Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Egész-ség

Immunterápia allergiákra

Régen a szalmazsákokon alvó, lószőr pokróccal takarózó, háziállatok között, pollendús mezőkön játszó, friss tehéntejet ivó, mézet evő gyermekek csak ritkán voltak allergiások. Mai társaik allergiás betegségeinek nagyfokú emelkedése azt mutatja, hogy egyre többen és egyre kevésbé tudják tolerálni a környezetünkben előforduló természetes anyagokat. A változást nemcsak a hozott genetikai hajlam és a környezetünkben előforduló nagyszámú új allergizáló anyag (allergén) megjelenése és ezek kölcsönhatása okozza, hanem az is, hogy a gyermek immunrendszere – érése során – valószínűleg nem találkozik kellő számú és megfelelő koncentrációjú természetes allergénnel.

Immunrendszere nem tanulja meg tolerálni, elviselni az élethez szükséges anyagokat. Ugyanis maga az immuntolerancia is egy aktív immunológiai folyamat. Számos tanulmány és szakmai tapasztalat az ilyen anyagok közel teljes kiiktatásával a tünetek csökkenését igazolja, és a tüneti kezelést szolgáló szerek allergiát elnyomó hatása is egyértelmű, azonban a betegség teljes gyógyítása máig nem megoldott.

A specifikus immunterápia (SIT) – fejti ki cikkében dr. Nagy Adrienne PhD a Világgazdaság hasábjain – olyan kezelési lehetőség, amely nem csupán a tüneteket mérsékli, hanem magát a túlzó allergiás folyamat lefolyását változtatja meg, megtanítja a szervezetet az adott (specifikus) anyagot elviselni, panaszmentesen tolerálni. Visszaáll a helyes reakciómód.

A kezelés lényege, hogy az allergiás beteg a panaszt okozó allergén tisztított kivonatát kapja, fokozatosan emelkedő dózisban. Ez oltásnak, allergénvakcinációnak felel meg, amely nemcsak injekcióval, hanem már szájon keresztül bevehető cseppek, tabletták formájában is adagolható. A specifikus immunterápia segítségével a beteg szervezete lépésről lépésre hozzászokik az allergiát kiváltó anyaghoz, megtanulja azt panaszok nélkül elviselni, állapota javul, tünetei jelentősen csökkennek, ideális esetben teljesen tünetmentessé válhat, akár a gyógyszereit is elhagyhatja, s ezt követően sem tér vissza az allergiás panasz. Ez nemcsak tüneti, hanem oki terápia is egyben.

A gyógykezelés a szénanátha, a kötőhártya-gyulladás, az allergia okozta asztma enyhe formái, a méh- és darázsméreg-allergia (ekkor kötelező), atópiás, ekcémás bőrgyulladás bizonyos eseteiben, allergén szerint pedig pollen, házipor-atka, penészgomba, állati szőrök okozta túlérzékenység esetén alkalmazható. Azok a betegek kaphatnak célzott immunterápiát, akiknek szakorvos igazolta az adott anyagra való allergiáját, és a korábbi évek kezelése a kezelőorvos megítélése szerint nem volt elég eredményes, ezenkívül két – maximum három – anyagcsoportra érzékenyek, öt évnél idősebbek, és nem áll fenn ellenjavallat.

A kezelés beállítása komoly szakértelmet és körültekintést igényel, mert bizonyos betegségek és gyógyszeres kezelések mellett nem alkalmazható. Az allergiát okozó anyag nagymértékben tisztított, standardizált adagjait kapja a beteg fokozatosan, emelkedő dózisban, általában hetente többször – ez a kezdő kezelés (2-3 hónap). Majd a maximális adag elérése után a fenntartó kezelés során (általában három év) állandó koncentrációt kap általában hetente egyszer a beteg. Injekciós megoldásnál a kezdő dózisokat 1-2 hetente kapja a beteg, míg a fenntartó adagokat 1-2 havonta. Vannak gyorsított eljárások is, amelyek azonban fokozott orvosi ellenőrzést igényelnek.

Egy példa: ha egy a parlagfű pollenjére allergiás – szabályok szerint – a pollenszezon után kezdi el a specifikus immunterápiát, akkor a következő nyáron már kevesebb tünete lesz, és csökken a szokásos gyógyszerigénye is. Szerencsés esetben a harmadik nyáron már csak alkalmilag szükséges számára orrspray vagy szemcsepp. Azon allergének elleni immunterápia, amelyek nemcsak szezonálisan fordulnak elő, hanem egész évben – ilyen pl. a házipor-atka –, bármely évszakban indítható.

Bizonyos homeopátiás szerek is jótékony hatásúak lehetnek a betegeknél, azonban ezekben a készítményekben a túlzott hígítás miatt sokszor nincs is benne a megfelelő mennyiségű hatóanyag. A homeopátiás szerek működésének mechanizmusát nem tudják meggyőzően magyarázni. (A cikk szerzője „túlzott hígításról”, „megfelelő mennyiségű hatóanyagról” ír, amit nem hagyhatunk szó nélkül, hiszen ezek a kifejezések a homeopátia felszínes ismeretéről, az információval való gyógyítás lehetőségének tagadásáról tanúskodnak. Lehet, hogy „a működési mechanizmus meggyőző magyarázatával” egyelőre adósok maradtak a homeopátia művelői, ám a módszer ettől még nagyszerűen működik, és ez sem kevés... – A szerk.)

A specifikus immunterápia során gyógyszerminőségű, standard, tisztított készítményeket kap a beteg. A gyógyszert több ezer páciensen próbálták ki – több nemzetközi centrumban, placebokontroll mellett –, így tehát az eredmények bizonyítékokon alapulnak. Mérhető, szignifikáns immunológiai változások okozzák a terápiás hatást.

A ható- és a vivőanyag, valamint a bevitel módja szerint csoportosíthatók a készítmények. A mai, korszerű célzott immunterápia hatóanyagain – az allergéneken – olyan kémiai módosításokat hajtottak végre, amelyekkel – hatáscsökkenés nélkül – a mellékhatások előfordulását minimalizálták. Különböző vivőanyagú szereket gyártanak (vizes oldat, depo készítmény). A bevitel módja szerint alkalmazunk injekciós, szájon át bevihető cseppes és tablettás, valamint a ritkán használt orrspray formulát.

Az estleges mellékhatások a vivőanyagtól és a bevitel módjától is függnek. A vizes oldatú injekciós készítményeknél több mellékhatás fordul elő. Az ilyen készítmények használatakor ritkán súlyos anafilaxiás mellékhatás is előfordulhat, ezért minden beteg köteles az injekciót követő 30 percen át orvosi felügyelet mellett várakozni. Az injekciós SIT-et csak olyan intézményben lehet alkalmazni, ahol a súlyos allergiás reakció elhárításának minden tárgyi és személyi feltétele megvan. Ezt a kezelési módot csak allergológiában jártas szakorvos végezheti. A szájon át történő bevétel nagymértékben megkönnyítette a betegek együttműködését, különösen a gyermekeknél. A mellékhatások ritkák és enyhék.

A valódi méh- vagy darázsméreg-allergia súlyos, életveszélyes, sőt halálos kimenetelű is lehet. Ezért kötelező az igazolt esetek specifikus immunterápiája, amely kezelés csak injekciós formában létezik. Mindenkit, akinek életveszélyes allergiás reakciója (anafilaxiája) volt, el kell látni egy életmentő, adrenalint tartalmazó öninjekciós eszközzel is, amelynek segítségével az életveszélyben levő beteg vagy laikus segítője maga „lövi be” a combba a gyógyszert.

Az immunterápiás gyógyszert – szükség esetén az életmentő, adrenalint tartalmazó önbelövőt – kizárólag az allergológiában jártas szakorvosok írhatják fel és indíthatják el a kezeléseket. Az injekciós SIT minden adagjának beadása az anafilaxia elhárításának személyi és tárgyi feltételeit biztosítani tudó intézetben történjen. A szájon keresztül adagolható (sublingualis) SLIT-nél csak első adag beadásakor szükséges a fenti feltétel, panaszmentesség esetén a beteg otthon szedheti meghatározott protokoll szerint, amelyet folyamatosan naplóz. Panasz esetén azonnal, egyébként háromhavonta várják a beteget kontrollra.

A készítménnyel való kezelés eredménye, hogy a korábban allergiás tüneteket okozó anyagot tünet- és gyógyszermentesen tudja elviselni a „volt beteg”. Általában három évig szükséges a SIT, ennek folyamán fokozatosan el tudja hagyni a beteg az egyébként több évtizede szükséges antiallergiás szereit. A betegség progressziója megáll, illetve ki sem alakul. Például egy SIT-tel kikezelt allergiás szénanátha nem súlyosbodik asztmává – amelynek költségvonzata az AIDS-re és tbc-re fordított összeggel vetekszik.

Egy egyszerű fűpollenre és parlagfűre allergiás szénanáthás beteg, aki április végétől október végéig, hat hónapon át szorul a tüneti kezelés szereire, évente körülbelül 24 ezer forintot költ antiallergiás gyógyszerekre, ha azokat az illetékes szakorvos írja fel, kedvezménnyel. Ám a SIT első éve után már a betegek gyógyszerigényük felére való csökkenéséről számolnak be.

A SIT külföldön gyártott gyógyszer. A készítmények csak kis része törzskönyvezett Magyarországon, nagy részük egyedi importként kerülhet a betegekhez, hosszas adminisztráció után. A korábbi évekkel ellentétben jelenleg az OEP az esetek legnagyobb részében nem támogatja sem a törzskönyvezett, sem az egyedi importtal beérkező specifikus immunterápiát, vagyis teljes árat fizet a beteg, ami évi 150-200 ezer forint is lehet. Így anyagi okok miatt igen kevesen kaptak az idén esélyt az allergiából való kigyógyulásra. A méltányossági kérelmeket sorra elutasították. Az életmentő, adrenalintartalmú egyszer használatos öninjekciós eszközt is csak a 14 éven aluliak, a vakok és gyengénlátók kapják kedvezménnyel. A többi anafilaxiás anamnézisű beteg vagy teljes áron – körülbelül 15 ezer forintért – veheti meg azt, vagy megpróbálhatja az adrenalint hagyományosan, ampullából fecskendőbe felszívni, kimérni a testsúlyának megfelelő dózist és beadni magának, ha meri, ha tudja, és ha még eszméleténél van.

Az allergiás betegek és kezelőorvosaik bíznak a jogszabályok mielőbbi változásában. A szakma egyértelmű támogatásával az utóbbi időben már reménykeltő tárgyalások folynak a finanszírozás lehetőségeiről. Bízunk benne, hogy 2006 januárjától jelentős társadalombiztosítási kedvezménnyel kaphatják a specifikus immunterápiát mindazok, akiknél ez szakmailag indokolt, és kellően együtt tudnak működni a hosszú kezelésben.

A SIT jelentőségét dr. Nagy Adrienne PhD így összegzi a Világgazdaságban:

  • a SIT oki terápia
  • kezelés alatt is mérséklődnek a tünetek
  • kezelés végére nagy eséllyel „kialszik” az allergia
  • kezelés befejezése után is hat
  • maradandó károsodás megelőzése
  • életminőség javulása
  • költséghatékony
Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com