Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 18. (csü) – Andrea,Ilma
Egész-ség

Szemölcs, bibircsók

Sokféle alakban, különböző helyen

A szemölcs olykor pusztán szépséghiba, esztétikai probléma, de sokszor súlyos betegségek hírnöke is lehet. Bármely testtájon megjelenhet, de akármilyen ártalmatlannak látszik is, tanácsos mielőbb megmutatni szakembernek, hogy időben megelőzhessük a nagyobb bajt.

A szemölcsök minden fajtájának megjelenéséért a humán papilloma vírustörzs (HPV) valamely alfajának a fertőzése felelős. Ez az a vírus, amely többek között a méhnyakrák kialakulásában is közrejátszik. Attól függően, hogy a kiterjedt „rokonsággal” rendelkező vírustörzsnek mely fajtájával találkozunk, a szemölcsök különféle alakban és helyen jelenhetnek meg a testen. Leggyakrabban a végtagokon keletkeznek szemölcsök, de nem ritkán a nyakon, az arcon, a nemi szerveken (kívül és belül egyaránt), a végbéltájékon, sőt még a köröm alatt is megjelenhetnek. A több mint nyolcvanféle HPV vírus közös tulajdonsága, hogy örökítő anyaguk (DNS-ük) nagyjából azonos, és mindegyikük a hámsejteket fertőzi meg. Egy részük – így a szemölcsöt okozók is – nem viszi át saját DNS-ét a megtámadott gazdasejtbe, a veszélyesebb, rákkeltő típusok azonban megteszik ezt. E rosszindulatú folyamat következménye, hogy az egészséges gazdasejtek működését megváltoztatja és ellenőrizhetetlen, abnormális szaporodási tevékenységre serkenti.

Emberről emberre

A HPV fertőzés rendkívül gyakori, és általában emberről emberre terjed, de bizonyos, ritka esetekben állatról emberre való fertőződés is előfordulhat. Kerülhet például kedvenc háziállatokról a gazdára, és különleges esetekben állatorvosok, hentesek kezén jelennek is megjelennek az állatról emberre terjedő vírusok miatt keletkező szemölcsök. A fertőzésre sokkal fogékonyabbak azok, akiknek az immunrendszere legyengült. Attól függően, hogy éppen mely vírustörzs támad meg valakit, a szemölcs a test különböző helyein és különféle alakban jelenhet meg.

Vannak szemölcsök, amelyek viszonylag egyszerűen, a patikákban kapható szerekkel házilag is eltávolíthatók, másokat viszont kizárólag szakorvos szüntethet meg. A legáltalánosabb és leggyakrabban előforduló szemölcsfajta a végtagok ujjain, általában csoportosan jelenik meg. A köznyelven futószemölcsnek is nevezett bőrprobléma különösen gyermekkorban gyakori. Legveszélyeztetettebbek a valamilyen allergiás bőrbetegségben, szénanáthában, asztmában szenvedő gyerekek. Ritkán a köröm alatt is megjelenhet a szemölcs, ami viszonylag nehezen kezelhető, és mindenképpen orvosi ellátást igényel.

Sok partner, nagyobb kockázat

Különösen a strandokon és a szexuális együttlétek alkalmával fertőzhet a hegyes függölynek vagy kakastaréjnak nevezett szemölcsféle kórokozója, amely kifejezetten a női vagy férfi nemi szerveken, illetve a végbéltájékon jelenik meg. Jellemzője a rendkívüli fertőzőképesség, ez az egyik legáltalánosabban elterjedt, leggyakoribb, szexuális úton fertőző betegség. Mivel a szemölcsök megléte általában nem jár fájdalommal vagy kellemetlen érzéssel, az esetek egy része éveken át felderítetlen marad, vagyis a szemölcsök „tulajdonosai” újra és újra megfertőznek egészséges embereket.

Becslések szerint a felnőtt lakosság 10-50%-a lehet fertőzött ezzel a szemölcsfajtával. Egy szexuális együttlét alkalmával, az egészséges félnek körülbelül 60-70%-os esélye van arra, hogy szemölcsös partnerétől ő is megkapja a betegséget. Ebből következik, hogy akinek több partnere van, annak a kockázata is nagyobb a megfertőződésre. A vírus rendkívül alattomos, mert a megfertőződés után csak négy hét-nyolc hónap múlva jelennek meg a kisebb-nagyobb szemölcsök a nemi szerveken. Általában is jellemző az összes szemölcsfajtára, hogy a fertőzés és a tüneti megjelenés között hosszabb idő telik el.

Némelyek eltűnnek, másokat műteni kell

Az ártalmatlanabb szemölcsfajták olykor maguktól, hegesedés nélkül gyógyulnak, vagyis egy idő után eltűnnek a fertőzött testrészről. Más esetekben viszont begyulladhatnak, elszaporodhatnak vagy nagyméretűre nőhetnek. Az utóbbiak feltétlenül a bőrgyógyász és/vagy a nőgyógyász beavatkozását igénylik.

(lóránth)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com