Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 28. (csü) – Gedeon,Johanna,Hanna
Egész-ség

Lényegtelen Önnek a szex?
Szedjen antidepresszáns gyógyszert!

Ismerjük meg a legkorszerűbbnek számító depresszióellenes gyógyszerek (SSRI-k) paráznaságellenes hatását. Ez méltán teszi népszerűvé az antidepresszánsokat a cölibátust fogadók körében, de kevesebb sikerre számíthat a normál élet után sóvárgók közt. J. R. Skinner írása.

2/1. oldal

Az SSRI-szedést követő szexuális zavar (Post SSRI Sexual Dysfunction továbbiakban: PSSD) a szexuális zavarok pszichiátriai kezelésből fakadó típusa, amelyet a megelőzőleg szedett SSRI típusú antidepresszánsok okoznak. (Az SSRI típusú gyógyszerek gátolják az agyban a szerotoninvisszavételt – a szerk.) Bár látszólag nem gyakori, tarthat hónapokig, évekig, vagy fennmaradhat örökre az SSRI-szedés abbahagyását követően. A PSSD az SSRI-szedés megszakítási szindrómájának egy altípusa lehet.

Tünetek

Az alábbi szexuális tünetek közül egy vagy több fennmarad vagy megjelenik az SSRI abbahagyását követően.

  • Csökkent vagy megszűnt libidó
  • Impotencia vagy csökkent vaginális nedvesedés
  • Nehézség a merevedés létrehozásában, fenntartásában vagy az izgalom kialakulásában
  • Csökkent, megkésett vagy hiányzó orgazmus (anorgazmia)
  • Csökkent vagy elmaradó örömérzés orgazmus alatt (ejakulátoros anhedónia)
  • Korai magömlés
  • Csökkent érzékenység a péniszben, vaginában, klitoriszban
  • Nemi szervek érzéketlensége
  • Szexuális ingerekkel szembeni csökkent vagy teljes érzéketlenség
  • Csökkent ondómennyiség
  • Kóros péniszmerevedés

Gyakoriság

Jól ismert, hogy az SSRI típusú gyógyszerek számos szexuális zavart előidézhetnek. A kezdeti vizsgálatokban az ilyen szexuális mellékhatásokat a betegek 10%-ban írták le, ezek azonban nem kikérdezésen, hanem önkéntes beszámolókon alapultak, ezért a gyakoriságot alábecsülték. Az újabb vizsgálatokban, melyekben az orvosok célzott kérdéseket tettek fel a kezeléssel kapcsolatos szexuális mellékhatásokról, már 60%-os arányt találtak. A spontán beszámolók 60%-os alábecsléshez vezettek, szemben a szisztematikus kikérdezéssel.

Míg az SSRI-szedés alatti szexuális zavarok nyilvánvalóan nagyon gyakoriak, a szedés abbahagyását követően nem tűnnek ennyire gyakorinak, vagy nem ennyire vizsgálták a területet. A szexuális problémák kezdete gyakran következik be a tartós SSRI-szedés alatt és olykor utána, de leírtak igen gyakori megjelenést is. Úgy tűnik, az emberek többsége az SSRI-szedést követően visszanyeri szexuális képességeit, de néhányan nem, és szembesülnek a PSSD tüneteivel. Egy vizsgálatban az SSRI-ról egy dopaminerg rendszerre ható antidepresszánsra (amineptin) állítva át a betegeket, 55%-ának még 6 hónappal később is voltak szexuális zavarai – szemben azokkal, akik csak amineptint szedtek.

Meg kell jegyezni, hogy a klinikai próbákban SSRI-indukálta szexuális diszfunkciókról ritkán számolnak be, mivel a gyógyszervizsgálatok előbb szoktak véget érni (kb. 6-10 hetesek), mint maga a kezelés, s ez jelentős torzulást idéz elő az adatokban. A PSSD valódi előfordulási gyakorisága így jelenleg nem ismert.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com