Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 24. (sze) – György,Debóra
Nagyvilág

Évi 7 kg túlsúlyért felelnek

Az édes üdítőitalok és az elhízás

A legújabb amerikai kutatások szerint az elhízás egyik fő oka az, hogy rendkívüli módon megnőtt az édes szénsavas üdítőitalok fogyasztása az elmúlt évtizedben. A bevitt szénhidrát egyharmada a különféle cukorhelyettesítő szerekkel készült ételekből származik.

A szénhidrát-bevitel fele pedig a szénsavas üdítőitalokból ered. Minden elfogyasztott üveg üdítőital hozzájárul a testsúlygyarapodáshoz. Átlagban úgy lehet számítani, hogy napi egy üveg, édesítőszerrel készült üdítőitalnak az elfogyasztása évente 6,8 kg-os súlygyarapodásért felel.

A kutatásról az American Journal of Clinical Nutrition című szaklap számolt be, magát a vizsgálatsorozatot pedig az Amerikai Szívgyógyászok Szövetségének támogatásával végezték el. A kutatást vezető dr. Frank Hu munkatársaival együtt az elmúlt 40 évben megjelent, összesen 30 olyan tudományos vizsgálatot dolgozta fel, amely az étkezés és az elhízás kapcsolatát vizsgálta az USA-ban. Kijelentette: kutatásuk alátámasztja, hogy helyes az a törekvés, amely korlátozni kívánja az édes szénsavas üdítőitalok reklámozását és árusítását az Egyesült Államokban.

A legtöbb ilyen típusú üdítőital összetételének szemrevételezésekor feltűnik, hogy szinte mindegyik tartalmaz kukoricaszirupot, ebben az anyagban viszont nagy mennyiségben van fruktóz, vagyis gyümölcscukor. Az ismert közönséges cukortól, a glükóztól eltérőez a fruktóz olyan monoszacharid, amely nem ösztönzi a szervezetet a cukorszint szabályozását végző inzulin hormon kiválasztására. Emellett elnyomja annak az anyagnak, az úgynevezett leptinnek a kiválasztását, amely azért felel, hogy jóllakottnak érezzük magunkat.

Szinte még meg sem jelent a kutatás eredményeit összegző szakcikk, amikor az effajta üdítőitalokat gyártókat és forgalmazókat tömörítő egyesület sietett előállni a cáfolatával. Képviselőjük kijelentette, hogy nem minden szakértő ért egyet a fenti következtetéssel, valamint szerintük a szakcikkek elemzése során nem vettek figyelembe több olyan kutatást, amely megkérdőjelezi az említett összefüggést.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com