Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 23. (ke) – Béla
Nagyvilág

Még a vérszegénység miatt szedett gyógyszerek is veszélyesek lehetnek

Az amerikai gyógyszerhatóság figyelmeztette az orvosokat, hogy gondosabban írják fel a vérszegénység elleni gyógyszereket, mert azok fokozhatják a halálozás kockázatát vagy komoly egészségi problémákat jelenthetnek a rákban vagy vesebetegségben szenvedő betegeknek.

A figyelmeztetés a Procrit, Epogen, Aranesp elnevezéssel forgalomba hozott vérszegénység (orvosi nevén: anémia) elleni gyógyszerekre vonatkozik. (Az Aranesp injekció formájában Magyarországon is rendelhető – a szerk.) Ezek a készítmények az eritropoetin nevű fehérje génmódosított változataiból készülnek. Az eritropoetin a vörösvérsejt-képzésben vesz részt.

Vérszegénység gyakran fordul elő különböző vesebetegségekben, különösen akkor, ha a pácienst dialízisre fogták. Ugyancsak gyakori azoknál a rákbetegeknél, akik kemoterápiás kezelést kapnak.

Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hivatal (FDA) rámutatott, hogy a legújabb kutatások szerint a fenti gyógyszerek túl nagy dózisa növeli a halálozás, a vérrögképződés, a szélütés (stroke) és a szívroham kockázatát azokban a betegekben, akik krónikus veseelégtelenséggel küzdenek.

Más vizsgálatokban kimutatták, hogy a feji és nyaki rákbetegségben szenvedőknél megnő a tumor növekedésének sebessége, ha a fenti gyógyszerekből túl nagy adagot kapnak. Az említett gyógyszerek még akkor is növelik a halálozás kockázatát, ha az FDA által ajánlott adagban szedik őket azok a rákbetegek, akik nem vetették alá magukat kemoterápiának.

Egyes orvosok egyébként a fenti gyógyszereket ortopédiai műtétek után is elkezdték adni, pedig ilyen esetekben ugyancsak fokozódik a vérrögképződés kockázata – figyelmeztetett az FDA.

A gyógyszerhatóság az említett gyógyszerek címkéin komoly figyelmeztetést szándékozik elhelyeztetni, amely tartalmazza majd, hogy az orvosnak ellenőriznie kell a beteg vörösvérsejtjeinek számát, valamint a lehető legalacsonyabb dózist kell rendelnie a készítményből, hogy elkerülhető legyen a vérátömlesztés. A figyelmeztetés szövege ajánlja még, hogy az orvosok és a betegek együtt mérlegeljék az anémia elleni gyógyszerek szedésének kockázatát, vessék össze azt a vérátömlesztés kockázatával abban az esetben, ha a vérszegénység súlyosbodik.

A gyártók, az Amgen Inc. és a Johnson & Johnson cég képviselői egyelőre nem kommentálták az FDA állásfoglalását.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com