Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Itthon

Őssejteket juttattak szívizomba Debrecenben

Első alkalommal ültettek csontvelőből származó őssejteket elhalt szívizomba a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DEOEC) kardiológiai klinikáján – jelentette be a sikeres beavatkozást követően Édes István egyetemi tanár, a klinika igazgatója. Az infarktus következtében elhalt szívizom regenerálódását, s ezáltal a későbbi szívelégtelenség kialakulásának megelőzését szolgáló eljárást Magyarországon először nagytisztaságú izolált őssejt-preparátummal végezték. A kardiológus professzor tájékoztatása szerint a DEOEC klinikáin évek óta végeznek őssejt-beültetést rosszindulatú vérképző betegségek gyógyítására, de most első alkalommal történt ilyen beavatkozás akut infarktusos betegen.

A beavatkozás előzményeiről szólva Édes István elmondta: egy 28 éves fiatalember augusztus 20-án focizás közben összeesett, a mentők újraélesztették és klinikájukra szállították, ahol az elülső fali infarktust érmegnyitással és stent (fémháló-támaszték) behelyezésével szakszerűen kezelték.

„A beavatkozással biztosítottuk a szívizom vérellátását és a keringés helyreállítását, de a beteg állapota napok múltán is csak minimálisan javult” – mondta a professzor. Ezután döntöttek az izomsejtek regenerációját segítő őssejt-kezelés mellett, amire az infarktus bekövetkezése után 11 nappal, optimális időben került sor.

Mint az MTI és a HVG beszámolt róla, egyedi a debreceni eljárásban, hogy a beteg saját gerincvelői őssejtjeiből nagy számban és nagy tisztaságban juttattak be a szívizomba. Előzőleg a beteg medencecsontjából 100 milliliter csontvelőt vettek le. Az őssejteket a DEOEC sejtterápia központjában dúsították, és 24 óra múltán mintegy ötmillió, úgynevezett CD34 őssejtet juttattak vissza a koszorúereken keresztül a szívbe. Édes István professzor tájékoztatása szerint az őssejtek az infarktus miatt sérült területeken várhatóan megtapadnak, és új hajszálereket, valamint szívizomszövetet képeznek. Az elhalt terület ily módon regenerálódhat, ami jelentősen javíthatja a beteg életminőségét.

A klinika igazgatója emlékeztetett rá: intézetük Magyarországon elsőként kapta meg az engedélyt az Egészségügyi Tudományos Tanácstól, hogy alkalmazza az infarktus gyógyításában e nagy reményekkel kecsegtető eljárást. Az engedély nyolc beteg kezelését teszi lehetővé; a beavatkozásokra várhatóan még ebben az évben sor kerül. Reményeik szerint az eljárást a jövő év második felétől már egészségpénztári támogatással folytathatják Debrecenben.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com