíciójukból. Ezek étvágya általában jó, de lehet változó is. Feltűnően szomjasak.
ADAGOLÁS: D8, C30-as potenciában.

Külső fülgyulladás

Az állatok füljáratát H. G. Wolff találóan egy ventilátorkürtőhöz hasonlítja. A ventilátorkürtő feladata, hogy a helyiségekben felhalmozódott, szennyezett, elhasznált levegőt a külvilágra vezesse. Eközben a kürtő maga elszennyeződik, és ennek a szennyeződésnek a jellege utal a helyiségben lévő légköri viszonyokra. Mindezt az állatorvosi gyakorlat nyelvére lefordítva azt mondhatjuk, hogy ha az állat szervezetében olyan hormonális jellegű vagy anyagcserezavarok lépnek fel, amelyek következtében a „szellőzőkürtőn” keresztül rendellenes anyagok távoznak, azok a kürtő falát, a külső hallójáratot a szokásostól eltérő módon szennyezik, annak nyálkahártyáján gyulladásos folyamatokat indítanak meg, aminek következtében az ott termelődő váladék a megszokottól eltérő minőségű lesz.

A homeopátiás kezelést a váladékok színétől, szagától és egyéb tulajdonságától függően határozzuk meg:

Ha a fülgyulladás során termelődött váladék maró hatású, többnyire vízszerűen híg, sötét színű, szúrós szagú, a külső hallójárat nyálkahártyáján rosszul gyógyuló fekélyek találhatók, és az állat fájdalmat jelez, állapota pedig hidegre és nedvességre romlik, akkor közepes (D12) potenciában ACIDUM NITRICUM-ot adunk, naponta 2-szer.

Ha a külső hallójáratban dudorokat, porcos kinövéseket találunk, amelyek jelentősen beszűkítik a hallójárat üregét, a váladék ragacsos, kellemetlenül bűzös, a nyálkahártya kipirult, az állat viszketést és fájdalmat jelez, akkor CAUSTICUM-ra van szüksége D6-os vagy D12-es potenciában naponta 2x3-szor.

GRAPHIT-ot főként azokban a leginkább idült, gyulladásos kórformákban adagolunk, amikor a külső hallójáratban többnyire fájdalommentesen megnövekszik a sárgás, ragacsos, mézszerű váladék.

A HEPAR SULFURIS egyik legfontosabb szere a heveny, rendkívül nagy fájdalommal járó, ismételten kiújuló, gennyes külső hallójárat-gyulladásnak. A váladék zöldes-sárga, állott sajtszagú. D12-es vagy annál magasabb potenciában adagolva ez a szer segít a gyulladás csökkentésében és a váladék beszárításában. Követőszere D12-es potenciában naponta 2-szer a SILICEA lehet, amely segít a beszáradt váladékmaradványok kiürítésében és támogatja a rosszul gyógyuló nyálkahártya felületek regenerációját.

KREOSOTUM-ra (D4-D6) akkor gondoljunk, ha a vizes, gennyes váladék rendkívül bűzös, és nagy fájdalom mellett az elváltozások rosszul gyógyulnak.

MERCURIUS SOLUBILIS-t akkor adagoljunk, ha a fekélyképződés van előtérben, PETROLEUM-ot pedig akkor, ha az állat természetes testnyílásain a bőr és nyálkahártya átmenetnél szárazságot, berepedezést, elszarusodást tapasztalunk.

A PSORINUM akkor lehet eredményes, ha az állat testének egyéb területein is rendszeresek az ekcémás tünetek. PULSATILLA-ra akkor gondolunk, ha egyoldali, félheveny vagy idült folyamattal találkozunk, és a külső hallójáratban talált váladék kismértékű fájdalom mellett sárgás-zöldes, nem maró jellegű.

SULFUR-ra akkor érdemes gondolni, ha a fülkagylók vörösek, korpásak és különböző típusú váladék mellett tapintáskor forrónak találjuk azokat, és a test egyéb területein is találkozunk ekcémás elváltozásokkal. THUJA indikációnál olyan idült, dudorzatos hallójárat-gyulladással van dolgunk, amelynél nagymennyiségű, zöldes, sűrű váladék ürül. Viszonylag kevéssé kifejezett az elváltozott területeken a fájdalom, feltűnő az állat bőrén a sötét színű pigmentfoltok jelenléte, és egyéb területeken is találunk sötéten pigmentált, idült ekcémás foltokat, továbbá fokozott mértékű elszarusodást.

Dr. Mátray Árpád
homeopata állatorvos
Tel.: (30) 961-6008
mathomeo@vivamail.hu

(Folytatjuk)

A Natúrszigeten megjelenő homeopátiás állatorvosi cikksorozat kibővített nyomdai változata a szerző fenti elérhetőségein megrendelhető! Ára: 480,- Ft + postai díj.

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com