Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Nagyvilág

Újra divatba jön a férfiak körülmetélése

Az egész világon elterjedőben van a férfiak körülmetélése, hogy megelőzzék a HIV-vírussal való fertőzést, illetve más nemi betegségek terjedését. A már a bibliai időkben alkalmazott eljárás megnehezíti, hogy a különböző vírusfertőzések nemi úton terjedjenek tovább.

A tétovázók számára meggyőző adat lehet, hogy a 2005-ben közzétett átfogó kutatás eredményei szerint a körülmetélés révén 60%-kal csökken a HIV vírus szexuális úton való átadásának esélye.

Egy másik, e témához kapcsolható vizsgálat pedig olyan meglepő adattal szolgált, hogy Afrika férfi lakosságának jelentős része, 6 millió ember megmenekülhetne az AIDS-től, ha ezt az egyszerű védekezési módszert választaná.

A téma egyik szakértője, Richard Feachem hangsúlyozta, hogy az AIDS megelőzésével és kezelésével foglalkozó, nemrégiben Torontóban tartott világkongresszus egyik fő témája éppen az volt, miként lehet a férfiak körülmetélésével megelőzni a HIV-vírus, illetve az AIDS terjedését a fejlődő országokban.

A körülmetélés egyre inkább divatba jön Dél-Afrikában és Észak-Amerikában. Feachem szerint a felnőtt férfi lakosság egyre inkább megérti ennek a védőintézkedésnek a szükségességét. Az utóbbi időben megfigyelhető, hogy egyre több szülő kéri, az újszülött is essen át ezen a kis műtéten.

Mint megelőző higiéniai intézkedés, a körülmetélés rendkívül népszerű volt az Egyesült Államokban a XX. század 30-as éveiben. A későbbi évtizedekben fokozatosan kiment a divatból, de különböző etnikai és vallási csoportokban természetesen továbbra is megmaradt.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 jankydr 2009-07-15 12:19:01
 
Maradjon ez az afrikai és közel-keleti népeknél "divat", az európai férfiaknál később psychés problémákat okoz az előbőr elvesztése. Nagyon sok olyan páciens keres fel engem, akiknél csecsemő, vagy teenager-korban a szüleik tanácsára végeztették el, most szeretnék visszakapni, de sajnos nincs rá mód. Az a baj, hogy az urologusok nagy többsége automatikusan alkalmazza, pedig legtöbb esetben egyszerű tágítással megoldható lenne a fityma-szűkület. Egy másik tanulmányban pont az ellenkezőjét olvastam, hogy semmivel nem véd jobban a HIV fertőzés ellen a körülmetélés. Én a magam részéről csonkításnak tartom és ellenzem. Dr.Jánky György sebész, plasztikai sebész

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com