KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. júl. 13. (szo) – Jenő
Nagyvilág

A videojátékok segíthetnek a szélütés áldozatainak

A virtuális valóság, a videojátékokkal eltöltött idő segíthet a szélütés (stroke) áldozatainak abban, hogy javuljon a mozgásuk és – legalább részlegesen – visszanyerjék korábban elvesztett képességeiket. Erre a következtetésre jutottak azok a kutatók, akik tapasztalataikról a Stroke című szaklap 2005. májusi számában számoltak be. A tanulmányból a részt vevő személyek kis száma és az önkéntesek viszonylag fiatal kora miatt – 10 stroke-beteg, 57 éves átlagéletkorral – messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, de az eredmények ígéretesek és további vizsgálatokra ösztönöznek.

A betegek örömmel vettek részt a vizsgálatban, szívesen vették igénybe a virtuális valóság nyújtotta lehetőségeket. A videojátékok segítségével elképzelhették, amint cápákkal együtt úsznak vagy ahogy snowboarddal siklanak le egy hegyoldalon.

A kísérleti csoportban részt vevők egy hónapon keresztül heti 5 napot és naponta egy-egy órát töltöttek a videojátékok előtt. Természetesen a vizsgálatban kontrollcsoport is részt vett, de annak tagjai nem szórakozhattak a videojátékokkal.

Olyan stroke-betegeket választottak be a vizsgálatba, akiknél más módszerek segítségével semmilyen javulást nem lehetett elérni, és az orvosok már nem is vártak náluk további állapotjavulást. Az eredményeket értékelve a kutatók megállapították, hogy a betegek mozgása, egyensúlya, járása egyaránt javult. Az egy hónapos kísérleti időszak leteltével az agyműködést is megvizsgálták, és kiderült, hogy időközben egyes funkciók átszerveződtek az agyban.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com