Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 19. (ke) – József,Bánk,Józsa
Egész-ség

Diabétesz és szívbetegségek ellen

A tíz legjobb öregedést gátló fűszer

Azok a gyógynövények és fűszerek, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat (főként fenolt), hatékonyan csökkentik a magas vércukorszint által okozott szövetkárosodásokat és gyulladásokat, illetve képesek megelőzni a szívbetegségeket és az idő előtti öregedést.

2/1. oldal

A Journal of Medicinal Foods-ban megjelent tanulmány szerint az antioxidáns hatásáról híres fekete áfonyával összehasonlítva – amely szárított formában mindössze 5% fenolt tartalmaz – a fahéjban és a szegfűszegben 30, illetve 18%-nyi fenol található, a szárított oregánóban 8, a zsályában pedig 6%. A kutatók 24, gyakran használt gyógynövényt és fűszert tesztelve arra jutottak, hogy a növények fenoltartalma hatékonyan gátolja a cukormolekulák más molekulákkal való összekapcsolódását. Ez az a folyamat, amely a szövetek károsodásához és öregedéséhez vezet.

A magas vércukorszint roncsolja a szöveteket és szívproblémákat okoz. A glükóz és más cukormolekulák glikozilációt okoznak (a cukormolekula összekapcsolódik a fehérjemolekulával, és úgynevezett AGE-ket, nagymértékben glikolizált végterméket hoz létre). Amikor a cukormolekula ilyen módon kapcsolódik, az gyulladásokat okoz, ami az immunrendszert védekező reakcióra készteti: a makrofágoknak nevezett falósejtek, amelyek az AGE-vegyületekre érzékeny speciális receptorokkal rendelkeznek, hozzájuk kapcsolódva szabadulnak meg tőlük. Ez a folyamat sebhelyszerű hegeket hoz létre a szövetekben.

Valójában, amikor túl sok cukrot fogyasztunk, több AGE termelődik és halmozódik fel, ami gyulladáshoz és az artériák károsodásához vezet. E károk helyrehozatalának során keletkeznek a szövetekben a hegek, és ezek az artériák belsejében rögök, plakkok formájában jelentkeznek – ez pedig a szívbetegségek alapja. Ezért van tehát szoros összefüggés a diabétesz és a szívbajok, illetve a rövid élettartam között.

A diabétesz visszafordítható!

A 2-es típusú cukorbajban szenvedőknél kb. 15 évvel korábban fejlődnek ki szívbetegségek, mint a nem diabéteszeseknél, és ők a várható élettartamnál 18 évvel kevesebbre számíthatnak (kb. 9,5 millió kanadai kórházi és halálozási adat alapján számítva).

Az amerikai lakosság negyede küzd valamilyen típusú diabétesszel vagy a cukorbajt megelőző állapottal. A regisztrált diabéteszesek száma 24 millió, vagyis a teljes lakosság 8%-a. A 2-es típusú diabétesz fő oka az elhízás, ami inzulinrezisztenciát okozhat. A 2-es típusú diabétesz minden esetben visszafordítható lenne gyógyszeres kezelés nélkül is. Diétával és/vagy fizikai aktivitással módosítani lehet az inzulinrezisztenciát, így fejlesztve az inzulinérzékenységet és normalizálva a vércukorszintet. A 2-es típusú cukorbajban szenvedők számára az inzulininjekció a legtöbb esetben a lehető legrosszabb kezelési mód.

Tanácsok a cukorbaj és a szívbetegségek megelőzésére: a szénhidrátok és cukor helyett fogyasszunk jó minőségű fehérjeforrásokat, egészséges zsírokat (telített és telítetlen zsírokat a megfelelő arányban), a táplálkozási típusunknak megfelelő zöldségeket. (Nem mindegy, hogy szervezetünk a szénhidrátokat vagy a fehérjét tudja-e inkább feldolgozni, esetleg a kettőt együtt.)

Nagyon fontos a rendszeres mozgás és az optimális testsúly elérése. Túlsúly esetén már négy-öt kiló mínusz is közel 60%-kal csökkenti a diabétesz kialakulásának esélyét.

És persze, miért ne fűszerezhetnénk meg az életünket értékes növényekkel?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com