Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Egész-ség

A passzív dohányzás fokozza a cukorbetegség kockázatát

Mindenki tudja, mennyire ártalmas a mások által kifújt füst beszívása a tüdő működése szempontjából, de arra csak egy most lezárult vizsgálat mutatott rá, hogy a passzív dohányzás növeli a cukorbetegség (diabétesz) kialakulásának esélyét. A kutatás arra is rávilágított, hogy a passzív dohányzás bizonyos szempontból nagyobb veszélyeket rejt magában, mint az aktív, mert más mérgek is bekerülnek a szervezetbe.

A vizsgálatról a tekintélyes British Medical Journal számolt be 2006. április 8-ai számában. Összesen 4500 amerikai férfi és nő egészségi állapotát kísérték nyomon 15 éven át, hogy megállapítsák, miként hat a dohányfüst az úgynevezett glükóz intoleranciára, vagyis arra a jelzőszámra, amelynek értékéből megállapítható, elegendő inzulin hormont termel-e a hasnyálmirigy. Mint ismeretes, a hasnyálmirigy inzulintermelése szorosan összefügg a diabétesz kialakulásával, ezért a glükóz intolerancia értéke közvetlenül összefügg a cukorbetegség kockázatával. Az orvosok ennek alapján tudják megítélni, milyen szakaszban van a betegség.

Másfél évtized múltán értékelve az eredményeket, kiderült, hogy a dohányosok 22%-ánál volt magasabb ez az érték. Ugyanakkor a vizsgált személyek 17%-ánál hasonló kockázatot mértek, jóllehet ezek az emberek soha nem dohányoztak, csupán mások füstjét kellett beszívniuk. További érdekesség, hogy a passzív dohányosok ebből a szempontból veszélyeztetettebbnek bizonyultak, mint azok az egykori dohányzók, akik időközben felhagytak a dohányzással. Ez utóbbiak kockázata csupán 14%-os volt. Végül a legalacsonyabb, 12%-os glükóz intolerancia arányt azoknál állapították meg, akik soha nem dohányoztak – sem aktívan, sem passzívan.

Az aktív, illetve passzív dohányzás mértékéről egyrészt a vizsgálat résztvevői számoltak be, másrészt mérték a vérükben a kotinin mennyiségét. Ez az anyag a nikotin lebomlásakor keletkezik. A dohányosoknál egyenes arányt lehetett megállapítani az elszívott cigaretták száma és a glükóz intolerancia mértéke között.

A passzív dohányzás veszélyesebb a hasnyálmirigy számára, mint az aktív. Ennek az a magyarázata, hogy a passzív dohányosok által belélegzett füst hőmérséklete alacsonyabb, és a tökéletlen égés miatt a füstben található mérgező anyagok is különböznek.

John Banzhaf, egy amerikai érdekvédő csoport vezetője kijelentette, hogy a cukorbetegség kialakulásával összefüggő kockázati tényezők közül a jövőben már nemcsak az elhízásra és a testmozgás hiányára kell odafigyelni, hanem az aktív vagy passzív dohányzás okozta veszélyekre is. Dr. Robert Rizza, az Amerikai Diabétesz Társaság elnöke az eredményeket úgy értékelte, hogy újabb fontos tény került nyilvánosságra a passzív dohányzás ártalmairól. Véleménye szerint a legveszélyeztetettebb a fiatal korosztály, hiszen a fejlődésben lévő szervezet számára a mérgező anyagok különös jelentőségűek lehetnek. A gyermekeket tehát semmiképpen sem szabad kitenni annak, hogy beszívják a cigarettázó felnőttektől származó füstöt.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com