Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Nagyvilág

Inzulin – injekció helyett belégzéssel?

A világon élő több százmillió cukorbeteg számára jó hírt jelenthet, hogy a jövőben a naponta esetleg többször beadott inzulininjekció helyett esetleg szájon át belélegezhető formában is bejuttathatják szervezetükbe ezt a nélkülözhetetlen hormont. Az Egyesült Államokban a gyógyszerek engedélyezéséről döntő hivatal illetékesei már javasolták ennek az új hatásmechanizmusú készítménynek a jóváhagyását. Ugyanakkor a döntés és a szer későbbi felhasználása komoly kétségeket ébreszt a szakemberekben, mert egyelőre nincsenek adatok arról, hogy a közvetlenül a tüdőbe jutó és onnan felszívódó inzulin hosszú távon milyen hatást gyakorol a szervezetre.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhivatal (FDA) illetékes szakbizottsága 7:2 arányban javasolta az Exubera nevet viselő új gyógyszer jóváhagyását. Külön-külön szavaztak a szer alkalmazhatóságáról a cukorbetegség két fajtája esetében, és a döntés azonos arányú volt.

A folyamatos inzulinpótlásra szoruló cukorbetegek jelenleg injekcióval juttatják be, esetleg naponta többször is, a hormont a szervezetükbe. Ha ezt elmulasztanák, azonnal életveszélyes állapotba kerülhetnének.

Az új módszer ellenzői elismerik ugyan, hogy a közvetlenül a tüdőbe jutó inzulin kényelmesebb módja lenne a szer alkalmazásának, de felhívják a figyelmet arra, hogy a dohányosok veszélybe kerülhetnek, mert az ő tüdejükből az inzulin sokkal gyorsabban szívódik fel, mint a nem dohányzókéból, így esetükben a vércukorszint kritikusan alacsony értékre süllyedhet. Az új módszer támogatói valószínűnek tartják, hogy a belélegezhető inzulin használatát dohányzók számára nem teszik majd lehetővé. (Kérdés persze, tudja-e az orvos biztonságosan ellenőrizni, hogy páciense valóban dohányzik-e vagy sem.) Másrészt még akkor sem lehet biztos valaki abban, hogy a dohányzás szempontjából veszélytelen kategóriába tartozik-e, ha ő maga nem dohányzik, viszont passzív dohányosként sok cigarettafüst jut a tüdejébe.

A másik ellenérv az, hogy egyelőre nincsenek adatok a légutakon keresztül felszívódó inzulin esetleges hosszú távú egészségkárosító hatásairól.

Egyedül az Egyesült Államokban több mint 18 millió cukorbetegről tudnak, és az ezzel a betegséggel küzdő emberek száma háromszorosára nőtt az elmúlt negyedszázadban. A betegek túlnyomó többsége az úgynevezett 2. típusú diabéteszes, ami azt jelenti, hogy szervezetük előállítja ugyan a megfelelő mennyiségű inzulint, ám az nem képes megfelelően hasznosulni. A cukorbetegek mintegy 10%-a sorolható az 1. típusú diabétesz csoportjába. Az utóbbi esetben az immunrendszer elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit, és az életben maradáshoz elengedhetetlenül szükséges az inzulin bejuttatása. Általában ez utóbbi betegek szorulnak injekciós inzulinpótlásra, míg a 2. típusú diabéteszesek injekció helyett esetleg szájon át bejuttatott gyógyszerrel is karbantarthatják állapotukat.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com