Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 16. (ke) – Csongor,Joakim
Életmód

„Bűnbeesés” az első szál cigarettától

Az a gyermek, aki csak egyszer is rágyújt, felnőtt korára kétszer nagyobb valószínűséggel lesz dohányos. Brit kutatók 11 éves gyermekek körében vizsgálódva arra a következtetésre jutottak, hogy a dohányzás iránt érzett vágy az első szál cigaretta elszívása után „szunnyadhat” több mint három évig, de aztán ismét felszínre kerül. Így a kísérletező gyermekekből sokkal könnyebben válik dohányzó serdülő, majd felnőtt.

A kutatást vezető Jennifer Fidler londoni pszichológus szerint az ő kutatásuk mutatta ki először, hogy a dohányzási szokások évek múlva is befolyásolhatják, ki fog rágyújtani, ki nem. Fidler és munkatársai 5863, dél-londoni iskolákba járó, 11-16 éves gyermek adatait elemezték. Mérték a nyálban a kotinin szintjét is, amely jelzi, ha nikotin került a szervezetbe. Öt éven át követték nyomon a fiatalok dohányzási szokásait.

Kiderült, hogy azokból a gyermekekből, akik 11 éves korukban már legalább egy szál cigarettát elszívtak, 14 éves korukra kétszer nagyobb valószínűséggel vált rendszeres dohányos – szemben azokkal a gyermekekkel, akik soha nem gyújtottak rá. Az eredményeket nem befolyásolta a gyermekek neme, nemzeti hovatartozása és a család anyagi helyzete. A következtetések még az után is igazak maradtak, hogy a kutatók figyelembe vették, dohányoznak-e a szülők, illetve hogy a gyermek mennyire „lázadó” természetű. Fidler úgy véli: kutatásuk alapján nagyon fontos lenne, hogy a gyermekek soha ne próbálják ki a cigarettát.

Egy amerikai dohányzásellenes gyermekvédelmi szervezet elnökhelyettese, Danny McGoldrick a kutatási eredmények ismeretében hangsúlyozta, hogy tökéletesíteni szükséges a dohányzás megelőzését célzó programokat. Az Egyesült Államokban naponta 4000 gyermek gyújt rá első alkalommal. Az aktivista úgy véli, ha az állam emeli a dohánytermékeket sújtó adókat, hatékonyabb lehet a megelőzés a gyermekek körében, mert a magasabb cigarettaáraknak visszatartó erejük lehet.

A kutatási eredményeket a Tobacco Control című folyóirat legfrissebb száma tette közzé.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com