Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Egész-ség

Németh Imréné Éva cikksorozata (6.)

Erősítsük meg az immunrendszerünket

Az immunrendszer megerősítése komplex feladat. Fitoterapeuta természetgyógyász szerzőnk sorozatának ebben a cikkében ezúttal áttekinti a szervezet külső és a belső védelmének elemeit, ismerteti a gyógynövények szerepét és szól a gondolatok, az érzelmek hatásáról.

2/2. oldal

A könnyű ételek (zöldségfélék, friss gyümölcsök) többletenergiát adnak, frissek maradunk, és a vitaminszükségletünket is ki tudjuk elégíteni. Ezért a zöldségek és gyümölcsök napi fogyasztása elengedhetetlen. A téli időszakban is megoldható megfelelő táplálékkiegészítők fogyasztásával a napi szintű vitamin- és ásványi anyag bevitel, de lehetőség szerint élő, nem szintetikusan előállított formában igyekezzünk a pótlást megoldani. Az étrend-kiegészítők alkalmazása esetén gondoljuk át, mit tartalmaznak a készítmények, lehetőség szerint gyógynövény alapú, tartósítószertől mentes, természetes készítményeket vásároljunk.

Javasolható a napraforgó, a tökmag, a földimogyoró, a dióbél rendszeres fogyasztása, de a csíráztatott gabonafélék minden formája is jótékony hatással van szervezetünkre, immunrendszerünkre. Alacsony kalciumszint mellett ugyancsak könnyebben megbetegedhetünk. Bizonyos zöldségek, gyümölcsök gazdag kalciumforrásként segíthetnek. Ilyenek: petrezselyemgyökér, zsázsa, zeller, karalábé, sárgarépa, füge, mazsola.

A gyógynövények szerepe az immunrendszer erősítésében

Gyógy- és fűszernövényeink közül kiemelkedő szerepet tölt be a fokhagyma, vöröshagyma, valamint a szurokfű, bazsalikom, kapor, kakukkfű, babérlevél, torma használata a főzés vagy bármely étel elkészítése során.

  • Kiemelkedő tulajdonságokkal büszkélkedhet a fokhagyma (Allium sativum L.), elsősorban természetes antibiotikus, antibakteriális hatása révén, mely a szájüregben, a garatban, a gégében a legkifejezettebb. Rendszeres fogyasztásával számos betegséget megelőzhetünk. De ide sorolhatjuk a hagymaféléket is, főként nyers formában fogyasztva. A főzés tönkreteheti a gyógynövényben lévő antibiotikus hatású anyagokat, ezért igyekezzünk a főzés utolsó fázisában (vagy nyersen) alkalmazni azokat.
  • A megelőzésben kiemelkedő szerepet tölt be a kasvirágfajok közül a bíbor kasvirág (Echinacea purpurea), mely az Egyesült Államok középső részén élő indián törzsek által évszázadok óta ismert, használt gyógynövény. Használhatjuk megelőzésre fenntartó adagokban is, de akkor is segít, ha kapar a torkunk, úgy érezzük, hogy hőemelkedésünk van. Ilyenkor az előírt adagok gyakoribb szedésével gyors eredményt tudunk elérni, elősegítve a gyógyulást. Hosszabb távra, az immunrendszer erősítésére ajánlható e gyógynövény használata azok számára, akik fertőzéseket könnyen elkapnak, akik új közösségbe kerülnek (gyermekeknél), vagy olyan helyen tartózkodnak, ahol jobban ki vannak téve a fertőzés veszélyének. Szinte minden formában kaphatók már gyógynövényszaküzletekben, gyógyszertárakban a kasvirágból készült termékek.
  • Vadrózsa, csipkerózsa (Rózsa canina L.) Hazánk egész területén megtalálható erdőkben, erdőszéleken, cserjésekben, hegyoldalban. Fő hatásait gyógyító vitaminjai, főként magas C-vitamin-tartalma adja, melyet álterméséből (bogyójából) nyernek. Természetes és kiváló vitaminforrás. C-vitamin-tartalma a citroménak a tízszerese! Ezen kívül A-, B-, K-, P-vitamint, vasat, magnéziumot tartalmaz. Karotinoidokban gazdag. Megfázás, influenza esetén segíti a szervezet ellenálló képességét, csökkenti a vitaminhiányt, a belőle készített teák, szörpök, lekvárok formájában is erősítik a szervezetet. Figyelem: a belőle készült teát sohasem főzzük vagy forrázzuk, hanem áztatott formában használjuk!
  • A fekete ribizli (Ribes nigrum L.) levelének és termésének fogyasztásával a C-vitamin-bevitelünket emelhetjük meg. Az influenzás megbetegedések első számú növényi gyógyszere. Termésének fogyasztásával (kompót formájában) lázunkat is csillapíthatjuk, de gyulladáscsökkentést és méregtelenítő folyamatokat is támogathatunk a használatával.
  • A bazsalikom (Ocimum basilicum L.) termesztett, közismert fűszer- és aromatikus gyógynövény, nagyon sok fajtája, megjelenési formája ismert. A népgyógyászat régóta ismeri, bélrenyheség, puffadás gyógyítására gyakran alkalmazza. Fertőzés elleni szer, légzőszervi megbetegedéseknél köhögéscsillapító hatású. Nyugtató hatásánál fogva pozitívan hangolja át az idegrendszert, depresszió, fáradékonyság, idegfeszültség és fejfájás esetén is alkalmazhatjuk. Immunstimulátor; pozitív irányban megerősíti az aurát.

A felsorolásban szereplő gyógynövényeken kívül számos más csodálatos gyógynövényfajt emelhetnék még ki, amely erősíti az immunrendszert (keskenylevelű útifű, levendula, angyalfű stb.). De a bazsalikom lelkünket áthangoló gyógytulajdonságainak felsorolásával az imént éppen a legfontosabb immunerősítő eszközünket említettem meg.

Gondolataink ereje

A fáradt, túlhajszolt és érzelmileg labilis embert könnyebben eléri a betegség, ezzel kényszerítve arra, hogy megálljon a rohanásban. Érzelmeink világában igyekezzünk rendet tartani, sokszor ez a legnehezebb feladatunk. A negatív gondolatokat próbáljuk meg száműzni, és kérjünk támogató segítséget hitünkkel, szeretetünkkel, hiszen az univerzum gyermekei vagyunk. A karácsonyi ünnepek közeledtével gondoljuk végig életvitelünk, céljaink megvalósításában a leglényegesebbeket, amelyek nélkül nem tudunk dolgozni, örülni, teljes életet élni. És ez nem kevesebb, mint testi-lelki egészségünk megőrzése, védelme.

* * *

Személyes problémára, felmerülő kérdésre e-mailben szívesen válaszolok, egyéb személyes megkeresésre az esti órák alkalmasabbak.

Németh Imréné Éva
természetgyógyász, fitoterapeuta
Életmód-tanácsadás
Tel.: (24)-530-570 vagy (20)-974-2394)

(Folytatjuk)

A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com