Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Nagyvilág

A méhnyakrák megelőzésére is hatékony a gumióvszer

A nem kívánt terhesség megelőzése, a AIDS és a nemi betegségek elleni védekezés eszközeként jól ismert és széles körben alkalmazott a kondom. Egy most zárult kutatásból kiderült: a gumióvszer emellett alkalmas arra is, hogy jelentős mértékben csökkentse a nők fertőződésének kockázatát a humán papilloma vírussal (HPV), amelyet az orvosok többféle rákbetegség, elsősorban a méhnyakrák fő felelősének tartanak.

A Washington Egyetem munkatársai 24 ezer, 18-22 éves diáklányt kértek fel arra, hogy kapcsolódjanak be a kutatásba. Közülük végül 82-en vettek részt a 2001-ben kezdődött vizsgálatsorozatban. A kutatás kezdetén valamennyien szüzek voltak, és az orvosok – az első szexuális aktustól számítva minden negyedik hónapban – rendszeresen ellenőrizték a HPV vírussal való esetleges fertőződésüket. A résztvevők arra is vállalkoztak, hogy online naplót vezessenek, amelyben rögzítették partnerkapcsolatuk valamennyi eseményét, beleértve azt is, hogy használtak-e gumióvszert, illetve történt-e kondom nélküli közösülés. Ez a módszer lehetővé tette, hogy a részt vevő nők őszintébben számoljanak be szexuális életükről, mint ha személyes beszélgetés során kellett volna ezt megtenniük.

A kutatás eredményei szerint, amelyekről a New England Journal of Medicine 2006. júniusi számában adott hírt, azoknál a nőknél, akiknek a partnerei mindig gumióvszert használtak, három év alatt egyetlen esetben sem keletkezett méhszájseb. A mindig óvszert használó párok esetében a nők HPV vírussal való fertőződésének kockázata 70%-kal csökkent. Tizennégy olyan nőnél, akiknek a partnere használt ugyan gumióvszert, de nem mindig, kialakult méhszájseb. Negyvenkét nő közül 12 olyannál, akinek a partnere minden alkalommal gumióvszert alkalmazott, létrejött a HPV vírussal való fertőződés. Rachel Winer kutató úgy gondolja, ezeket az eseteket azzal lehet magyarázni, hogy a kondomot nem helyesen használták, vagy már az előtt történt szexuális érintkezés, hogy a férfi felhúzta volna az óvszert.

A kutatás eredményeinek közzétételével csaknem egy időben az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hivatal (FDA) módosította azt az előírást, amely meghatározza, hogy a gumióvszerek gyártói milyen figyelmeztetést kötelesek elhelyezni a csomagoláson. A most érvénybe lépett szövegezés szerint: „ha megfelelően alkalmazzák, a gumióvszer segíteni fog csökkenteni a HIV fertőzés (AIDS) és sok más szexuális úton átadható betegség átadásának kockázatát.”

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com