Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Nagyvilág

Nő a tbc és a májgyulladás veszélye

Egyre több HIV-pozitív Európában

A WHO Európai Régiójában, amihez Oroszország és a szovjet utódállamok is tartoznak, az Európai Betegségellenőrzési és Prevenciós Központ szerint 806 258 (diagnosztizált) HIV-fertőzött él. Közülük 86 912 a múlt évben diagnosztizált új beteg, számuk Németországban is nő.

2/2. oldal

2007 végén Németországban összesen 59 000 volt a HIV-fertőzöttek száma. A legnagyobb csoportot a homoszexuális férfiak teszik ki (34 000 fő). A Robert Koch Intézet adatai szerint 7500 ember fertőződött meg heteroszexuális kapcsolat útján, 9000 fertőzött ember jött a legmagasabb előfordulási számú régióból (Afrika), ők a származási országukban heteroszexuális úton fertőződtek meg HIV-vírussal. Mintegy 7000 HIV-fertőzés vezethető vissza intravénás drogfogyasztásra.

Habár idén csak 650 ember halt meg Németországban AIDS-ben, a mai gyógyszerek még nem tudják meggyógyítani a HIV-fertőzött betegeket – jelentette ki Reinhard Kurth, a Robert Koch Intézet elnöke.

Az epidemiológiai jelentés egyik cikke szerint az antivirális terápia csökken, ami azonban ha sikeres, akkor a vírusmennyiséget sikerül a szexuális partner fertőzésveszélyének határértéke alá csökkenteni. A lakosság szintjén ez a terápia hozzájárulhat a járvány visszaszorításához. Egyéni szinten azonban a védekezés nélküli közösülésnek mindig nagy a rizikója.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 4 fő kihívást lát

A WHO 4 fő kihívást fogalmazott meg a HIV/AIDS leküzdésének vonatkozásában:

  1. 10 évvel ezelőtt 1 millió volt a HIV-fertőzöttek száma az Európai Régióban, most azonban globálisan több mint 2,4 millióra becsülik a fertőzöttek számát, és a tendencia növekvő. A fertőzöttek fele azonban nincs tudatában annak, hogy fertőzött. A százalékos arány országonként különböző, de egyik állam sem tudja pontosan megmondani, hogy hány HIV-fertőzött ember él határain belül. Mindez azt jelenti, hogy nehéz az egészségügyi rendszer számára megfelelő orvosi kezelést kínálni. A HIV-kezelést akkor a legjobb elkezdeni, ha a beteg még jól van, sajnos azonban nagyon sok beteg esetében későn kezdik meg a kezelést, amikor a páciens immunrendszere már meggyengült. Ez a fő oka annak, hogy a HIV még mindig az egyik legfőbb halálok Nyugat-Európában.
  2. Számos európai országban nem megfelelő az életmentő kombinált terápiához való hozzáférés, ennek következtében azok a betegek, akik kezelésre szorulnak, nem mindig kapják meg azt. A kezeléshez való hozzáférés hiánya azonban nem ösztönzi az embereket arra, hogy HIV-tesztnek vessék alá maguknak, mert úgy vélik, hogy a szűrés nem segítene rajtuk. Ugyanakkor félnek a diszkriminációtól és megbélyegzettségről.
  3. Kelet-Európában továbbra is elterjedt a tuberkulózis. A tuberkulózis kifejlődésének veszélye sokkal nagyobb a HIV-fertőzöttek esetében akkor, ha a HIV-fertőzést nem kezelik. Ebből kifolyólag a tuberkulózis újabb eseteinek száma várhatóan növekedni fog Kelet-Európában.
  4. A Hepatitis C-vírus már számos HIV-pozitív személyt megfertőzött. A 2,4 millióra becsült HIV- pozitív mintegy fele Hepatitis C-vírussal is krónikusan fertőzött. A HIV-vírussal és a Hepatitis C-vírussal történő együttes megfertőződés a máj életveszélyes roncsolódásához vezethet. A hepatitist (májgyulladást – a szerk.) nehéz kezelni, ezért az elkövetkezendő években szükségtelen halálozások tízezreivel kell számolni.

(Forrás: etinet, ESKI – HealthOnLine, eredeti forrás: aerzteblatt.de, euro.who.int)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com