KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. máj. 27. (hé) – Hella
Egész-ség

A kínai csillagánizs titkai

Gyorssegély köhögés esetén

Elkezdődött a megfázások, légúti megbetegedések „szezonja”. A gyorsan tetőző influenzajárvány – legyen akár a hagyományos, akár a H1N1 – idején a hagyományos kínai orvoslás (TCM) szerint a megelőzés az elsődleges feladat, és ebben hatékony segítséget nyújtanak a gyógynövények.

Pekingben minden egyes családhoz eljuttatnak egy tájékoztató füzetet, amelyben felsorolják a hatékony védekezési módszereket. A TCM tapasztalata ugyanis, hogy a vakcinák mellett a természetes gyógymódok, gyógynövények is hatékonyan segíthetik a védekezést, köztük a hagyományos kínai orvoslásban több ezer éve használt kínai csillagánizs (Illicium verum), amelynek fő hatóanyaga, a sikimisav az influenza megelőzésére és kezelésére szolgáló gyógyszerek egyik alkotóeleme.

Kínában hivatalosan kutatják a gyógynövényeket is

A WHO őszi, Hongkongban megrendezett konferenciáján azt javasolták, hogy minden ország dolgozza ki a védekezést, megelőzést segítő módszerek eljuttatását a lakossághoz. A kínai kormány nemcsak a vakcinákat, gyógyszereket fejleszti, hanem klinikai körülmények között kutatják – biztató eredményekkel – a megelőzésben hatékony gyógynövényeket is.

A hagyományos kínai orvoslás ugyanis a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, ezért az influenza elleni védekezés során is – a helyes életmód és táplálkozás mellett – a természetes gyógynövényeket ajánlja elsősorban az immunrendszer megerősítésére. Ha az immunrendszer egészségesen működik, akkor ellenanyagot termel a kórokozók elpusztítására, viszont ha különböző hatások miatt – túlzott fáradtság, hideg időjárás, stressz, egész nap zárt térben való tartózkodás okozta oxigénhiány – legyengül szervezetünk, a kórokozók szinte szabad utat kapnak.

Az influenzás időszakban fontos a vírusok szaporodását gátló fehérjét, az interferont serkentő gyógynövények fogyasztása. Ilyenek: a már jól ismert echinacea, ginszeng vagy a különböző méhészeti termékek, a C-vitamin, valamint egyéb gyógynövény termékek. A hagyományos kínai orvoslásban több ezer éve használják a kínai csillagánizst (Illicium verum) is gyógynövényként, fűszerként vagy gyógytea formában – és többek között méregtelenítésre. A modern gyógyszerészeti kutatásoknak köszönhetően pedig ez a növény napjainkban már fontos készítmények hatóanyaga is. Ennek eredménye, hogy az influenza megelőzésére és kezelésére szolgáló gyógyszerekben is szerepel a kínai csillagánizs hatóanyaga, a sikimisav.

A védekezés négyes mechanizmusa

A hagyományos kínai orvoslás szerint az emberi szervezetben lejátszódó folyamatok összefüggnek egymással. Éppen ezért az influenza ellen fontos a védekezés négyes mechanizmusa. Az első a megelőzés és az immunrendszer erősítése. A második a már bekerült kórokozók eltávolítása a légutakból és a szervezetből egyaránt. A harmadik a tüdő belső hőmérsékletének csökkentése. A negyedik a salaktalanítás, amivel a beleket tartjuk tisztán, hiszen ilyen úton is távoznak a kórokozók. A TCM szerint ugyanis a belek és a tüdő között szoros az összefüggés. Ha a belek tiszták, normálisan működnek, akkor a tüdő védekező rendszere is hatékonyabb.

A légutak védelmére:
Hasznos recept lehet a légutak védelmére, ha 15 g újhagymát, 30 g jégcsapretket, 4 szem aszalt jujubagyümölcsöt 15-20 percig főzünk egy liter gyömbérteával, majd langyosan elfogyasztjuk.

Gyors recept köhögés ellen:
Köhögés esetén 10 db ginkgo magot és egy felaprított körtét 3 dl vízben főzzünk meg, végül adjunk hozzá két evőkanál mézet. A kellemes ízű kompótot gyermekek és idősebbek is szívesen fogyasztják.

(Forrás: dr. Chen Zhen)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com