Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 28. (csü) – Gedeon,Johanna,Hanna
Egész-ség

Minden perc életmentő lehet

A szélütés (stroke) gyors felismerése

Egyre többen hívják a mentőket, ha a szélütés tüneteit észlelik. A Magyar Stroke Társaság (MST) égisze alatt elindított, két hónapig tartó kampány elérte célját: az emberek sokkal bátrabban nyúlnak a telefonért, hamarabb kérnek segítséget. Jól tudják, hogy minden perc számít.

3/1. oldal

Tudják, hiszen, ha 3 órán belül sikerül eljutnia a betegnek a legközelebbi stroke központba, sokkal nagyobb esélye van a túlélésre. A Magyar Stroke Társaság április elsejétől országos kampányt indított, ezzel is felhívják a társadalom figyelmét a stroke veszélyére. Az időfaktor fontosságát jelképezte a kampány jelmondata is „Stroke – Ne késlekedj – Minden perc számít”. Mint a felmérések mutatják, még mindig nagyon sokan nincsenek tisztában a stroke tüneteivel, szívesen várnak, gondolván, hogy másnapra kialusszák a rosszullétet, nem is számítva arra, hogy ezzel mekkora bajt okoznak nemcsak maguknak, hanem a közvetlen környezetüknek és a társadalomnak is.

A figyelmeztető jelek

A stroke érkezését számtalan tünet jelzi, ezek: a hirtelen kialakuló féloldali végtaggyengeség, bénulás, ernyedt, zsibbadt arcél (arcizmok, kar, láb bénulása az egyik testfélén), hirtelen kialakuló beszédmegértési zavar, szóformálási nehézség, hirtelen bekövetkező látászavar (kettős látás, látótér kiesés, látásvesztés vagy csökkenő látásélesség), hirtelen egyensúlyvesztés, szédülés, koordinációs zavarok, a térérzékelés hirtelen elveszítése, hirtelen memóriazavar. Ezek a tünetek lehetnek múló jellegűek vagy maradandók, és együtt vagy külön-külön is előfordulhatnak. Már egyetlen jel is figyelmeztethet a stroke kialakulására. A tünetek kialakulása viszonylag hirtelen történik. Senkit ne tévesszen meg, ha a tünetek gyors javulást mutatnak, mert visszatérhetnek, és végleges bénulássá súlyosbodhatnak.

A Társaság szerette volna, hogy a kampány hozzájáruljon a Magyarországon egyre nagyobb teret hódító stroke visszaszorításához, a szélütést kísérő szövődmények csökkentéséhez, az azonnali orvosi ellátáshoz, különös tekintettel az azonnali vérrögoldásra. Csiba László, az MST elnöke hangsúlyozta, hogy a stroke megelőzhető, gyógyítható, ám csak akkor várható gyógyulás, ha a kezelés 3 órán belül elkezdődik. Ehhez azonban szükséges a mentőszolgálattal való szoros együttműködés, hiszen a gyorsaság életet menthet.

Életmentő gyorsaság

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője végigkísérte a kampányt, jelenlétével, nyilatkozataival erősítette azt. Mindvégig azt hangsúlyozta, hogy a szélütés tüneteinek észlelésekor azonnal hívják a mentőt, hiszen a beteg szempontjából igen nagy jelentősége van az időtényezőnek.

Dr. Valikovics Attila a B-A-Z megyei Kórház Stroke Osztályának vezetője úgy véli, hogy a kampánynak köszönhetően megnőtt a vérrögoldások száma, a betegek sokkal hamarabb hívnak segítséget, így időben kapják a megfelelő orvosi ellátást.

Dr. Pápai György, az OMSZ Kelet-Magyarországi orvosigazgatója is hasonló véleményen van, az elmúlt két hónapban, mint mondta, megnőtt a hívások száma, több beteg került időben a stroke osztályra, ezáltal több ember életét sikerült megmenteni. Akkor örülne igazán, ha minden stroke-beteg időben megkapná a kezelést, ennek azonban az a feltétele, hogy a tünetek észlelésekor azonnal hívják a 104-et. Egy biztos: ebben a régióban országosan is példaértékű a stroke osztály és a mentőszolgálat együttműködése, ami az egyedileg kialakított, jól működő modellnek köszönhető.

Az egyhónapos kampány után újabb felmérést végeztek, amelyből egyértelműen kitűnik, hogy a megkérdezett 518 résztvevő sokkal tájékozottabb volt a korábban megkérdezetteknél. Ez a változás a kampánynak és a megfelelő tájékoztatásnak köszönhető.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com