KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. júl. 13. (szo) – Jenő
Mancsok, karmok

Dr. Mátray Árpád:

Állatok homeopátiás kezelése (9.)

Cikksorozatunkban a gyakran előforduló állatbetegségek sorában a tejmirigygyulladás, az utazási betegség és az oltási reakciók homeopátiás kezelésével ismertetjük meg Önöket. A szerző a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) Alternatív Állatgyógyászati Tagozatának elnöke.

Tejmirigygyulladás, tőgygyulladás, emlőgyulladás (mastitis) kezelése

A tejmirigy gyulladása valamennyi állatfaj nőivarú egyedében előfordulhat, függetlenül attól, hogy az állatot gazdasági céllal, tejtermelésre hasznosítják-e, vagy „csak” a fajfenntartást, az utódok felnevelését szolgálja az anya tejmirigyeinek váladéka, az anyatej. Egyik esetben jelentős gazdasági kárt okozhat, a másik esetben az utódok töretlen fejlődését veszélyeztetheti a betegség miatt bekövetkező tejkiesés. Ezért nem közömbös, hogy milyen mértékű és mennyi ideig áll fenn a tejhiány. Amíg az allopátiás módszerrel adott injekciós készítményekkel és a beteg tőgybe felnyomott antibiotikum tartalmú tőgyinfúziókkal történt kezelést követően a maradványanyagok miatt kötelezően betartandó úgynevezett élelmezés-egészségügyi várakozási idő (ez idő alatt a tejet meg kell semmisíteni) több nap, esetleg több hét is lehet, addig a homeopátiás kezelések után ez 0 nap. Nem mindegy tehát, hogy a tejtermelő gazdaságok melyik gyógymódot alkalmazzák, például tőgygyulladásos teheneik kezelésére.

Számos lehetőség közül alább csak a leggyakrabban alkalmazott homeopátiás szerekkel foglalkozunk, és néhány egyéb szer felsorolásával – amelyeket cikksorozatunk más részeiben részletesen ismertettünk – utalunk a további lehetőségekre.

APIS – Házi méh
A tejmirigy részlegesen vagy teljes terjedelmében ödémásan duzzadt, vörös, rendkívül fájdalmas. Az állat a vizsgálat ellen élénken tiltakozik. Esetenként lázas, beteg tőgyéből sűrű, tejszerű váladék fejhető. Szomjas (!), gyakran iszik. Állapotán az érintés, a meleg, a kámforos kenőcsök rontanak, a hideg vizes lemosás pedig javít.
ADAGOLÁS: D4; D30-as potenciában

ASA FOETIDA – Bűzaszat (sin: Ördöggyökér)
A heveny vagy fél heveny mastitisnek annál a formájánál alkalmazzuk, amelynél a tőgy nem vörös és nem duzzadt, ugyanakkor rendkívül fájdalmas és érintésre is érzékeny. A bőr alatti vénák feltűnően kirajzolódnak, a tej mennyisége erősen csökken vagy teljesen elapad. A tőgyből kifejhető váladék bűzös, vízszerűen híg és zöldes színű. Egyidejűleg gyakran tapasztalunk gennyes méhgyulladást is a tőgybeteg állatnál. Kutyáknál jól bevált a szer LACHESIS-sel történő kombinált adagolása.
ADAGOLÁS: D4, D6-os potenciákban

BRYONIA – Földi tök (sin: Gönye)
Heveny mastitis, amely magas lázzal, a tőgy, illetve az emlők erőteljes duzzanatával és kivörösödésével jár, ödémás tünetek nélkül. A tőgy rendkívül fájdalmas, bőre fényes, a csecsbimbók pergamentszerűek. A fejhető váladék többnyire vízszerű. Az állatok ijedősek, kiszámíthatatlanok, nagyon szomjasak, és kerülnek minden mozgást. A tőgy fájdalmát az érintés, simogatás fokozza, az erőteljes nyomás viszont csökkenti, ezért az ilyen típusú tőgygyulladásban szenvedő állatok mindig a beteg, fájdalmas tőgyükre fekszenek. Ezzel a típusú mastitisszel gyakran járhatnak együtt ízületi problémák is.
ADAGOLÁS: D4, D30-as potenciában

HEPAR SULFURIS – Mészkénmáj
Ez a szer mind a heveny, mind pedig az idült tőgygyulladás bizonyos eseteiben eredményesen alkalmazható betegeink gyógykezelésére.
Ha a heveny tünetek mellett a tőgyből gennyes váladék fejhető, és a tőgy állományában kezdődő tályogokat találunk, amelyek váladéka szintén gennyes, valamint a terület rendkívül fájdalmas és érintésre érzékeny, akkor erre a szerre gondoljunk. Hasonlóan ez a szer a megoldás az idült mastitisnek annál a változatánál, amikor a tőgyet duzzadtnak találjuk, de nem vörös és már nem is fájdalmas. A váladéka tejföl sűrűségű genny, melyben már sejtes elemek nincsenek. Az állat állapota hidegre, mindenekelőtt hideg huzatra és érintésre romlik. Az alacsony potenciák a gennyes váladék kiürülését, a magas potenciák a váladék beszáradását segítik elő!
ADAGOLÁS: D3 vagy D30, a kívánt hatás eléréséig.

PHYTOLACCA – Alkörmös
Kettős hatású szer! Heveny és fél heveny mastitis esetében alkalmazzuk, amikor a tőgy, illetve az emlők duzzadtak, kemények, forrók és rendkívül fájdalmasak. A váladék bármilyen lehet, a tejmirigyben találhatunk csomókat, melyekben idegentestek (karom, szálka stb.) fordulhatnak elő. A kemény csomók körül gyulladt, fájdalmas területek vannak. A tünetek romlanak éjjel és könnyed érintésre, javulnak hűtésre, hűtő kenőcsök alkalmazására, nyomásra.
Ez a szer a tehenek „szárazra állításának”, (más állatfajokhoz tartozó egyedek tejelapasztásának) legfontosabb szere is egyben. Erre a célra azonban csak D1-es potenciában alkalmas!
ADAGOLÁS: D1-D30-as potenciákban.

PYROGENIUM – Autolizált hús kivonata
A heveny tőgygyulladás többnyire súlyos szeptikus folyamattal jár, melyet az állat levertsége, apatikus viselkedése és hidegrázása is jelez. A magas lázat a vártnál alacsonyabb pulzusszám kíséri, vagy láztalan állapotban a pulzusszám éppen hogy magas. A tőgy csak kissé duzzadt és kevéssé fájdalmas, a tej helyett kifejhető váladék, jellemzően dögszagú. Az állat állapotán ront az elváltozott terület nyomása (ha ráfekszik a tőgyére, emlőire), és javít a mozgás, illetve mindenféle meleg hatás.
ADAGOLÁS: D30-as potenciában naponta kétszer két-három napon keresztül.

Utazási betegség

Az állatok járművön történő helyzet- vagy helyváltoztatásra kialakuló szédüléssel, hányingerrel járó tünetegyüttesét utazási betegségnek nevezzük. Ennek az esetek többségében a szokatlan mozgásnak a fülben elhelyezkedő egyensúlyszervre gyakorolt hatása az oka. Nem közömbös azonban a zárt kocsifülke, a csökkent mértékű oxigénellátottság vagy a motorok égéstermékének levegőben történő felhalmozódása sem. Ha tudjuk, hogy állatunk ezekre a változásokra érzékenyen reagál, az alább felsorolt szerekből már az utazás előtti napon és az utazás napján is, esetleg többször 5-5 golyócskát adagoljunk.

COCCULUS – Kokkelszem
Az állat nyugodtan, szinte a gépkocsi üléséhez lapulva ernyedten fekszik, vagy ül, miközben nyáladzik, nagyokat nyel, végül pedig hány, esetleg székletet és vizeletet is ürít. Különösen kanyargós utakon hirtelen és sugárban jön rá a hányás. Az utazás végeztével csak lassan és fokozatosan nyeri vissza egészséges állapotát. Tünetei főként a délutáni órákban romlanak.
ADAGOLÁS: D6-os potenciában.

NUX VOMICA – Hánytatódió
Nyugtalan, a járműben egyfolytában ide-oda ugráló, időnként felálló, lefekvő állat. Szaporán lélegzik, liheg. Állapota főként akkor romlik, ha az állat teli gyomorral kezdi meg az utazást. Ezek a tünetek leginkább azokra a kutyákra jellemzőek, amelyek alkata a NUX VOMICA gyógyszerképére hasonlít, vagyis hajlamosak emésztési problémákra, könnyen méregbe gurulnak és mindenféle környezeti ingerre (zajok, érintés stb.) hevesen reagálnak.
ADAGOLÁS: D6, C30-as potenciában.

PETROLEUM – Kőolaj
Émelygés, szédülés és hányás már nem sokkal az utazás megkezdése után. Az állat a fejét lógatja, hirtelen hány, és mindig jobban bírja az utazást, ha az üres gyomorral történik. A mozgás mindig ront az állapotán.
ADAGOLÁS: D8-as potenciában.

TABACUM – Dohány
Erős nyálfolyás, nagyfokú émelygés és gyengeség, a hányás javul és az állat rögtön jobban lesz, ha a járműből kiemeljük és a friss levegőre visszük. Állapota romlik meleg, fülledt klimatikus viszonyok között, és dohányfüst hatására.
ADAGOLÁS: D8, C30-as potenciában.

Végül meg kell említeni, hogy a Cocculine tabletta, mely humán homeopátiás komplex készítmény, egymagában tartalmazza a fentiekben felsorolt szereknek csaknem mindegyikét, ezért eredményesen alkalmazható a kisállat praxisban is.

Vakcinázási (oltási) reakciók megelőzése és kezelése

Ritkán előfordulhat, hogy a túlérzékeny állatok némelyike az aktív immunizálás (vakcinázás) után néhány órán, sőt esetleg néhány percen belül különböző mértékű allergiás tüneteket mutat. Ezek jelentkezhetnek a toroktájék duzzanatában, légzési nehézségekben, egyensúlyzavarokban, csalánkiütés-szerű tünetek megjelenésében. Addig is, amíg a szakszerű állatorvosi beavatkozást biztosítani tudjuk az állat részére, az alábbi rendkívül hatékony homeopátiás elsősegélynyújtásban részesíthetjük állatunkat. Amennyiben korábbi tapasztalataink alapján várható a vakcinázást követő reakció jelentkezése, célszerű ezeket a szereket már 1-2 nappal a vakcinázás előtt és a vakcinázás napján is adagolni az érzékeny állatoknak.

THUJA – Életfa, tuja
A vakcinázást követő allergiás tünetek jelentkezésekor adható első, legfontosabb és leghatékonyabb szer.
ADAGOLÁS: C12, C30-as potenciában 10-15 percenként ismételve 3-4 alkalommal.

SILICEA – Kovasav
Főként a laza kötőszöveti szerkezetű állatok esetében a THUJA kiegészítőszereként alkalmazható.
ADAGOLÁS: C30-as potenciában.

TUBERCULINUM – TBC-nozóda
Leginkább fiatal, duzzadt nyirokcsomójú, állandóan visszatérő fertőzésekre és bőrelváltozásokra hajlamos állatoknak adagoljuk, a THUJA kiegészítő szereként, vakcinázási reakció észlelésekor.
ADAGOLÁS: C200-as potenciában, másnaponként összesen két alkalommal, (esetleg később havonta 1x ismételni lehet).

Dr. Mátray Árpád
homeopata állatorvos
Tel.: (30)-961-6008
mathomeo@vivamail.hu

(Folytatjuk)

A Natúrszigeten megjelenő homeopátiás állatorvosi cikksorozat kibővített nyomdai változata a szerző fenti elérhetőségein megrendelhető! Ára: 480,- Ft + postai díj.

A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com