Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Nagyvilág

Inkább ártott, mint használt
a koleszterinszint-csökkentő gyógyszer

Az Egyesült Államokban hetente egymillió embernek írták fel a Zetia koleszterinszint-csökkentő gyógyszert, amelyről nemrég kiderült, hogy orvosilag nincs haszna, sőt alkalmazása a plakkok gyorsabb növekedéséhez vezetett. Ezt maguk az érintett gyártók jelentették be.

2/2. oldal

A sztatin alapú gyógyszerek okozta veszélyek

Nem lehet elégszer elmondani, hogy a sztatin típusú koleszterinszint-csökkentők (ezek ma általánosan elterjedtek – a szerk.) növelik a szívbetegség kockázatát, mert kimerítik a szervezet Q10 koenzim raktárait. Ez a vegyület viszont feltétlenül szükséges a szív védelméhez. Emellett a sztatinok a következő állapotokkal és betegségekkel hozhatók összefüggésbe:

  • gyengeség
  • izomfájdalmak
  • a rák kockázata
  • az immunrendszer működésének háttérbe szorítása
  • súlyos degeneratív izomszövet-betegség (rhabdomyolysis)
  • a májenzimek lehetséges növekedése és a májműködés gyakori figyelemmel kísérése, az egyébként a máj szempontjából rendben lévő pácienseknél is.

Mégis mit tegyen az, akinek magas a koleszterinszintje? Először is tudatosítani kell magunkban, hogy a szívbetegség vagy bármilyen hasonló betegség szempontjából nem a koleszterinszint jelenti a fő veszélyt. Maga a koleszterin szükséges alkotóeleme szervezetünk minden egyes sejtjének, és a hormonrendszer egészséges működésének nélkülözhetetlen alkotórésze.

Ne essünk a számok bűvöletébe

További szempont, hogy nem szabad a számok bűvöletébe esnünk. Soha ne feledjük, hogy a koleszterinszint megállapítása, pontosabban annak a koleszterinszintnek a rögzítése, amelynél magasabb érték esetén már gyógyszer szedését ajánlják az orvosok – nos, ez a szint alapvetően manipulált szám. Annál is inkább, mert néhány tizednyi változtatáson több százmillió dolláros bevétel múlhat. A gyártók tehát erősen érdekeltek abban, hogy ezeket az adatokat eltorzítsák, illetve minél alacsonyabb szinten húzzák meg azt a határt, amely fölött az ember már nem minősül egészségesnek. (Ennek kapcsán érdemes emlékeztetni arra a botrányra, amely néhány éve annak kapcsán robbant ki, hogy a koleszterinszintre vonatkozó amerikai hivatalos ajánlást kidolgozó bizottságban működő szakemberek zöméről kiderült: az érintett gyógyszergyárak fizetési listáján szerepelnek.)

Vannak természetes módszerek arra, hogy az ember az ideális koleszterinszintjét kialakítsa, és ezek közül a három legfontosabb dr. Mercola szerint a következő:

  • csökkentsük a napi étrendünkben a gabonafélék és a cukor részarányát;
  • fogyasszunk a saját étkezési típusunknak (fehérjében dús, illetve szénhidrátban gazdag vagy vegyes étrendű személy) megfelelően megválasztott ételeket;
  • elegendő gyakorisággal és időtartammal végezzünk testgyakorlást.

(Forrás: Popular Cholesterol Drug Found to Have No Medical Benefits, mercola.com)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com