KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 3. (va) – Kornélia,Nelli
Egész-ség

Bizalmas együttlét, az órára pillantva

Új gyógyszer a korai magömlés ellen?

A minnesotai egyetem munkatársai arról számoltak be, hogy sikeresen befejezték egy új gyógyszer klinikai kísérleteit a korai magömlés (ejaculatio praecox) kezelésére. Állításuk szerint az új készítmény három-három és félszeresére növeli a nemi aktus időtartamát.

A korai magömlés a nehezen gyógyítható szexuális problémák közé tartozik, és amerikai adatok szerint a szexuálisan aktív férfiak egyharmadát érinti. A legutóbbi időkig a korai magömlés egyetlen gyógymódjának a pszichológussal való találkozás, pszichológiai kezelés számított. Próbálkoztak még azzal is, hogy olyan típusú antidepresszánsokat adjanak az érintetteknek, amelyek gátolják a szelektív szerotoninvisszavételt (vagyis az SSRI típusú gyógyszerekről van szó).

Az SSRI készítmények felhasználásával kapcsolatban az utóbbi években számos aggály fogalmazódott meg a szakemberek részéről (portálunkon többször is részletesen írtunk ezekről, l. Szendi Gábor írásait). Az ilyen típusú gyógyszerek felhasználása hosszú távon komoly mellékhatásokkal járhat, amelyek közül a leggyakoribbak az elhízás, az allergiás reakciók, valamint a különböző pszichiátriai szövődmények.

A korai magömlés okait a szakemberek két csoportra osztják: a fiziológiai, vagyis testi, valamint a pszichológiai tényezőkre. Az új gyógyszer, amelyet Dapoxetine-nek neveztek el, ugyancsak az SSRI típusú készítményekhez tartozik, ám a kutatók állítása szerint az ilyen típusú gyógyszerek zömétől eltérően nincs szükség hosszadalmas szedésére, hanem a kívánatos hatások már az egyszeri alkalmazástól is megjelennek.

A klinikai kipróbálás során több mint 2600 férfinak adtak Dapoxetine-t vagy placebót, a Dapoxetine dózisát 30 és 60 mg között változtatva. Valamennyi résztvevőnél közepes vagy súlyos formában jelentkezett a korai magömlés problémája. A besorolást egyébként azon az alapon végezték el, hogy a résztvevőknél egy percnél rövidebb ideig tartott a nemi aktus.

Tizenkét hét elteltével azon résztvevőknél, akiket a placebo (vagyis hatóanyag nélküli szer) csoportba soroltak, a nemi aktus időtartama 1 perc 45 másodpercre nőtt. Ugyanakkor a 30 mg Dapoxetine-t kapóknál ez az idő 2 perc 47 másodpercre, a 60 mg-os dózisú gyógyszert szedőknél pedig 3 perc 19 másodpercre nőtt.

Az eredményekről a tekintélyes Lancet szakfolyóirat számolt be. A cikkhez fűzött szerkesztőségi előszóban Francesco Montorsi olasz urológus megjegyezte, hogy a klinikai kipróbálás során a Dapoxetine veszélytelen és jól tolerálható készítménynek bizonyult.

A szerkesztő kommentárja:
Nem szól a fáma arról, hogyan, milyen módszerekkel mérték – percre, másodpercre – a szexuális aktus időtartamát. Furcsa elképzelni azt a bizalmas együttlétet, ahol a résztvevők egyike órával a kezében, esetleg állandóan a kisasztalon álló órára pillantva, netán stopperórát nyomogatva méri a teljesítményét. Ugyancsak nem szól a híradás arról sem, mi a véleményük a hölgyeknek arról, ha egy perc helyett három percig (!) tart az együttlét a kedvesükkel. Vajon 3 perc elég egy nőnek a boldogsághoz?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com