Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Homeopátia

Kezelhető-e az AIDS ily módon?

Egyre több brit bízik a homeopátiában

Az Egyesült Királyságban az elmúlt években mindinkább erősödnek a homeopátia elleni támadások. Felkorbácsolta a kedélyeket az a londoni szimpózium, amelyet az AIDS elleni homeopátiás kezelésről decemberben tartottak. Az eszmecserét a brit Homeopata Társaság szervezte.

Michael Baum, a University College London sebész professzor emeritusa, a homeopátia jól ismert bírálója azzal vádolja a homeopatákat, hogy túlságosan magabiztossá váltak. Kijelentette: miközben a homeopátiával foglalkozó szakemberek azt állítják, hogy módszerük semmilyen kárt nem okozhat, komoly problémát jelent, hogy a HIV vírus, illetve az AIDS ellen is be akarják vetni a homeopátiát.

Kevesebb támogatást kapnak a homeopátiás kórházak

Baum és kollégája, David Colquhoun levelet küldött az alapellátásban dolgozó összes vezető szakembernek, kifejezve kételyeiket a homeopátiával kapcsolatban. Fellépésüknek meg is van a hatása, hiszen az Országos Egészségügyi Szolgálat, vagyis a szigetországbeli társadalombiztosítás (NHS) által finanszírozott, homeopátiával gyógyító 5 kórház közül az egyiknek (Tunbridge Wells Homeopathic Hospital), megszüntették a támogatását. Ezzel egyidejűleg a londoni homeopátiás kórháznak (London Homeopathic Hospital) juttatott pénzalapokat is megkurtították.

Az emberek ugyanakkor egyre jobban bíznak a homeopátiában, mind többen alkalmazzák a homeopátiás gyógyszereket. Becslések szerint 2007-ben ezeknek a szereknek a nagy-britanniai forgalma 38 millió fontot tesz ki, és arra számítanak, hogy 2012-re a forgalom évi 46 millió fontra bővül.

Baum szerint a homeopátia szigetországbeli sikere azzal magyarázható, hogy az emberek, tévesen, gyógynövényes orvoslásnak tartják a homeopátiát. Hivatkozik Baum a Lancet című, tekintélyes tudományos folyóiratban 2005-ben közzétett vizsgálati eredményekre, amelyek szerint a homeopátiás szerek klinikai működése csupán placebohatáson alapul. Bár néhány szakember szerint a placebo felírása is hasznos, ha javítja az emberek közérzetét, Baum úgy véli, hogy ennek alkalmazása etikátlan gyakorlat lenne. (A Lancet cikkével korábban már külön cikkben foglalkoztunk, Támadás a homeopátia ellen? címmel – a szerk.)

A gyógyszer-engedélyezési hatóság változtatásra készül

Ugyanakkor a homeopátia váratlan támogatást is kapott az Egyesült Királyságban működő gyógyszer-engedélyezési hatóság (MHRA) részéről. A szakhatóság ugyanis úgy foglalt állást, hogy a homeopátiás szerek gyártóinak csupán akkor kell a biztonságosságot illető adatokkal és bizonyítékokkal szolgálniuk, ha a homeopátiás szerek hagyományos célú felhasználásáról van szó. Ez merőben más gyakorlat, mint amit az allopátiás szerek esetén követnek.

Baum úgy véli: szükség lenne arra, hogy a hatóságok szigorúbban szabályozzák a homeopátiás szerek forgalmazását, rendelését és erre vonatkozó irányelveket bocsássanak ki. A szigetországbeli egészségügyi minisztérium viszont arra készül, hogy a hagyományos orvosi kezelések mellett a komplementer terápiákat is belevegye a klinikai irányelvekbe, ami érdekes fejlemény, hisz jelenleg egyetlen klinikai irányelv sem tartalmaz homeopátiás javallatot, bármilyen betegségről legyen is szó.

Indiában merőben más a helyzet

Érdekes, hogy ugyanakkor Indiában mintegy 100 millió embert kizárólag homeopátiás gyógyszerekkel kezelnek. Az indiai hatóságok hozzáállása merőben más, mint például Nagy-Britanniában. Az indiai egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a homeopátiának nincsenek mellékhatásai, és hozzátette: kis mennyiségű gyógyszer nagyon sok embernek segíthet. Véleménye szerint a homeopátiának megvan az élő rendszerekre gyakorolt, terápiásan bizonyított hatása. India egyébként a homeopátiás gyógyítást beillesztette a hivatalos orvosi ellátás rendszerébe.

(Forrás: While Homeopathy Faces Enemies In The UK, It Booms In India, Medical News Today)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 drnemethzsuzsanna@ citromail.hu 2008-01-10 11:26:43
 
A 90-es évek eleje óta járok homeopata orvosokhoz, igen vegyes tapasztalatokat szereztem. Összesen 6 homeopata kezelt sikertelenül, köztük két ismert orvos, aki oktatja is a hoemopátiát.Nagyon sok idő szükséges az alkati szer megtaláláshoz, és a találkozásokért /és a gyógyszerekért/ akkor is mindig fizetni kell/nem keveset/, ha hosszú időn keresztül nincs eredmény. A tüneti szerek gyakran segítettek, de az alkati kezelés nélkül a probléma mindig visszatér. 6 évvel ezelőtt el kezdtem tanulni a homeopátiát, megvásároltam az összes laikus által is használható könyvet. A gyógyszerek többségére túlérzékeny vagyok, ezért nagyon fontos volt más módszert keresni. Sajnos csak orvosok vehetnek részt tanfolyamon /kivéve az egy-két napos laikusoknak szervezetteket/, ez sajnálatos. Külföldön nem kötik orvosi végzettséghez a képzést, jó lenne ezt Magyarországon is megvalósítani, érzem, hogy szükségem lenne a szervezett képzésre. Nem hiszem, hogy a homeopátia csak a placebó-hatáson alapulna. Ugyanakkor gyakran hatástalan a "bogyó", mert nagyon nehéz kiválasztani a megfelelő szert az orvosoknak is.
Üdv.:Németh Zsuzsanna

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com