Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Nagyvilág

H1N1: a lengyel egészségügy
nem kér az oltásból?

Évente 1 milliárd ember betegszik meg a világon szezonális influenzában, közülük 1 millióan meghalnak, mégsem hirdették ki soha a világjárványt, mint most. Ezt mondta a lengyel egészségügyi miniszter a varsói parlamentben, megkérdőjelezve a H1N1 elleni oltás szükségességét.

2/2. oldal

Nem csoda, hogy ilyen tények alapján kételyek támadnak a vakcinák ajánlását illetően. Érdekes az is, hogy a vakcinagyártók kötelezettséget vállaltak az úgynevezett nem kívánt posztvakcinációs mellékhatások közzétételére egyes weboldalakon. A miniszter asszony felhívta a figyelmet arra, hogy bár Európában október 1-jén kezdték el beadni az oltásokat, ha körülnézünk ezeken az oldalakon, sehol egyetlen halvány utalás nem olvasható a mellékhatásokról. Még a legenyhébbekről, például allergiás bőrtünetekről sem találunk semmit, amelyek egyébként még a legbiztonságosabb oltások esetében is előfordulhatnak. Íme, a tökéletes gyógyszer... De akkor vajon a gyártók miért nem vállalnak felelősséget érte, miért nem kínálják a szabad piacon, miért nem mondják, hogy ezek csodálatos, biztonságos készítmények?

Ki vállalhatja a felelősséget?

Ki vállalhatja így a felelősséget? Hiszen nincsenek klinikai teszteredmények, nincs mellékhatás-lista, csupán rövid ideig tartó vizsgálatok történtek, utánkövetés nélkül, és az eddigi teszteket kis létszámú, egészséges önkénteseken végezték. Ez nem elég nekünk, orvosoknak ahhoz, hogy ajánlhassuk a vakcinát, szögezte le Ewa Kopacz.

Emlékeztetett rá, hogy világszerte minden évben 1 milliárd ember betegszik meg szezonális influenzában, és közülük 1 millió hal meg. És ez nemcsak egy-két éve van így, hanem hosszú ideje. Megtörtént-e csak egyetlen egyszer, hogy bárki bárhol kihirdette volna a pandémiát emiatt, tette fel a kérdést. Pedig a szezonális influenza sokkal veszélyesebb, mint a H1N1, hiszen komoly szövődményekkel, halálozással jár.

A miniszter a parlament színe előtt megkérdezte azoktól, akik nyomást gyakorolnak rá, hogy Varsó vásároljon vakcinát: miért nem csaptak riadalmat tavaly, 2 évvel ezelőtt vagy 2003-ban, amikor 1 200 000 lengyel betegedett meg szezonális influenzában? Javasolta-e bárki is akkor, hogy „vegyünk vakcinát mindenkinek”?

Befejezésként a miniszter hangsúlyozta, hogy a lengyelek okos emberek, képesek megkülönböztetni a valóságot a trükköktől, az igazságot a hazugságtól.

A bátor miniszter asszony a TVN24 élő tv-műsorában is megismételte a fentieken kívül:...„Senki nem fog engem erre rábeszélni. Ha vásárolunk az oltóanyagból, akkor annak biztonságosnak kell lennie, hogy azt egyenesen a lengyelek szemébe nézve ajánlhassuk. Különösen azoknak, akik a legközelebbi kapcsolatban állnak a betegekkel – először is az egészségügyi dolgozóknak, akiknek garanciát kell kapniuk arról, hogy az oltás egy megelőzést szolgáló eszköz és nem placebó, nem olyan anyag, amely a jövőben mellékhatásokat okozhat, hanem ami védelmet biztosít. Így kérem, adjanak nekünk egy kis időt... Nem fogok nyomás alatt dolgozni! Nem fogunk rendelni semmilyen H1N1 vakcinát addig, amíg nincs teljes körű bizonyíték rá, hogy tökéletesen biztonságos...”

A szerkesztő megjegyzése:
Ami igaz vagy kérdéses lehet a 38 milliós Lengyelországban, arra nálunk is érdemes odafigyelni. Vajon a mi illetékes döntéshozóink, Székely Tamás és Falus Ferenc mikor teszik fel ugyanezeket a kérdéseket saját maguknak? Vagy a nyilvánosság színe előtt...

A lengyel egészségügyi miniszter beszéde videón itt nézhető meg.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com