Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 28. (csü) – Gedeon,Johanna,Hanna
Egész-ség

Újabb típusú cukorbetegség?

Ha valaki cukorbeteg, akármelyik típusú diabétesz legyen is a betegsége, az éppen elég baj neki. Hát még ha egyszerre kétféle cukorbetegsége lenne... A dolog úgy áll, hogy egyre több jel mutat arra: létezik egy új jelenség, egyfajta dupla cukorbetegség, amelyet igen nehéz diagnosztizálni és kezelni – különösen, ha gyermekekről van szó.

Ez a „vegyes” vagy egyesek szerint III. típusú, más néven „másfeles” cukorbetegség különböző formákat ölthet. Például az a gyerek, aki I. típusú, vagyis inzulinfüggő cukorbetegségben szenved, ezért állandóan inzulinpótlásra szorul, egy bizonyos életkorban meghízik, és jelentkeznek nála a II. típusú, vagyis nem inzulinfüggő (általában idősebb korban fellépő) cukorbetegség tünetei. Az is előfordul, hogy valaki II. típusú cukorbetegnek minősül, de nem jól reagál a terápiára, és a vizsgálatok kiderítik, hogy kifejlődött nála a betegség inzulinfüggő formája. Végül az is lehetséges, hogy valakit nem lehet egyértelműen besorolni sem az egyik, sem a másik cukorbetegség kategóriájába.

Márpedig a minősítés rendkívül fontos, mert a kétféle cukorbetegség más-más kezelést igényel. Az egyesült államokbeli Pittsbourgh gyermekkórházában az I. típusú cukorbeteg gyerekek közül minden negyedik elhízik és a II. típusú diabétesz tüneteit mutatja – jelentette ki dr. Dorothy Becker gyermek endokrinológus, a „kettős” cukorbetegség vezető kutatója. Dr. Francine Kaufman, a Dél-Kaliforniai Egyetem gyermek endokrinológusa, az Amerikai Diabétesz Társaság volt elnöke szerint a most folyó kutatások célja, hogy a gyermekkori, II. típusú cukorbetegeknél kimutassa azokat az ellenanyagokat, amelyek arra utalnak, hogy az érintett gyermekeknek már megvan vagy most fejlődik ki az I. típusú cukorbetegségük.

Az I. típusú diabéteszben a beteg saját immunrendszere támadja meg a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Valaha erről a cukorbetegségről úgy tartották, hogy csak gyermekkorban fejlődhet ki, ma már azonban tudjuk, hogy felnőtteknél is kialakulhat. A tünetek általában hirtelen jelentkeznek, és rövid időn belül életveszélyes állapotot idézhetnek elő. Ilyenkor az életmentéshez inzulinadagolásra van szükség.

A II. típusú diabétesznél a szervezet elveszíti azt a képességét, hogy megfelelő módon hasznosítsa az inzulint. Ilyenkor hiába termel a hasnyálmirigy többet ebből a hormonból, és a hormontermelést serkentő gyógyszerek sem igazán segítenek. A II. típusú cukorbetegség lassan alakul ki, és valaha úgy tartották, hogy csak a középkorú vagy idősebb népességet érinti. Ma már tudjuk, hogy elhízott gyermekeknél ugyancsak kialakulhat.

A cukorbetegség mindkét formája szövődményként szív- és vesebetegségekhez, vaksághoz és a végtagok keringésének romlásához, esetleg amputációhoz vezethet. Ha nem megfelelően kezelik, hamar végzetes lehet. Az utóbbi időben a II. típusú cukorbetegség szinte járványos méreteket öltött a fejlett országokban, aminek egyértelműen a tömeges elhízás áll a hátterében.

A kutatók egyelőre nem tudják, milyen speciális kezelésre lenne szükség a „kettős” cukorbetegség esetén. Ezért a hangsúlyt mindinkább a megelőzésre helyezik. A II. típusú cukorbetegségben ez elsősorban a súlyfelesleg leadását jelenti, míg az I. típusúnál a szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a terhes anyák feltétlenül konzultáljanak orvosukkal, ha a családjukban már előfordult cukorbetegség.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com