Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 28. (csü) – Gedeon,Johanna,Hanna
Nyílt tér

Veszélyes és illegális

Potencianövelők: virágzó feketepiac

Magyarországon is virágzik a hamisított potencianövelők piaca, pedig terjesztésük, árusításuk gazdasági bűncselekménynek számít. Vannak terjesztők, akik az interneten kínálgatják portékájukat, mások az utcán árusítanak, megint mások újságban hirdetik a „csoda” elérését.

2/1. oldal

Potencianövelők: virágzó feketepiacA Mystery Visit piackutató cég 2008 szeptemberében összesen 30 titkos próbavásárlást kezdeményezett a WEBBeteg megbízásából a potencianövelő termékek feketepiacán. Budapest, Debrecen és Székesfehérvár piacain, szexshopokban, valamint az interneten és sajtótermékekben megadott telefonszámok, e-mail címek alapján próbálták feltárni e készítmények beszerzésének a lehetőségeit, árait, az illegális gyógyszer-kereskedelem mértékét. A próbavásárlók – előzetes piacfeltárást követően – vásárlónak álcázva vették fel a kapcsolatot a hamis, engedély nélküli készítmények forgalmazóival.

A felmérést végzők szerint az engedély nélkül forgalmazott, ellenőrizhetetlen eredetű, Indiából vagy Kínából származó, a merevedési zavarok kezelésére használt termékek minden nehézség nélkül, pár perc alatt beszerezhetők a forgalmasabb budapesti bevásárlóközpontokban vagy csendes parkolókban. Egy-egy tranzakció során akár több százezer forint értékű, illegálisan forgalmazott gyógyszer is gazdát cserélhet, és a több száz hazai szexbolt többsége is forgalmazza a dobozonként átlagosan 8000 forintba kerülő termékeket.

Az általában interneten, vagy újságban megjelent hirdetésekben megadott telefonszámot feltárcsázva 5-10 perc alatt meg lehet beszélni a részleteket. A hirdetés olvasásától kezdődően vidéken huszonnégy órán belül, Budapesten pedig pár óra alatt hozzájuthat a vásárló a megrendelt illegális készítményhez. Vidékre rendszerint postai utánvéttel kézbesítik az árut, a fővárosban személyesen lehet átvenni. Egyszerre akár 20-50 doboz közötti mennyiséget is meg lehet vásárolni...

Gyógyszercsempészek a Távol-Keletről

A próbavásárlások eredményeit közzétevő vizsgálat szerint az eladók (a hirdetésekben megjelölt különböző keresztnevek gyakran ugyanazt a személyt takarják) 30-as éveikben járó, sportos, barátságos, hitelességet és magabiztosságot sugárzó, kommunikatív férfiak, akik jellemzően fő tevékenységként űzik az illegális gyógyszerforgalmazást. Tájékoztatásuk részletes, ezért a szakértő látszatát kelthetik, ám az elmondottak a kutatás tapasztalatai szerint szakmailag nem helytállók, továbbá nem hívják fel a figyelmet arra sem, hogy semmiféle felelősséget nem vállalnak az esetleges panaszok – sőt, akár súlyos egészségkárosodás, vagy halál – esetén.

Az árusok – elmondásuk szerint – rendszerint Magyarországra járó indiaiaktól szerzik be a készítményeket, más esetekben Németországon, Ausztrián keresztül jut el az áru hazánkba.

Magyarországon a gyógyszerek forgalmának 1-2%-át teszik ki a hamisított termékek, ezek 60%-a – a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága adatai szerint – Indiából származik, a második helyen Kína áll. A legnagyobb bevételt az úgynevezett „életmód-gyógyszerek”, azaz a potencianövelők és az antidepresszánsok hozzák a gyógyszercsempészeknek.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com