KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. júl. 24. (sze) – Kinga,Kincső
Mancsok, karmok

A kutyapszichológus válaszol (1.)

Amikor a kutya nem bírja az autózást

„Van egy 17 hónapos, kan Dobberman kutyusom. Kis korától én nevelem a kutyát, iskolába járunk, már munkavizsgája van, két versenyen helyezést is értünk el. Szóval minden szabadidőm az Övé, nagyon jó a kontaktus közöttünk! Egy dologgal azonban nem tudok megbirkózni.”

„Sokat utazunk vele autóban (visszük Őt mindenhová, kirándulni, iskolába, mindenhová, ahol egy kutyának jó). Minden alkalommal hangosan sír, amíg ki nem szállunk. Én úgy veszem észre, hogy szeret autózni, mert szívesen beszáll. Fizikailag nincs rosszul a kutya. Az az érzésem, hogy mindig türelmetlen. ”Érjünk már oda!„ – ezt szeretné! Van, amikor nagyon durva ugatásba kezd, amit most már nehezen tolerálok egy 2 órás autóúton. Amikor megismertettük a kocsival, direkt nem állatorvoshoz vittem, hanem 5 perc autózás, nagy séta, játék! Odafigyeltem erre is, mint minden másra. Nem ez az első kutyám, de ezzel a jelenséggel nem tudok mit kezdeni. Ha hangosan rászólok, csak a feszültséget gerjesztem benne ,és csak rosszabb lesz Ha nyugtatom, az kevés.

Nem tudom, mit tegyek, mivel próbálkozzam? Úgy érzem, hogy már mindent kipróbáltam! Mivel sok örömöt akarunk szerezni a kutyának és a családunknak is, ezért sokat autózunk, de így ez elviselhetetlenné kezd válni! Várom a tanácsát.
Üdvözlettel: Orsolya

Okok és tanácsok

Nem ritka, hogy bizonyos esetekben a kutyák nem úgy reagálnak az autóban történő utazásra, mint ahogy azt a gazdi szeretné, vagy a közlekedési szabályok előírják. Általánosságban az alábbi okok idézhetik elő a kutyák nemkívánatos reakcióit az autóban:

 • sokkhatás, félelem, kellemetlen élmény,
 • helytelen szoktatás,
 • az autóhoz kötődő szagok,
 • az autó motorjának zaja,
 • az autó rezgési frekvenciája,
 • helytelen szállítási mód,
 • szervi betegség, amelyhez kellemetlen érzés, fájdalom kapcsolódik, és ezt az autóban történő utazás váltja ki.

Az Ön leírásából ítélve az első két pont valószínűleg kiesik, hiszen tapasztalt kutyatartóként Ön nagyon helyesen végezte a szoktatást. Ahhoz, hogy a megoldás megtalálható legyen, tudnom kellene a következőket:

 • Mikor alakult ki ez a reakció a kutyánál?
 • Csak egy bizonyos autónál viselkedik így vagy bármelyik kocsi esetében?
 • Milyen módon szállítja a kutyát?
 • Hogyan viselkedik, milyen testjeleket ad a kutya az autózás előtt, alatt és után?
 • Egy hallásszervi próba, esetleg egy alapos hallásszervi vizsgálat arra vonatkozólag, hogy a kutyának nincs semmilyen organikus betegsége, amely az autózúgást számára kellemetlenné, fájóvá teszi.

A nyugtatás ebben az esetben nem célravezető hatású, mert a kutya a helytelen magatartásformájáért lenne jutalmazva – legalábbis a kutya ezt az idegrendszerén keresztül így dolgozza föl. Természetesen az Ön által leírt viselkedésforma az esetek túlnyomó részében megváltoztatható.

Optimális esetben először egy úgynevezett deszenzibilizáló tréninget kell végezni: ennek lényege a fokozatos, apró lépésekben történő konfrontáció a félelmet kiváltó ingerrel, amely mindig pozitív megerősítéssel, jutalmazással van összekötve. Majd ezt egy úgynevezett ellenkondicionáló tréning követi, amikor a kiváltó inger és a kívánt magatartásforma fokozatos összekapcsolása valósul meg.

Tipp

A kutyák többsége igazán élvezi és „nagy, közös zsákmányszerző túrának” fogja föl az autózást. Váltakozó vidék, színek, formák, szagok és időnként ismeretlen kutyák fölbukkanása teszi a kutya számára vonzóvá az autós utazást.

Gyakori jelenség, hogy a kutya mozgása nincs az autóban korlátozva, oda ugrik és mászik, ahova akar vagy tud. Ez nem csak a kutyával szemben felelőtlenség és balesetveszélyes utazási mód, hanem a közúti forgalom többi résztvevőjére is potenciális veszélyt jelent. A gyakorlat szerint normális utazás esetén nincs probléma, viszont egy közúti baleset után már bonyodalmasabbá és főleg drágábbá válhat a dolog, ha bizonyíthatóan a kutya zavarta a vezetőt, és ez lehetett a közúti baleset kiváltó oka.

Egyre többen használják – nagyon helyesen – a kutyák autóban való szállításakor a műanyag szállítódobozokat. Ezek nem csak azért hasznosak, mert meggátolják a kutyát abban, hogy a vezetőt zavarja. Hanem azért is, mert szinte teljesen elzárják a kilátást, valamint az egyéb külső ingerek eljutását a kutya érzékelőszerveihez. Ezáltal jelentősen csökken annak a valószínűsége, hogy a kutya az autóban nyugtalanná, idegessé, mozgékonnyá válik az ingerek hatásának következtében.

Az autós utazás közben jelentkező hányás megelőzésére az állatorvos tablettát tud adni a kutyának. Különösen érzékeny kutyáknak az utazással együtt járó stressz csökkentésére ajánlott adagolni az Engystol nevű készítményt akár tabletta formájában, akár az injekciós ampulla tartalmát egy kis adag ételhez keverve.

Ha a gazdi a korábbi tapasztalatok és egy állatorvosi vizsgálat után biztos benne, hogy kutyája hajlamos az úgynevezett utazási betegségre, akkor egy hosszabb autóút előtt a Cocculus Cosmoplex tabletta, közvetlenül az utazás alatt pedig a Vertigoheel homeopátiás készítmények valamelyike segíthet.

Stefan Siman
dipl. állatterapeuta, kutyatréner
www.4tappancs.hu
stefan.siman@4tappancs.hu

Részletet olvashattak a szerző A KUTYApszichológus válaszol című könyvéből. Bővebb információ és megrendelés: www.kutyaskonyvek.hu.

A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com