KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 22. (hé) – Csilla,Noémi
Nagyvilág

Környezeti méregnek nyilvánították a dohányfüstöt Kaliforniában

Kalifornia az első amerikai állam, amely a dohányfüstöt légszennyező méregnek nyilvánította, vagyis ugyanabba a kategóriába sorolta, mint a kipufogógázt, az arzént és a benzint. Mindegyik említett anyag mellrákot okozhat. A döntést megelőzően egy szakemberekből álló testület úgy ítélte meg, hogy a passzív dohányosoknál, tehát a mások által kifújt füstöt belélegző fiatal nőknél jelentősen megnőtt a mellrák kockázata. Emellett úgy találták, hogy a passzív dohányzás összefüggésbe hozható a koraszüléssel, az asztmával, a szívbetegséggel, más rákbetegségekkel, valamint többféle gyermekkori egészségi problémával.

Beszédes adat, hogy a passzív dohányos fiatal nőknél a mellrák kockázata 68-120%-kal magasabb, mint az azonos korcsoportba tartozó olyan nőknél, akik nem kényszerülnek rá a mások által kifújt füst belélegzésére. Mellrák következtében egyébként évente 40 ezer nő hal meg az Egyesült Államokban.

A 2006 januárjában hozott döntés alapján Kalifornia állam hatóságai széleskörű felvilágosító kampányba kezdenek. Ahogy az egyik illetékes fogalmazott, talán nincs messze már az az idő, amikor irodaházakban vagy más épületekben külön szellőzőberendezést működtetnek majd dohányosok és nem dohányzók részére.

A szerkesztő megjegyzése:
Az évtizedek óta folytatott következetes felvilágosító kampányok hatására Amerikában ma már nem sikk a dohányzás, és ritkán lehet látni olyan embert, aki az utcán gyújt rá. Különböző intézkedésekkel hathatósan védik a nem dohányzók egészségét, hogy minél kevesebb alkalommal kényszerüljenek passzív dohányzásra.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com