Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Életmód

A hagyományos kínai orvoslás tanácsai

Hőség ellen: meleg tea és köldöktakaró

A stresszoldás és a pozitív gondolkodás alapvető fontosságú a harmonikus életvitelhez. A hagyományos kínai orvoslás a nyári kánikulában a langyos italok, a könnyű levesek, a gyömbér, az újhagyma és a fokhagyma fogyasztását, éjjel pedig a köldök betakarását javasolja.

Dr. Chen Zhen (ejtsd: Csen Zsen), a hagyományos kínai orvoslás (HKO vagy angol rövidítéssel: TCM) professzora közel másfél évtizede kutatja a magyarok megbetegedései és lelkiállapota közti összefüggéseket. A HKO szerint mindennapjainkat és lelkiállapotunkat hét fő érzelem – az öröm, a düh, az aggodalom, a vágyakozás, a bánat, a félelem és az ijedtség – hatja át, és túlcsordulásuk vezet a különféle szervi megbetegedésekhez.

Már a modern tudomány is bebizonyította, hogy a betegségek, különösen a rákos és egyéb súlyos megbetegedések, szorosan összefüggnek valamely negatív lelkiállapot hosszan tartó fennállásával. Köztudott, ha hosszú ideig állunk nagy nyomás alatt, és nincs lehetőségünk kiengedni a „gőzt”, súlyos következményekkel kell szembenéznünk. A pozitív gondolkodás, a mindennapjainkat átható elégedettség érzése ugyanis egészséges agyhullámokat produkál, ezáltal igazi gyógyír a léleknek, teszi hozzá Dr. Chen Zhen.

A nyári kánikulában különösen gyakran érezhetjük magunkat ingerültnek. Kiváló feszültségoldó lehet testnek és léleknek egyaránt a nyári vakáció, a kiszakadás a megszokott, hétköznapi kerékvágásból. A negatív lelki állapot ugyanakkor megelőzhető néhány alapvető szabály megtartásával is.

Igyunk langyos teát a nagy melegben

A hagyományos kínai orvoslás is fontosnak tartja a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelt, a kínaiak – más keleti népekhez hasonlóan – azonban nem javasolják a jégbehűtött, magas kalóriatartalmú italok fogyasztását, egyrészt mert hizlalnak, másrészt pedig ártanak a gyomor energiájának, megzavarják az emésztőrendszert. Kerüljük a nem kellő tisztaságú és vegyi anyagokkal fertőtlenített csapvizet is, hogy a sejtek közötti nyomás egyensúlya ne boruljon fel, hívja fel a figyelmet a Debreceni Egyetem kínai professzora. Egészségesebb, ha fogyasztás előtt felforraljuk a vizet. Szomjunkat leginkább a langyosra hűtött teák oltják, mint például a gyömbér és ginkgo teák, melyek nagy előnye, hogy még a kellemetlen nyári emésztőrendszeri panaszok és a nyári megfázás kockázatát is csökkentik.

Tegyünk a levesbe gyömbért, újhagymát, fokhagymát

Kánikulában gyakran nincs étvágyunk, ilyenkor a HKO tanácsa szerint a szezonális zöldségek és gyümölcsök mellett fogyasszunk könnyen emészthető leveseket. Mindig használjunk friss alapanyagokat, és tegyünk levesünkhöz gyömbért, újhagymát, fokhagymát, így ételünk nem csupán ízletesebb lesz, de megelőzhetjük a nyáron gyakran előforduló Salmonella-fertőzést is, árulja el Dr. Chen Zhen. Ha újra melegítjük ételeinket, javasolt azokat a megszokottnál hosszabb ideig forralni a fertőzések elkerülése céljából.

Gyömbér és „tigris tapasz” utazási betegség ellen

Ha hajlamosak vagyunk az utazási betegségre, mint például az émelygés, hányás, fejfájás, megelőzhetjük a bajt, ha gyömbér, B1- és B6-vitamin kombinációját tartalmazó készítményt használunk. Tovább fokozhatjuk a hatást, ha köldökünkre növényi illóolajokat tartalmazó „tigris tapaszt” ragasztunk az utazás idejére.

Kéntartalmú aminosavak és vitaminok a haj és a fejbőr védelmére

Nyáron hajunk is nagyobb igénybevételnek van kitéve: a káros napsugárzás, a strandok klóros vize, a sós tengervíz és a forró nyári levegő miatt hajunk nehezebben kezelhető lesz, mint általában, fejbőrünk kiszáradhat, így nehezen jutnak el a tápanyagok a hajhagymákhoz. Bizonyos tápanyagok nagyon fontosak a haj és a fejbőr egészsége szempontjából. Ilyenek a kéntartalmú aminosavak, a metionin és a cisztin, valamint a cink, a C-, a B1-, a B6-vitaminok és a biotin.

Magyarországon is kaphatók olyan készítmények, melyek ezeket a hatóanyagokat a megfelelő arányban tartalmazzák. Külsőleg használjunk fenyőolajat, gyömbér- és ginszengkivonatot tartalmazó sampont vagy kondicionálót, hiszen a külső és a belső ápolás együttesen fontos célunk eléréséhez.

Éjszakára: nyitott ablak, de betakart köldök

A hagyományos kínai orvoslás szerint nagyon könnyen megfázhatunk, ha éjszakára is bekapcsolt állapotban tartjuk a légkondicionálót, illetve ha huzatban alszunk. Még a legnagyobb hőségben is óvatosan használjuk a légkondicionálót, inkább csak egy oldalról szellőztessünk, és köldökünk környékét mindig tartsuk betakarva emésztőrendszerünk védelme céljából, magyarázza a HKO-oktató. A gyermekek különösen érzékenyek a nagy hőmérséklet-különbségre, ezért rájuk ebből a szempontból is fokozottan kell ügyelni.

(Forrás és további információ: Privy Council Communications)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com